nedelja, 4. februar 2018

Iz spomina...



Bojda sem bil, vsaj do takrat, edini pleničkast drobiž, katerega je, poleg lastnega, v svojem naročju pestoval…

In mi je, tri desetletja po tem pestovanju, dejal: Uroš, s tvojim očetom, s teboj, se prijetno počutim.

Bil je preveč viden, in preveč liberalen politik, v prejšnji državi, pa ga je doletel zaključek politične poti v podobi dolgoletnega hišnega pripora. In ne bom pozabil, kako sem ga, tu in tam, skupaj z očetom, ki se je tudi politiko šel, obiskal. In kako je, vselej, »karal« očeta, češ – čemu prihajaš, ko ti utegne škodovati?!

Zaprt, prostorsko omejen, pravzaprav malodane od vsega sveta povsem zapuščen, nemoderen, pozabljen. Čeprav, po srcu, topel, čeprav je verjel v tisto, kar je počel, čeprav… so na njegov račun, in z njegovo zgodbo, krepko kasneje, ko je že »varno« bilo, mnogi »prijateljevali«, in skušali s tem »prijateljevanjem« sebi (tudi politične) točke pripisovati.

In me je obiskal, takrat, po treh desetletjih. On mene, čeprav je premostil povsem enako razdaljo, kot bi bila tista, ki bi obisk v obratni smeri vodila. Vendar – ko sva se srečala na »nevtralnem« terenu, je bil on tisti, ki je tako odločil… kakorkoli že, on je obiskal mene, ki sem bil, takrat, kljub svojim tridesetim, povsem navaden cucek, smrkavec, napram njemu. Ne le po letih, predvsem po življenju, po izkazanem v njem. In – nisem bil smrkavec zanj, pač pa z mojega zornega kota.

En izmed utrinkov časa, mojega, ki me, še sedaj, toplo poboža, v spominu, četudi nekoliko grenko, boleče. En izmed utrinkov, kakršni življenje pravzaprav tvorijo, da je moč čas, ki ga preživiš na tem planetu, kot vrednega obravnavati. Ki so, meni, neprimerljivo bolj pomembni od tega, če bom imel sosedovemu enakovreden avto…

In se ozrem naokoli, ko utrinek poide, in vidim… brezlično gmoto, hlepečo po tem, da bo »nekaj štela«, obenem pa zmore »šteti« izključno s tistim, do česar se, v materialnih podobah, dokoplje. Fuj!

Ni komentarjev:

Objavite komentar