sreda, 26. december 2018

Črni KaU ali Črni KaL?


Najprej takole: v Deželi obstaja SEDEM narečnih skupin, in v okviru njih več kot TRIDESET narečij, potemtakem več kot trideset načinov govornega izkazovanja, načinov, ki so si med seboj tako RAZLIČNI, da – onemogočajo sporazumevanje!

ČEMU je prišlo do nastanka knjižnega jezika? Preprosto, in izključno zaradi tega, da bi se (s pomočjo taistega /knjižnega/ jezika) prebivalstvo lahko med seboj sporazumevalo, da bi tisti na jugu Dežele vedeli, o čem govorijo tisti na severu… po sistemu: poleg svojega načina izražanja (nekega /lokalnega/ narečja) potrebuješ le – kolikor toliko – znati tudi knjižni jezik, in – če bodo le-tega poznali, vsaj kolikor toliko, tudi ostali – se boš lahko sporazumeval z VSEMI v Deželi živečimi!
In kaj danes počno »jezikoslovci«, potemtakem izšolani (s TOZADEVNIM znanjem opremljeni, a NERAZUMEVAJOČI = NERAZUMSKI) »strokovnjaki«? Počno natanko to, da…

Poleg razkrajanja (nekoč) že (do potankosti) opredeljenega (to je tisto stanje, ko imaš poseben izraz za drevo = oljka, in za sadež = oliva, potem pa ugotoviš, da je bolje, ko obema, torej drevesu in sadežu, enako praviš, pa iz olive nastane oljka… to je tisto, ko ne razumeš vsebin, pa izhajajoč iz besede reklama ugotoviš, da je beseda propagirati… propaganda, oglaševanje… napačna, in da je ustreznejša beseda reklamirati – pa čeprav taista beseda ŽE GOVORI o nečem popolnoma drugem, o izvajanju reklamacije, NE o delanju-pozitivne-reklame oz. o oglaševanju… in še bi se dalo, kar nekaj časa, naštevati primere takšne SLABOumnosti!), se dobesedno trudijo – ponovno uvajati lokalizme, potemtakem IZRAZE, KI SO ZNAČILNI ZA DOLOČENA, POSAMIČNA PODROČJA, POTEMTAKEM SE TRUDIJO VZPOSTAVLJATI STANJE, KAKRŠNO JE ŽE BILO, V NEKI PRETEKLOSTI, IN V OKVIRU KATEREGA OBČE SPORAZUMEVANJE NI BILO MOŽNO, kajti – če temeljim na lokalizmih (če vse poimenujem tako, kot poimenujejo na posameznih področjih, potem se moram za vsako stvar naučiti vsaj TRIDESET RAZLIČNIH IZRAZOV (malodane tridesetih različnih jezikov), da se bom lahko sporazumeval z vsakim, ne glede na to, če prihaja z juga, severa, zahoda, vzhoda Dežele, ali pa zgolj »po rovtarsko« zavija svoja izkazovanja!
Če poenostavim: namesto tega, da bi se zmogel sporazumevati (z vsemi in povsod v Deželi) samo z znanjem DVEH jezikov (svojega, lokalnega, in knjižnega), se bom moral naučiti TRIDESET različnih jezikovnih izkazovanj!!! Kar je, že temelječ na dejstvu, da večina niti knjižnega jezika ne obvlada kaj več, kot zgolj v podobi funkcionalne (uporabne) pismenosti (ki bolj o NEpismenosti govori, kot o pismenosti!), kaj šele, da bi (po)znala (pre)ostala narečja, ZNANSTVENA, PARDON, BE-BA-VA FANTASTIKA, saj do takšnega poznavanja (da bi vsakdo VSA narečja obvladal) NIKOLI NE BO PRIŠLO!

Je pa res, da obstaja olajševalna okoliščina, ki pravi: karkoli boš počel, katerekoli besede boš uvajal, učinek bo vselej enak – NERAZUMSKA BITJA SE NIKOLI NE BODO ZMOGLA SPORAZUME(VA)TI, saj tega niso zmožna niti takrat, kadar domnevno isti jezik govorijo, a vsakdo besede »po svoje« pozna, jih po svoje »razumeva« (ker, preprosto, niti tega NE ve, o čem te besede govorijo, ker NE pozna, NE razumeva vsebin, o katerih besede sporočajo)!

Izumrle civilizacije? Da, nekoč je človek dokazal, da zmore napredovati… in so, potem, nerazumske množice »prevzele besedo«, in pokazale to, česa so zmožne… in je danes Egipt, ma, malodane celoten vzhod, pa tudi področja nekdanjih Majev, Inkov… bodisi s peskom, bodisi z džunglo okrašen… in je res, da povsod tam, kjer je nastajala kultura, jezik, civilizacija… danes živijo butasti uporabniki »pametnih« telefonov, ki niti lastnih jezikov ne znajo (pravilno) uporabljati, kaj šele, da bi zmogli (s krepko zmogljivejšimi tehnološkimi pripomočki) ustvariti blagostanje, kakršnega so, nekoč, davno tega, in malodane z golimi rokami, ustvarili tisti neki, redki, tvorni, razumni!

Planet opic, film – prav nič fantastika, pač pa izključno napoved tega, do česar bo zares prišlo, v kolikor človek, razum, ne bo udaril po mizi!

Ni komentarjev:

Objavite komentar