sobota, 24. februar 2018

Voda kot Zemljino jedro?!



Videl, na FB-ju, računalniško animacijo, ki podzemne zaloge vode tolmači tako, da trdi, da je Zemeljsko jedro v bistvu sestavljeno iz vode (da je ta voda potemtakem od samega začetka na Zemlji, v svoji tekoči podobi!), medtem ko je okrog tega (vodnega) jedra (še vedno) žareča masa (magma oziroma, ko dospe na površje, lava)...

Dejstvo, pod površjem so ogromne zaloge vode, temu ne kaže oporekati, vendar - na tovrsten način pojasnjevati zadeve, ki niti s temeljnimi fizikalnimi zakoni ne gredo vkup, in takšna “pojasnila” obravnavati celo kot verodostojna - to je pa celo za “demokratične” čase nekoliko preveč! Čemu? Preprosto...

Kdor je videl, kako reagira magma (oz. lava) ob stiku z vodo (denimo s pomočjo kakega posnetka delujočega otoškega vulkana), ta je videl tudi to, da magma ugasne, ko dospe v morje (vodo). Kakor “ugasne” katerakoli razbeljena kovina, izpostavljena vodi. 

Takrat, ko ugasne, že začne razpadati, se drobiti, in ti delci počasi tonejo (na morsko dno) ter tako (počasi) gradijo (če smo že pri primeru vulkanskega otoka) otok, ker - če še veljajo fizikalni zakoni, vsaj tisti, katere lahko slehernik tudi doma preizkusi, potem: dve masi sočasno ne moreta zasedati istega prostora, pa - če prostor zaseda kamnina (prst, zemlja), potem ga ne more zasedati, sočasno, tudi voda. Ali drugače: ko bi bilo sploh možno, da bi bila voda osnovno Zemljino jedro, potem bi jo, v milijonih let, kolikor planet obstaja, ta ugasla magma že zdavnaj izpodrinila iz same sredice!

Glede na to, da je voda tvar, ki sama po sebi nima oblike, bi rad videl določeno količino taiste vode, zalučane, na primer, iz kozarca, kako preleti razdaljo petih, desetih metrov - v podobi krogle (torej v podobi, v kakršni naj bi obstajala kot “Zemljino jedro”)! Ne bo, pa če še tako dolgo poskušaš, pač pa se bo vedno razkropila, razpršila, po čemer bi se dalo sklepati, da tudi na poti skozi vesolje ne bi zmogla ohraniti “svoje” okrogle podobe, pa naj bi bila še tako ovita v (preostale in gorljive) materiale (če ne verjameš, potem napolni balon z vodo, in ga zalučaj čim dlje od sebe - boš videl, če se bo “okroglo” izkazoval)!

Z omenjeno računalniško animacijo, in sklicujoč se na geologe, “pojasnjujejo” to, da je voda (v svoji tekoči podobi) že od samega začetka na Zemlji. In - pojasnjujejo NAPAK, čeprav je res, da je voda od nekdaj tu, vendar ne v tekoči podobi. Že osnovnošolsko znanje (ja, res, prav učinkovit je šolski proces, v primeru popolnega nerazumevanja) govori o tem, da je VSAKA stvar (celo pesek, kamen...) sestavljena tudi iz vode. Pomeni, da je voda (glede na kemično strukturo slednje tvari) tudi sestavni del vsega gorljivega (od tod tudi nastaja dim = izparevanje vode), potemtakem je tudi sestavni del magme (iz vulkanov se, bojda, kadi), in je to bila tudi v preteklosti!

In - kako so se oblikovala reke, jezera, morja? Preprosto: ko se je Zemljino površje dovolj ohladilo, se je, z njim vred, ohladilo tudi ozračje, in se je, z njim vred, ohladila tudi para (torej voda v plinskem stanju), ujeta znotraj Zemljinega gravitacijskega delovanja, in je, ohlajena, v podobi dežja/snega padla na površje. In s tega površja je tako pronicala v globine (in zalivala tiste predele pod površjem, katere je magma zapustila, in s tem, za seboj pustila praznino), kakor se tudi izkazovala v svojem običajnem tokokrogu, znotraj katerega se (ogreta) spreminja v hlape (izhlapeva), se (nato, v povezavi tudi z ostalimi, prašnimi, delci) (s)koncentrira v podobi (prav nič okroglih) oblakov in iz njih, ohlajena, znova dospe na zemeljska tla.

Da, res je, voda je od samega začetka prisotna na planetu, in je bila tu tudi takrat, ko se je ta planet (oziroma gmota, ki ga tvori) odkrušil od Sonca, vendar le kot sestavni del kemične strukture vsega materialnega, kar Zemljo tvori. Aha, pa še to (da dodatno “začinimo” bebavost, ki je naredila animacijo, in jo “strokovno” pojasnila, kakor tudi tisto, ki ji verjame)...

Ko bi bilo jedro zares iz vode, pa... glede na to, da magma v dotiku z vodo ugasne (in potone)... pa, glede na to, da voda razkraja (kruši, spodjeda, požira) skale, zemljo, odnaša cele dele obal (torej krepko bolj čvrstega gradiva, kot je magma, ki je tekoča)... me zanima, NA ČEM STOJI ta magma (ki naj bi vodno jedro obkrožala), ker - na vodi ne more, bi ugasnila, obenem ne bi (ta magma, ali karkoli drugega, kar bi ležalo na vodi) omogočala valove (da, tudi valovi so omenjeni, v obravnavani animaciji, in je omenjeno tudi to, da lahko “strokovnjaki” po teh valovih presojajo kamnine, ki pridejo v stik z valovanjem)... morda stoji (leži) na zraku (oziroma na praznini)?!

Nak, nak, najprej je bila samo magma (ki je, še vedno, Zemljina sredica), in ko je ta, postopoma, tekla na površje, je za seboj zapuščala že ohlajena, trdna torej, področja, komore, luknje... katere je, naknadno, zalila (zapolnila) voda. Bo le tako, v kolikor vsaj Zemlji pustimo stati na (njenih) nogah... če smo, po “človeško”, vse ostalo na glavo obrnili!

Ni komentarjev:

Objavite komentar