sobota, 24. februar 2018

Logika MORA biti logična!



Dojemljivost (zmožnost razumevanja) je narava podelila s ciljem zagotavljanja lažjega (uspešnejšega) živetja, pa...
Bi bilo zelo čudno, z vidika same narave, ko bi se dojemanja zmožen "odločil", da ne bo dojemal... in bi si, posledično, s takšno odločitvijo otežkočal živetje!
Potemtakem bi bilo povsem nelogično, ko bi bila zmožnost razumevanja stvar osebne odločitve, in ne (zgolj) - naravna danost. Skrbno, izborno, skopuško podeljena.
In je (tudi po tem vprašanju) nesmisel kakršnokoli obče izobraževanje, če niti toliko ne zaleže, da bi bilo spoznano to, da so možgani (miselne zmožnosti) tisto, kar sleherno posamičnost odreja, in ne obratno!

Poznaš (kakršnokoli) vsebinsko spremembo, v svetu mravelj, polžev, jelenjadi, volkov, krokodilov...?
Jaz je ne, še vedno živijo natanko tako, kot so živeli od nekdaj!
Poznaš kakšno spremebno, vsebinsko, v svetu dvonogih?
Poznam, poznam denimo tisto, čemur pravimo tehnološki, kulturni, civilizacijski razvoj... zaradi česar ni več kamene dobe! In...
Ne poznam, še vedno prevladujejo nedojemljivost, nestrpnost, nezmožnost sobivanja, še vedno številne "božje" razlage tolmačijo vse tisto, do česar (dojemanja nezmožni) ne dospevajo!
Potemtakem dva, vsebinsko (in med seboj) povsem različna svetova, znotraj domnevno istega!

"Vsega ni moč pojasnjevati z logiko," mi je povedal nekdo, ki se sicer še kako dobro zaveda tega, da je do VSEH "odkritij", do VSEH (vsebinskih in kakovostnih) sprememb, zaradi katerih danes krepko lažje, in dlje, živi, kot so živeli v preteklosti, pripeljala - logika!

Ko bi človek funkcioniral na temelju verovanja, in "usode", ko bi, potemtakem, samega sebe obravnaval v vlogi objekta (v rokah nekih "višjih sil"), potem...
Potem prav nobene spremembe ne bi udejanjil, bi zgolj živel, v okviru okoliščin, in bi živel, tudi danes, natanko tako, kot je živel dolgo, dolgo nazaj!
S čemer ne pravim, da je verovanje brezpogojen izkaz nečloveka, daleč od tega, kajti: tudi razumevanja zmožni znajo verovat (v "višje sile"), le - tega ne znajo (ne zmorejo), da bi se zamislili o mišljenjsko-ravnanjskih kalupih, v katere so jih (nekoč) stlačili večinski!

Ni komentarjev:

Objavite komentar