ponedeljek, 17. december 2018

Geniji kot ena kasnejših odkritih vrst


Da, geniji so bili dokaj pozno odkriti. V bistvu so jih odkrili v času, ko se je začelo šušljati, da ni dovolj verovati, za to, da bi zares vedel, pač pa je bolj priporočljivo najprej ugotavljati, nato vedeti, in šele zatem tudi verjeti, ali pa verovati, če ti je tako ljubše, v lastno vedenje.

Genije so odkrili človejaki. V bistvu so geniji prav tako človeki, kot so človeki, pardon, človejaki – človejaki, le da je med obema malenkostna razlika: človejaki razumevajo ploščato, in oglato, ter na način, da vse, kar razumejo (in to je dobesedno vse), razumejo tako da – ničesar ne razumejo! Dočim geniji zmorejo razumevati na okroglo, potemtakem zaokroženo, celovito, na način, da zmorejo razumljeno tudi pojasniti, in s pojasnili dokazati.

Kakopak, gre za zanemarljivo razliko, zlasti, če vemo, da so tovrstne razlike tudi znotraj vseh ostalih vrst, in da, denimo, pri čebelah nekatere letijo naprej, dočim neke druge to počno vzvratno, celo hrbtno. Ali pa, na primer, kenguruji – nekateri skakljajo, dočim drugi letijo…

Ni komentarjev:

Objavite komentar