ponedeljek, 12. februar 2018

Nič ni tako enostavno, kot se ti kaže...



… v kolikor t(ist)ega, kar se ti kot enostavno kaže, ne razume(va)š! Še huje, v primeru, da se boš lotil urejanja, razreševanja takšnih vsebin, boš škodno deloval. In boš, v najboljšem primeru, omogočil »le« poslabšanje stanja (s tem, ko čas po svoje teče, težava pa ostaja nerazrešena, se le-ta samo krepi, veča), v najslabšem pa boš to, kar »rešuješ« - dobesedno »zafural«!
Lep primer so (družbena) stanja, kakršna živimo, odkar je uveden sistem »demokratičnih« norišnic! Vse aktivnosti, ki so pripeljale do današnjih stanj, so bile zastavljene pred desetletji, in to z občim odobravanjem, celo aktivnim sodelovanjem. Denimo »privatizacija«, posledično (raz)prodaja t. im. družbenega premoženja… je občestvo potrebovalo več kot 25 let, da je najprej videlo to, kar se je zgodilo, in šele po tem, posledično, na osnovi (čutno) izkušenega, taisto tudi »ugotovilo« (medklic: viš, razum pa deluje popolnoma drugače, je zmožen predvide/va/ti dejanske posledice, jih s tem tudi onemogočiti, preprečiti, potemtakem ne zastavljati ravnanj, ki v po/slabšanja vodijo!).

Ampak, pustimo obča stanja ob strani, že dejstvo, ki govori o tem, kakšne bebavosti živimo, odkar večina odloča o temeljnih smernicah in o predstavnikih, ki naj bi njene interese zagotavljali, priča o popolnem nerazumevanju, o popolni nerazumskosti absolutne večine!

Z druge strani, če se k ne/enostavnosti povrnem: še tako (na videz) zahtevne, zapletene zadeve, so povsem preproste, v kolikor si jih zmožen razumeti, si jih zmožen dejansko (s)poznati, in ne zgolj domnevno, po večinskem. Čemu ves ta uvod? Takole…

Nekajkrat sem bil naprošen, da bi dotičnega posameznika naučil tega, kako se izvaja psihoterapija. Kakopak, prosili so me tisti, ki so, denimo, imeli ustrezno spričevalo (najraje s področja psihologije) in so se, zgolj zaradi spričevala, pojmovali za zmožne tovrstnega delovanja. Po sistemu če-sem-se-učil-o-psihi-in-učenje-uspešno-opravil-potem-sem-pa-ja-usposobljen-za-to-da-se-s-psiho-ukvarjam…
DALEČ OD RESNICE, pa še kako daleč, kajti – tako, kot to velja za dobesedno vsa področja učenja, velja tudi za učenje o psihi, pa je krepko premalo to, da razpolagaš morda celo z goro podatkov, ki jih samemu sebi razlagaš v podobi nekega znanja, če teh podatkov, če samega delovanja nečesa, česarkoli, NE razumeš! V takšnem primeru je tvoje znanje le domnevno, navidezno, dejansko pa je (v praktičnem življenju) kup nepotrebne šare, ki zgolj tvojo nedojemljivost zavaja v prepričanje o tem, da zmoreš tisto, česar – ne zmoreš! Da, kar veliko (tudi) psihologov sem spoznaval, v svojem življenju, in le tu in tam spoznal takega, ki je vedel, kar je moral vedeti (da je bil uspešen v svojem delu)!

Psihoterapija, to je ja nekaj lahkega, sem zasledil tudi takšno prepričanje. Kako da ne, ko pa gledajo razne filme, vidijo, kako nek terapevt dreza v na-kavču-ležečega, se pogovarjata, in se pogovarjata o tem, kako je neka-mama-mučila-svoje-dete, in počneta vse mogoče stvari, s ciljem, da bo ta, katerega je mama-mučila zmogel… kaj bo zmogel? Znosneje živeti lastno življenje, samo to in nič več, ZNOSNEJE. S tem, ko ga bo terapevt privedel do tega, da bo »požrl knedl« in si na nek, recimo temu ustrezen način, oblikoval določeno mnenje, o tem, maminem-mučenju. Zdaj pa takole…

Če si zlomiš nogo, in ti »zdravnik« pomaga le toliko, da te spravi v stanje, v katerem boš sprejel dejstvo o tem zlomu, in se naučiš živeti z deformirano nogo… ja, tudi v takšnem primeru boš znosneje živel, nekako se boš sprijaznil z zlomom (če ne drugače, potem v stilu imel-sem-srečo-lahko-nesreče-ne-bi-preživel), vendar noga NIKOLI ne bo več funkcionirala na način, na kakršnega je takrat, ko je bila še zdrava, kar pomeni, da bo (neposredno) prikrajšano tudi samo tvoje življenje, denimo, ne boš mogel početi stvari, v katerih si poprej užival, ali pa jih boš, v najboljšem primeru, počel na nek skrajno drugačen, lastnim zmožnostim primeren način! In POPOLNOMA ENAKO je pri psihičnih poškodbah, obolenjih, s to razliko, da sam zlom noge, takrat, ko se zaceli, neposredno ne pogojuje poslabšanja telesnega stanja, dočim sama psihična okvarjenost NEPOSREDNO POGOJUJE nadaljevanje (po)slabšanja življenja (tako njegovega psihičnega, kakor, posledično, tudi fizičnega dela oz. zdravja!), tistega objektivnega stanja, ki ga živiš (bolj kot si psihično poškodovan, dovzetnejši si na delovanje vsega negativnega, s čemer se v življenju srečuješ, manj si se zmožen, pred tem negativnim, u/braniti)!

Res je, UČIJO se celo psihoterapijo, in naučijo se izvajati določene postopke (vrtati-v-na-kavču-ležečem-ali-na-stolu-sedečem), in se, morda, naučijo obolelega celo popeljati do tja, kjer se bo z lastno poškodbo sprijaznil, vendar – je to zdravljenje, je to ozdravitev, je to – cela, ozdravljena, nepoškodovana, zmožna noga?! Ni, seveda, da ni, nasprotno!

Potemtakem dejanska psihoterapija, tista, ki naj bi (ker to tudi zares, objektivno zmore!) o/zdravila, NI to, kar se večinoma izvaja, in se izvaja tako zaradi nezmožnosti razumevanja, sočasno pa zaradi pomanjkanja DEJANSKIH terapevtov (in, posledično, vsega ostalega, za delovanje potrebnega, ne nazadnje samega časa), potemtakem je (te, dejanske) ne kaže pojmovati v podobi nekakšne obrti, v okviru katere, po nekih opredeljenih načinih, po napotkih, po naučenem… opravljaš svoje delo, tozadevno zdraviš!

Ne zagovarjam takšnega načina terapevtskega dela, četudi ga sprejemam kot (načeloma, praviloma) edino možnega, prav zaradi neugodnega razmerja med obolelostmi, na eni strani, in psihoterapevti na drugi (mimogrede: o mazačih, šamanih, o nekih, ki s sajenjem in nego cvetličnih lončnic, ali pa z razgibavanjem posameznih telesnih delov, ali telovadbo kot tako nasploh… izvajajo neke svoje »psihoterapije«, sem že pisal, pa pripišem le to: dokler imajo dovolj neumnih, da jim nasedajo, dokler se celotna družba ne zaveda problematičnosti takšnih stanj /le tega pa se večinska neumnost NIKOLI ne bo zavedala/ in dokler so sami tako neumni, ti terapevti, posledično neodgovorni, da si celo brez formalno urejenih zadev, denimo celo brez ustreznega certifikata, ki naj bi vsaj formalno pričal o neki, četudi vsaj formalni usposobljenosti… upajo početi to, kar počenjajo: tržijo svoje »znanje«, pobirajo »davek na budale«!). Da, celota je krepko bolna (poglej podatke o alkoholizmu, samomorilnosti, družinskem nasilju…), za uspešno terapijo (takšno, ki OZDRAVI) je potrebno veliko, veliko časa, terapevtov je malo, obenem pa, kot sem tudi že zapisal: nerazumskih bitij ne zmoreš ozdraviti, ne zmoreš jih spraviti v stanje, v katerem se bodo kot suverena bitja izkazovala, potemtakem jih lahko samo zdresiraš, po rugel-anti-alkoholik-sistemu, da bodo, večno, do konca svojega življenja, žgoleli svoj ne-pijem-sem-/že-sto-let-/zdravljen-alkoholik!

Tem, ki so me naprošali, da bi jih naučil, sem zastavil konkretne preizkuse, da bi videl koliko, če sploh, so zmožni dojemati, razumevati. Namreč, in to velja za vsako stvar: v kolikor ne zastaviš s pravilnega izhodišča, potem je ves trud zaman, najboljši volji navkljub! In, ker sam ne drezam-v-na-kavču-ležečega, ker mene sploh NE zanimajo neke konkretne zadeve (podrobnosti) iz življenja obolelega (dobro, seveda moram vedeti o tem, če je njegova obolelost posledica mehanskih okvar, za katere se sploh ne čutim usposobljenega – četudi, ni zanimivo, se prav takšnega zdravljenja da naučiti, kajti ko enkrat poznaš diagnozo, potem imaš na voljo vse procedure, v okviru učenja so ti pojasnili o tem katera zdravila, in koliko, je potrebno odmerjati, v odvisnosti od nekih konkretnih bolnikovih stanj – saj se s tega področja, torej neposredno, nikoli nisem učil… ali pa je, morda, njegova obolelost posledica delovanja večinskega okolja, potemtakem ni posledica porušenega kemičnega ravnovesja določenih procesov, ki se odvijajo v možganih, in se zmorem, pri tovrstnih obolelostih, uspešno izkazovati, na temelju – razumevanja), a MORAM nekako priti do neke »izhodiščne točke«, s katere bom zastavil svoja delovanja, se moram veliko pogovarjati, z obolelo osebo, o povsem splošnih zadevah, o življenju kot takem, da uspem dospeti do neke trditve, ki mi priča o tem, da je okolje taistemu (obolelemu) določeno prepričanje vsililo, da ga je s tem (obolelega) spravilo v nek svoj miselni kalup (posledično tudi ravnanjski), da mu je, s tem, povzročilo tudi samo obolelost. Potem pa… pravijo, da »je prepričanega nemogoče prepričati«… NI res, v kolikor je »prepričan« razumsko zasnovan, takrat ga je moč prepričati, ne samo prepričati, takrat ga je moč pripeljati v stanje, v katerem bo bedasta prepričanja ovrgel, v stanje, v katerem bo zmogel trezno, razumsko obravnavati posamična stanja, znotraj objektivnega dogajanja, jih bo zmogel razumevati in se nanje tudi ustrezno odzivati – resda je takšna odprava prepričanj mukotrpno garanje, ki dobesedno izčrpa, vsestransko, tako tistega, ki zdravi, kakor (in še bolj) tistega, ki je v postopku zdravljenja, a je res tudi to, da je to EDINA pot, edini način dejanske ozdravitve!... in JE res, v primeru nerazumskega, nagonskega bitja, da »je prepričanega nemogoče prepričati«, pa je takega moč le zdresirati (v janičarskem stilu, ali v stilu večinske »psihoterapije«), da bo s-pohabljeno-nogo-čim-bolj-znosno-živel-dalje. Sam dresure NE izvajam, celo lastnima cuckoma (do)puščam maksimalno možno (njuno) svobodno voljo.

Kakorkoli že, tem, ki so me naprošali, sem dal v (pre)branje povsem preprost sestavek, o slučajno izbrani temi, in vanj »skril« določeno trditev (ali celo več njih) , ki NI LOGIČNA, ki zares, v praksi, ne obstane (ker se ne izkazuje kot neko pravilo, pač pa je prepuščena v presojo slehernemu posamezniku, v stilu svet-je-tak-kakršnega-vidim), in VSI so mi neke povsem druge dele zapisa (neke druge trditve) izpostavljali, kot tiste, ki naj bi bile izhodiščne (za obravnavo, terapijo), in NIKOGAR tista(e) logiki sporna(e) ni »zbodla v oči«. Čemu? Preprosto: ker so jim bile (te, logiki nedopustne) trditve povsem samoumevne, pravilne, »normalne«, ker so, taiste, podobe občega, vsesplošnega prepričanja, potemtakem natanko taistega(ih) miselno-ravnanjskega(ih) kalupa(ov), po katerem(ih) se ravna ves nerazumski, nagonski svet!

Kakopak, tem, ki so me naprošali, sem povedal, da ugotavljam njihovo nezmožnost (dejanskega) psihoterapevtskega delovanja (kljub njihovi formalni usposobljenosti, seveda), in jim niti pod razno nisem razkrival tega, KAJ in KAKO početi, da nekomu zares pomagaš, kajti, kakor sem že prej zapisal: če NE razumevaš, če niti do pravilnega izhodišča nisi zmožen dospeti, potem ti bo sleherno prepričanje o tem, da »znaš« omogočilo le to, da boš zadeve le še poslabšal! In s takšnimi stvarmi se ne gre igrati, vsaj jaz se ne.

Ni komentarjev:

Objavite komentar