torek, 22. avgust 2023

»… ko pa je lažje…«

Dolgo je tega, kar sem, med ugotavljanji, tudi z neko upokojeno učiteljico (op. p. ubogi časi, v katerih nagonska pamet v vseh družbenih porah učinkuje!) besede izmenjeval, kar nekaj let. In nekoč mi je dejala: »Ne razumem zakaj so ljudje nenačelni, ko pa je načelno krepko lažje živeti«…
 
Že sam pogled na stavek, izrečen oziroma tukaj zapisan, izpove to, da ga zmore izreči samo – neumnost! Čemu? Preprosto, »ljudje so nenačelni« so besede, ki govorijo o tem, da nenačelnost PREVLADUJE, da je, v bistvu, pravilo, stalnica, in – tistemu, ki ne mara smradu, je težko sredi njega živeti, nikakor lažje! Potemtakem, če živiš sredi obče nenačelnosti, in si sam drugačen, načelen, ti je takšno življenje samo težje, krepko težje, in pod nobenim pogojem lažje, kaj šele lahko!
 
Njeno »dojemanje« me sicer, s časom, ni več zmoglo presenetiti, kajti izkazovala se je tako, da je povsem utemeljeno govoriti o tem, da se je z mišljenjem, z besedami in z ravnanji sprotno prilagajala okoliščinam, njihovemu spreminjanju. Potemtakem se je izkazovala natanko tako, kakor se izkazuje absolutna večina, ki se, mimogrede, in z učiteljico vred, niti same sebe, kot celote, ni, objektivno ni zmožna zavedati! In je »načelnost« te absolutne večine izključno in samo v tem, da je vselej – NEnačelna!
Da, tudi nagonska pamet je vedno zvesta sama sebi, s sprotnim spreminjanjem mišljenja, mnenja, ravnanja dokazuje samo to, da ima več obrazov v uporabi, pa – nadeni si tistega, ki situaciji najbolj ustreza! Da bo tebi bolje, lažje, lepše… v takšnem okviru je tudi NEmoralnost povsem sprejemljivo izkazovanje, v svetu NEnačelno »načelnih«.

Ni komentarjev:

Objavite komentar