nedelja, 18. februar 2018

Geniji, ki - niso geniji!



Biologija pozna tri svetove: rastlinskega, živalskega, človeškega.
Kakopak, znotraj teh svetov, pozna različne vrste. Jamčim, da termina "geniji" ne pozna, ga ne uporablja v označitev tistih, ki razumevajo (marsikdo bi rad videl, ko bi zapisal "tistih, ki BOLJ razumevajo", vendar bi, s tem, zapisal laž, kajti razumevanje je razumevanje, ne more biti ne bolj, ne manj), pač pa za te uporablja povsem preprost izraz, človek, razumno bitje.
Termin "genij" je značilen za neumnost, za nerazumevanje, ki samo sebe obravnava kot razumsko, kot razumevanje, pa iz takšnega (napačnega) pojmovanja neizogibno izhaja: če sem jaz razumen (a ne razumem naravnih/družbenih zakonitosti, da bi "odkrival", usmerjal), potem kako-šele-je-razumen-tisti... ki takšne zakonitosti ugotavlja, usmerja?! Pa - ker moram nekako pripoznati razliko med seboj, ki sem razumen (četudi ne razumem naravnih zakonitosti), in med tistimi redkimi, ki zmorejo (nepredstavljivo) več, kot zmorem sam, oni, ti, redki, preprosto, postanejo - "geniji"!

In, mimogrede...
Tudi na pašniku se izkazujejo različna "pojmovanja", "interesi", "ravnanja", kaj se ne bi znotraj "človeštva", vendar...
Govedo je vselej govedo, ne glede na to, na katero stran vleče.

Ni komentarjev:

Objavite komentar