petek, 26. maj 2023

Saj ni res... a JE!

Pamet (enostavno, neposredno vzročno-posledično mišljenje) zmore ugotavljati samo neposredno, potemtakem na temelju čutnih zaznav.
 
Razum (kompleksno, celovito mišljenje) ugotavlja tudi posredno, potemtakem na temelju vsebin, ki čutnim zaznavam niso dosegljive, vsebin, ki neposredno niso vidne, otipljive, slišne ter sluhu in okušanju na razpolago dane.
 
Če ponazorim zapisano razliko, in to naredim s povsem banalnim primerom, potem zapišem: pamet je »vedela«, na osnovi tega, kar je (zgolj) videla, da se-sonce-vrti-okoli-zemlje… dočim je razum zmogel dospeti do ugotovitve, ki je skladna z dejanskim stanjem, z resnico.
In takšnih razlik v videnju, posledično v »razumevanju« in razumevanju, mrgoli, tudi v današnjih, v vseh časih. In zaradi tega obstaja nepregledna količina tistih različnih »po svoje«, med katerimi vsak dobesedno NE-resnico kot sebi sprejemljivo »resnico« vidi.
 
Malo je uporabnih možganov na svetu, takšnih, ki zmorejo do dejstev dospevati, absolutna večina jih služi zgolj za neko sprotno, bolj ali manj uspešno, razreševanje praktičnih vprašanj, problemov. Nič več.

Ni komentarjev:

Objavite komentar