nedelja, 16. december 2018

Svoboda govora kot TEMELJNA pravica???!!!


Tam, kjer obravnavajo, in “razumevajo” (posledično tudi odločajo in “urejajo”) NAGONSKA ( = NErazumska) bitja, tam - nič ni urejeno, vsaj ne na način, da bi se o (do)končnosti urejenosti dalo govoriti! Čemu? Preprosto...

Že ko se omejim le na področje, o katerem trenutno veliko bevskanja, gaganja, blejanja, meketanja, celo renčanja poteka, torej o PRAVICI DO IZRAŽANJA ( = pravica povedati to, in tako, kar in kakor mislim), ugotovim, da občestvo NE ve tega, kaj je IZHODIŠČE ( = temelj, osnova), in kaj je posledica (taistega izhodišča). Zato tudi ni prav nič čudnega, da občestvo “svobodo govora” obravnava kot TEMELJNO pravico, čeprav to - zares NI!
Kaj je TEMELJNA PRAVICA (slehernega obstoja oz. obstajanja)? To, da SMEŠ BITI TAK (in tisto) KAKRŠEN (in kar) SI, in to smeš vse do tedaj, dokler s svojimi posebnostmi ne ogrožaš nekih drugih (in njihovih posebnosti), taistih drugih, za katere (tako kot zate) velja pravica - da smejo biti tisto (in takšni) kar (in kakršni) so! Potemtakem JE TEMELJNA PRAVICA (osnova vseh ostalih, posledičnih, iz temeljne pravice izhajajočih pravic) BITI DRUGAČEN (različen) OD OSTALIH!

Govoriti-o-nečem je zgolj izkazovanje ( = posledica) tega, kar/kakršen je ta, ki govori! In tam, KJER SO VSI (vsebinsko gledano) ENAKI, tam sploh NE potrebujejo “svobode govora”, ker (glede na to, da SO ENAKI) enako “mislijo”, “razumevajo”, se enako izražajo (se v besedah = govoru enako izkazujejo)! Oziroma drugače: svobodo govora potrebujem tam (in takrat), kjer svojo drugačnost (od preostalih) izkazujem TUDI s tem, da drugače (od preostalih) govorim!

Ne, ne, POSLEDICE ( = izkazovanja) ZAGOTOVO NISO TISTA BAZA, NA TEMELJU KATERE KAŽE (v končni fazi) ODLOČATI, pa bi bilo bolje, ko bitja, nezmožna razumevanja, sploh ne bi odločala. VSE PRAVICE, KI GOVORIJO O RAZLIČNIH PODOBAH (OBLIKAH) IZKAZOVANJ, SO POSLEDIČNE PRAVICE ( = pravice, izhajajoče iz temeljne pravice, pravice po tem, da SEM IN DA SMEM BITI DRUGAČEN OD OKOLJA!), pa je pravica do svobode govora povsem enako “temeljna”, kot je “temeljna” pravica do prostega gibanja ( = odločanja o tem, kam bom šel, kje se bom nahajal), pravica do suverenega odločanja o lastnih ravnanjih (ne/vernost, ne/političnost, celo o tem, kako se bom oblačil, načeloma, nihče drug NIMA PRAVICE odločati - niti s svojo “razpravo o mojem oblačenju” na posreden način mojo voljo/pravico ogrožati!), kakopak, izključno takrat, kadar ZMOREM LASTNA RAVNANJA IZKAZOVATI V OKVIRIH UVIDEVNOSTI ( = upoštevanja) DO DRUGIH = V OKVIRIH ETIČNEGA!!!

Ne, nagončki, SVOBODA GOVORA NI TEMELJNA PRAVICA, je pa njeno ne/upoštevanje (kakor tudi ne/upoštevanje vseh ostalih pravic) izkaz tega, ali ne spoštujem, ali pa spoštujem TEMELJNO PRAVICO, SVOJO, IN PRAVICO SLEHERNEGA, PO TEM, DA - JE DRUGAČEN!

In, dodatno: KO bi bila svoboda govora TEMELJNA pravica, potem bi zares vsakdo smel govoriti tisto, kar mu pade na “pamet” ( = v bebavo betico!), kajti - pravica MI JE ZAGOTOVLJENA, sem “svoboden govoriti to, kar mislim, da moram, da smem govoriti”... in v takem primeru NIKAKOR IN NIKDAR NE ZMOREŠ DOSPETI DO TEGA, DA BI OPREDELIL VSEBINO TISTEGA, KAR SMEŠ REČI (če smem reči vse), potemtakem, posledično, tudi ne moreš omejiti te pravice-do-izražanja, potemtakem je tudi NE moreš obravnavati kot nedopustne, celo zakonsko pregonljive!

In, za zaključek: nagončki, opravičujem se, v kolikor sem kakršno koli nevšečnost povzročil, s tem svojim medklicem (v vaši “obravnavi” tistega, česar NE razumete), zdaj lahko nadaljujete s svojim bebovanjem!

Ni komentarjev:

Objavite komentar