ponedeljek, 26. december 2022

Ne pričakuj od življenja…

Da, res je, od življenja, samega po sebi, ne kaže ničesar pričakovati! Ni dobrodelna ustanova, da bi darovalo, pomagalo. Daleč od tega, edina zadeva, katero ti, v vsakem trenutku, zagotavlja, je – konec…
 
A kljub temu ne kaže stati križem rok, in zgolj čakati na tisti kaj-bo-prineslo. Ne, po najboljših močeh se je potrebno truditi početi tisto, za kar veš, da je prav, tisto, kar utegne, vsaj načeloma, lepšati, izboljševati. In vsakokrat, ko zastavljaš neko pot, neka svoja izkazovanja, namere, prizadevanja… ne pričakuj drugega, kot to, da se boš z vso močjo v to podal, sledeč nečemu višjemu, krepko višjemu od tistega da-mi-bo-dobro!
 
Če ti bo uspevalo, potem boš ugotovil, da drugim daješ, rezultate lastnih prizadevanj, in samega sebe. In to, vedno, terjaj od sebe, dočim – če se, slučajno, zgodi, da tudi drugi tebi dajejo, potem toliko boljše, čeprav se ti bo, večinoma, praviloma, dogajalo, da bodo ti drugi odvzemali, jemali, z obema rokama, ne da bi se, za en samcat hip, ob tem, povprašali, kako njihova jemanja dojemaš, doživljaš…
 
Ja, žal, ne živimo v svetu Človeka, v svetu notranje nuje po dajati-skupnosti-drugim, pač pa v svetu vsak-sebi, v svetu nagonov, bitij, opremljenih zgolj s pametjo, in predvsem s sebičnostjo!
 
Ne, nihče, pa tudi življenje samo, ti ničesar ne bo dalo! Slednje se ti daje zgolj v podobah nekih priložnosti, da iz golega »biti« ustvariš neko zgodbo, neko življenje, da ne o(b)staneš na večinski ravni izključnega obstajanja. Marsikaj obstaja, a Človek naj bi bil višje razvrščen, na neki razvojni lestvici, od kamna, trave, živali.

Ni komentarjev:

Objavite komentar