ponedeljek, 24. december 2018

Človeč(N)jakožerstvo


Človek se, zahvaljujoč svoji naravni zasnovanosti ( = razumskosti) NIKOLI ni izkazoval z medsebojnim žretjem! Celo nasprotno: zahvaljujoč (človekovi) empatiji, zahvaljujoč njegovemu (so)čustvovanju, je kanibalizem odpravljen (tam, pač, kamor je človek-razumsko bitje dospel, in se ustalil)!!!

Kaj je to empatija, pogostokrat uporabljana beseda, pri kateri občestvo (s svojo uporabo te besede) izkazuje (tudi) to, da – ne ve, o čem govori (občestvo namreč meni, da je empatija »sočustvovanje«, vendar temu NI tako)!

Empatija = (zgolj in samo) zmožnost UGOTAVLJANJA / ZAZNAVANJA / PREPOZNAVANJA čustvovanj (nekih drugih), dočim je…
Sočustvovanje zmožnost NE-biti-ravnodušen ob čustvovanjih nekih drugih (in takrat, kadar NISI ravnodušen do /čustvovanj/ nekih drugih, takrat te druge tudi upoštevaš, upoštevaš njihove potrebe in želje, in takrat, kadar to upoštevaš, takrat – svoja ravnanja = samega sebe prilagajaš tem drugim, takrat, posledično, nisi ti samemu sebi temeljno merilo sveta, in živetja v njem, takrat se, posledično, NE izkazuješ s /tozadevno/ sebičnostjo… kakor SE IZKAZUJE – nagonsko – OBČESTVO)!!!

V preostali naravi, torej v nagonskem svetu (med živalmi) kanibalizem (še vedno) obstaja kot eden izmed načinov izkazovanja. In obstaja tudi v tistih še-neodkritih-predelih, v katerih živijo neka divja-plemena, še vedno na ravni kamene-dobe, v predelih torej, do katerih človek (razum) še ni dospel, kaj šele, da bi se tam nastanil (in – vsaj začel – uveljavljati svoja pojmovanja, posledično tudi svoj način živetja)! Potemtakem obstaja tam, kjer živijo pripadniki NEčlovek vrste = človeČnjaki (se človek še ni uspel z njimi pariti, da bi, kot posledica parjenja, nastali člo-ve-ja-ki, tista občost, ki tvori večino poznanega nam »človeštva«).

O (korenitih) razlikah na področju odnosa-do-nekih-drugih pričajo tudi primeri sodobnega sveta, denimo – v vsaki vojski se znajdejo (sila redki, sicer, a se) posamezniki, ki (kljub temu, da se ZAVEDAJO tega, da jih bodo njih poveljujoči kaznovali – in so jih tudi kaznovali, marsikdaj z USTRELITVIJO!) odklonijo ukaz, da naj streljajo na zvezane ( = nemočne) pripadnike nekih »nenaših«… in obstaja gromozanska večina, ki takšen ukaz, enostavno – izpolni!

Čemu vse zapisano? Preprosto: izraz »ljudožerstvo« je NEPRAVILEN (ne upošteva dejanskih stanj), in kot tak izkazuje obče nerazumevanje dejstev ( = resnice), pa bi ga bilo priporočljivo nadomestiti z izrazom člo-več-(N)ja-ko-žer-stvo!
Sem prepričan v vzdržnost zapisane trditve? Sem, vsekakor, kajti – tam, kjer je nekaj zasnovano v neki specifični smeri ( = načinu) izkazovanja, tam se VSELEJ tej smeri (načinu) ustrezno tudi izkazuje… pa se mravlja vedno izkazuje kot mravlja, dočim se razumsko bitje vedno izkazuje kot razumsko bitje (razen, izjemoma, v kolikor je psihično okvarjeno = nezmožno razumsko se izkazovati)!

Ni komentarjev:

Objavite komentar