nedelja, 16. december 2018

"Ajnštajn je bil kritičen do avtoritete"


Med številnimi sklicevanji (občestva) na mnenja in/ali ravnanja nekih “slavnih”, je tudi sklicevanje na Ajnštajnov odnos napram avtoriteti/am, na njegovo kritičnost (do avtoritet/e). Zdaj pa takole...

Občost ta biti-kritičen “razumeva” izključno kot biti-proti, biti-negativno-opredeljen-(do-nečesa), potemtakem (taista) občost Ajnštajnovo kritičnost “razumeva” tako, da - je bil Ajnštajn PROTI avtoriteti/am... kar pa je DALEČ OD RESNICE!!!

Biti kritičen namreč pomeni (vsaj v svetu človeka-razumnega bitja) BITI OBJEKTIVEN, oziroma, drugače povedano, biti-zmožen-ločevati-zrnje-od-plev ( = biti zmožen ugotavljati dejanska stanja, potemtakem tudi biti-zmožen-ugotavljati-to-kdo-je-zares-/vsebinsko-gledano/-neka-avtoriteta-in-kdo-je-le-”avtoriteta”-/torej-je-”avtoriteta”-zgolj-zaradi-tega-ker-zaseda-nek-sebi-in-občestvu-upoštevanja-vreden-položaj/).

Res je, Ajnštajn je bil kritičen do avtoritet/e, in ta njegova kritičnost pomeni: Ajnštajn JE PRIZNAVAL (in upošteval) avtoriteto znanja, umnosti ( = sposobnosti, IZKAZANE sposobnosti), potemtakem tudi JE UPOŠTEVAL mnenja takšne avtoritete, medtem ko, po drugi strani - Ajnštajn ni upošteval nekega CEPCA, ki je bil (tako po svojem mnenju, kakor po mnenju občestva) “avtoriteta”, in je to bil samo zaradi tega, ker je bil na nekem položaju - moči odločanja, vplivanja na obča mnenja in ravnanja. Potemtakem bi se dalo, pri tem Ajnštajnovem odnosu do avtoritet/e, besedo “kritičen” nadomestiti (tudi) z besedo “SELEKTIVEN”!

Da, Ajnštajn je bil kritičen do avtoritet/e, in je izkazoval takšno ravnanje, kakršnega - absolutna večina teh, ki ga navajajo, ni zmožna niti razumeti, kaj šele izkazovati!

Ni komentarjev:

Objavite komentar