sobota, 15. december 2018

Je voda slana?


Povsem preprosto vprašanje, na katerega je, potemtakem, moč povsem preprosto odgovoriti…

Kakopak, ker sprašujem o povsem običajni vodi, o tej, kakršno poznamo, se z njo nenehno srečujemo, bi si lahko prislužil tudi reakcijo v smislu kakšne-bedarije-sprašujem, in sprašujem celo te, ki, itak, vse o vsem vedo, pa – kako ne bi vedeli o vodi, katero VSI POZNAJO (vsi o njej VEDO)?! Ne nazadnje, vodo pijemo, se z njo umivamo, z njo pomivamo in peremo, zalivamo, z njo gasimo ogenj, in z njeno pomočjo energijo proizvajamo, v njej, in na njej, rekreiramo…

Prvi, in večinski odgovor: NE (voda ni slana)!
Drug odgovor, tistih nekaterih, ki skušajo celo po/misliti, preden izustijo: NE (voda ni slana), razen če je morska!

Ko bi delili točke, za pravilne odgovore, potem vsi tisti, ki odgovarjajo bodisi v podobi prvega, bodisi v podobi drugega odgovora – ne bi prejeli točk! Oba odgovora sta namreč nepopolna, s tem tudi NAPAČNA, ker…

Skušajmo najprej ugotoviti stanje, kateremu pravimo biti-slan/o!
Je slano tisto, in samo tisto, kar jaz (s svojimi zaznavami, ki so v svojih zmožnosti krepko omejene, že v odnosu do zaznavnih sposobnosti neke – uradno opredeljene- živali) kot slano zaznavam (po občem principu svet-je-tak-kakršnega-vidim-okusim-tipam-slišim-vonjam), ali je slano tisto, kar – vsebuje sol (pa čeprav le v takšnih količinah, da je jaz, objektivno, in brez pripomočkov, nisem zmožen zaznati)?!

Prvo merilo, ZAGOTOVO, NI pravilno, ker, če vzamem povsem preprost primer: kadar ima nekdo okvaro okušanja ( = nezmožnost zaznavanja določenih, ali vseh okusov), potem – je upravičen do tega, da trdi o tem, da morska voda ni slana, in je upravičen do tega, posledično, da njegovo trditev vsi ostali upoštevamo kot resnici ( = objektivnim stanjem) ustrezno?! Ko pa ja vemo, mi, ostali, da je morska voda slana!

Potemtakem JE pravilno drugo merilo, ki govori o tem, da je resnico o nečem (čemerkoli) moč ugotavljati IZKLJUČNO na temelju objektivnih dejstev, potemtakem JE SLANO VSE, kar VSEBUJE SOL! Lahko je, resda, malo ali več slano, lahko je (za moje zmožnosti okušanja) celo povsem neslano, vendar – dokler vsebuje sol, do tedaj – je slano!

Pomisli, če dvomiš v pravilnost takšnega sklepanja, na naslednje – atomi, penta/kvarki NE obstajajo, in ne obstajajo le zaradi tega, ker jih sam nisem zmožen videti? Določene frekvence (zvočne) NE obstajajo, ker jih sam ne zaznavam (medtem ko jih določene – druge – vrste zmorejo zazna/va/ti)? V »trdni« noči (predstavljaj si popolno pooblačitev, in odsotnost vseh svetil) NI svetlobe, ker »jaz« ne vidim niti koraka pred nosom (čeprav maček, sova… vidita, in prav tako vidita IZKLJUČNO na osnovi svetlobe /v absolutni temi bi bila oba »slepa«/, pač, zahvaljujoč specifičnostim njunih oči, ki zmorejo delovati ob neznatnih – nam nezaznavnih – količinah svetlobe)?!

Glede na to, da voda kroži, in potuje tudi skozi zemljo (»ne/kislost« zemlje je v bistvu tudi opredeljevanje ne/zadostnosti soli v njej), razne kamnine, rudnine, minerale… na svoji poti pobira delce tistega, skozi kar se giba. In ko te delce pobere, takrat jih tudi vsebuje, jih ima. In pobira, verjemi ali, pač, ne, tudi sol! Pomeni, da vsebuje (tudi) sol, pomeni, da – voda JE slana, voda PRAVILOMA je slana, in se kot takšna izkazuje malodane v vseh stikih z nami, razen…

Razen v dveh primerih (pri čemer je en izmed obeh takšen, da se odvija sam od sebe, brez našega posredovanja, v naravi kot taki, OBA PRIMERA PA POTEKATA PO ISTIH ZAKONITOSTIH, pomeni, da gre za eno in isto vsebino!).

Kadar vodo obdeluješ po principu destilacije, takrat povzročiš to, da v prvi posodi ostanejo čvrsti delci, dočim je v drugi – končen rezultat destilacije = prečiščena (čista) voda. Pomeni, da ji je vse ostalo, vse primesi (tudi sol) odvzeto/e.

In taista destilacija se odvija v naravi, pri čemer… je prva destilacijska posoda vsaka podoba, v kateri se voda izkazuje (luža, potok, reka, jezero, morje…)… »grelec te prve posode« je Sonce… na temelju ogrevanja (in ogretosti) voda najprej izhlapeva, nato se (že na poti skozi zrak) ohlaja in se, posledično, skoncentrira (v podobi tekočine) v oblaku-iz-katerega-dežuje-sneži-pada toča…

Potemtakem: samo v tistem času, ko voda »zapusti tla« (in preden spet pade nanje)… samo tista količina vode, ki NI na tleh… je NEslana, dočim je vsa ostala ( = pretežna večina) – s soljo oplemenitena = slana.

Ni komentarjev:

Objavite komentar