ponedeljek, 24. december 2018

»Vsake oči imajo svojega malarja«… (ali o tem, kako "s časom dospevamo do modrosti")


… v družbi z »več babic, kilavo dete« in »najprej skoči, potlej reci hop«.

Zastavim s primerom…
»Ko sem kupil hišo (op. p. in k njej pripadajoče – ter relativno veliko – zemljišče, zasajeno z mnogimi drevesi), najprej nisem vedel, katero drevo je to, potem pa mi je prijatelj povedal, da je mandelj…« mi je razlagal možakar o drevesu (katerega je, mimogrede, s svojo »strokovno oskrbo« uspel popolnoma zatreti v rasti, oziroma, z drugimi besedami povedano, je uspel iz lepo rastočega, visokega, košatega drevesa narediti malodane uničeno rastlino = pripeljati drevo v stanje, v katerem se bori za svoj obstanek). Taisti možakar tudi skuša »svetovati« (prenašati svoje »znanje« drugim), in to skuša početi tudi meni (čeprav sem mu že nekajkrat povedal, da njegovih nasvetov ne morem upoštevati, ker… tu je, vsakokrat, sledila ustrezna razlaga o tistem čemu-ne-bom-ravnal-tako-kot-on-meni-da-bi-moral).

Najprej (če se za nekaj časa ustavim pri navedenem pojasnilu-o-nekem-konkretnem-drevesu) skušam ugotoviti o samem postopku ugotavljanja.
Res je, NI ga, ki bi vse vedel (pravzaprav SO, ki vse »vedo«, in so ti izključno NErazumski, tisti, katerim večinoma zadošča »videti«, pa že »vedo«… in se, prav radi načina svojega dospevanja do »spoznanj« izkazujejo z neumnostjo = kot NEUMNI), in ne-vedeti NI sramotno. Ne nazadnje, ko bi že od rojstva vse vedel, potem bi bilo živetje zelo dolgočasno…
Tudi sam (do nedavnega) nisem ničesar vedel o drevesu, o katerem mi je možakar razlagal. Prvič sem rastlino videl pri njem, in nekaj mesecev kasneje sem, ko sem v neki drevesnici kupoval sadike, videl tudi plodove te rastline. Sem pa, že od malega, poznal mandelj, in sem, potemtakem, vedel, da drevo, o katerem mi možakar razlaga, NI mandelj, čeprav…
Ko bi ga šel prepričevat o tem, da drevo NI mandelj, bi bil jaz tisti, ki je neumen, kajti »prijatelj mi je povedal, da je mandelj« (očitno je ta, nek prijatelj, možakarju zadostna – tudi »strokovna« - avtoriteta, pa bi moje mnenje ne imelo nikakršne možnosti, obenem pa – le kako naj »zmaga« resnica, v primeru da DVA, na eni strani, trdita o mandlju, dočim jaz sam /potemtakem en/ govorim o NEmandlju… dva pa ja več vesta od enega - po sistemu vsi-ljudje-vse-vemo… četudi, absurd, niti tega ne vesta, da ne sodita v vrsto, imenovano človek).
Kadar kupujem, takrat se najprej – pozanimam o tem, kar kupujem! In sem tudi spraševal ponudnike (zvečine lastnike prodajanega), takrat, ko sem iskal košček zemljišča za svoja zaključna leta, in sem tudi povprašal (takrat, pač, kadar drevesa nisem poznal) tisti katero-drevo-je-to (domnevajoč, da naj bi tisti, ki je drevo zasadil, in ga tekom let negoval, vedel o tem, kaj je zasadil in kaj neguje). Možakar, katerega uporabljam v podobi primera, tega NI naredil (potemtakem je tisti temeljni vir pridobitve ustrezne informacije = prejšnjega lastnika povsem zanemaril, v smislu informiranja… potemtakem je izkazal o tem, kaj ga pri kupovanem izključno zanima = hiša = pogoji bivanja… in nikakor okolica hiše, ki zmore odločati o tem, KAKO bom svoje živetje živel, s čem se bom ukvarjal v prostem času, kaj lahko pričakujem od neke konkretne podobe zemljišča…).
Kakorkoli že, možakarjevo znanje (in znanje njegovega »strokovnega« prijatelja) se je izkazalo kot – NEznanje, in se je izkazalo, da ni govora o nekem mandlju, pač pa gre za asimino…

Kaj ima opisan primer z »vsake oči imajo svojega malarja«, in, še bolj, kaj ima z »več babic, kilavo dete« ter z »najprej skoči, potlej reci hop«?! VELIKO, veliko ima, kajti je neposreden izkaz tega, kako NEzmožnost ugotavljanja »razumeva«, je neposreden prikaz tega, kako neumnost deluje (kako dospeva do svojih »spoznanj«), kako ji ni moč priti do živega (jo spremeniti v umnost), pa bo svet tudi v bodoče ostal »tak, kakršnega vidim«… a - pojdimo po vrsti!

O čem govori ta »vsake oči imajo svojega malarja«? Najprej, in neposredno, govori o tem, da vsakdo po SVOJE vidi neko (katerokoli in VSE) vsebino, in to svoje videnje izkazuje v okvirih lastnih zmožnosti videnja (potemtakem vidi povsem subjektivno). Posredno, torej v drugi fazi, pa govori o tem, da vsakdo-VE-kaj-/in-kako/-vidi, potemtakem tudi VE-da-je-to-kar-/in-kakor/-vidi-RES ( = resnično). NE ve pa tega, da je pri očesnih-malarjih priporočljivo vsaj »barve« poznati, in poznati »sredstva« ter »tehnike« malanja, potemtakem NE ve tega, da je za razumevanje (kot tako, potemtakem za razumevanje sleherne posamičnosti, in, posledično, tudi celote, katero ta posamičnost sotvori) najprej potrebna – zmožnost gledanja ( = razumevanja)! Čemu? Preprosto: kadar VSI gledajo eno in isto stvar (torej gledajo nekaj, kar se – samo od sebe – VSEM ENAKO KAŽE), obenem pa jo VSAKDO PO SVOJE ( = drugače od nekih drugih) VIDI ( = »razumeva«), takrat – ni težava v sami stvari (katero gledaš), pač pa je v – tvoji glavi, v tvojih možganih, v TVOJI NEZMOŽNOSTI, DA BI VSEM-ISTO-STVAR VIDEL NATANKO TAKO, KOT JO VIDIJO TUDI OSTALI!

To, da vsakdo po svoje vidi, to, da »imajo vsake oči svojega malarja« je izkaz DEJANSKEGA stanja, potemtakem iz/rek drži, ustreza resnici (resničnemu, dejanskemu stanju), in ustreza izključno znotraj NErazumskega, potemtakem NAGONSKEGA sveta, sveta, v katerem VSAKDO za svoja »spoznanja« VE, da so pravilna… obenem priznava nekemu drugemu (s tem, ko trdi, da »imajo vsake oči svojega malarja«, v bistvu nekemu drugemu priznava pravico do tega, da po-svoje-vidi) pravilnost njegovih spoznanj (četudi so le ta popolnoma drugačna, in četudi se na eno in isto vsebino/stvar nanašajo)… obenem pa skuša SVOJ PRAV združiti s prav-nekoga-drugega, skuša, posledično, dospeti do nekega SKUPNEGA prav, do katerega pa, preprosto – NOBENA POT ( = način sporazumevanja = usklajevanja) NE VODI, kajti – kako bo prav nekaj, kar sam kot tako (kot prav) NE vidim?! Pa… če DVA veva, da je drevo mandelj, potem JE mandelj, in je potem vsakdo, ki drugače trdi (in ve, o čem trdi = pozna resnico!) najmanj nepremišljen, če ne celo lažniv in neumen!
Da, žal, a na tem, konkretnem planetu (in v času merodajne »besede« občestva) laži (neresnice) ni prav nič potrebno ponavljati (niti desetkrat, kaj šele tisočkrat), da postane »resnica«, kajti laž = neresnica že tako in tako, sama po sebi, in od nekdaj, obstaja v podobah »resnic« (in je potrebno, malodane v nedogled, ponavljati resnico… o okrogli Zemlji… o bakterijah… o možganih kot središčnem delu sleherne posamičnosti… o neobstoju duše v njeni materialni in predvsem od-same-sebe-odvisni podobi… ne nazadnje o človečnjakovih = NEčlovekovih genih v predstavnikih občestva… preden dobi, ta, resnica, dovoljenje za to, da SME biti kot taka /vsaj uradno/ ugotovljena, potemtakem, če prenesem: da smejo dejstva obstajati takšna, in tako, kakršna, in kakor, že od nekdaj obstajajo)!

Povej: tam, kjer VSAKDO zase VE, da prav vidi (da prav razumeva, da prav pozna)… tam, kjer VSAKDO po svoje VE… kako boš v takšnih okoliščinah dosegel kakršenkoli dogovor, ki bo za VSE enako veljal (bo VSEM enako sprejemljiv), ko pa je sleherni kompromis ODSTOPANJE OD TEGA, KAR JE ZARES (in vsakemu »MENI«) PRAV (ko je, potemtakem, vsak kompromis podoba NERESNICE = laži)??!!!!!
In povej: kaj meniš, kako pride do pravil, do formul in definicij (vsesplošno uporabljanih), če ne na način, da VSI, ki nekaj ugotavljajo (prepoznavajo, posledično razumevajo) taisto ENAKO gledajo, vidijo, razumejo?! In to izkazujejo zgolj radi tega, ker – SO RAZUMEVANJA ZMOŽNI!
(Mimogrede, da ne pozabimo: odkritja, posledično definicije, NISO izkaz funkcioniranja občestva, pač pa so izkaz funkcioniranja – zelo redkih – posameznikov).

»Več babic, kilavo dete«. Bojda tudi obče »spoznanje«, bojda resnica, katere se občost zaveda. Pa se je res? Želiš, da na vprašanje odgovorim s krohotom, ali… ne, ne, bom raje zapisal, kako se je »zaveda« (kako se zaveda tega, kar govori – in so besede povsem preproste, načeloma – in vsaka zase – tudi razumljive!!!).

Zastavimo razlago o »razumevanju« omenjenega iz/reka (torej, posledično, tudi o njegovi uporabnosti, o tem, koliko ga občost sploh upošteva… razen takrat, seveda, ko skuša »modrovati« in nekim drugim – ter izključno v podobah navajanja /tudi izrekov/ - izkazati svojo »modrost«) z že (v zaključnem delu prejšnjega poglavja) zapisanim:

»Tam, kjer VSAKDO zase VE, da prav vidi (da prav razumeva, da prav pozna)… tam, kjer VSAKDO po svoje VE… kako boš v takšnih okoliščinah dosegel kakršenkoli dogovor, ki bo za VSE enako veljal (bo VSEM enako sprejemljiv), ko pa je sleherni kompromis OSTOPANJE OD TEGA, KAR JE ZARES (in vsakemu »MENI«) PRAV (ko je, potemtakem, vsak kompromis podoba NERESNICE = laži)??!!!!!«

Človek-razumno bitje svoja spoznanja oblikuje TUDI na temelju tistih spoznanj, do katerih neki drugi dospe(va)jo, kajti – to, kakor sem »jaz« nekaj spoznal ( = ugotovil) je lahko SAMO DEL(ček) tistega vsega, v okviru katerega se (z moje strani ugotovljeno) izkazuje, potemtakem… kadar ima nek drug drugačne izkušnje (od mojih) z ISTO STVARJO (katero tudi sam poznam), kadar mi ta nek drug lahko utemeljeno (kot dejanske) predstavi okvire nastanka teh izkušenj, takrat, kot razumno bitje UPOŠTEVAM RAZLIČNE (četudi NEmoje) INFORMACIJE O (eni in isti) STVARI, kajti le na tak način zmorem dospeti do – CELOVITEGA POZNAVANJA (DO DEJANSKEGA RAZUMEVANJA) TE STVARI!!! Z drugimi besedami to pomeni, da pri človeku-razumskem bitju DEJANSKO (in SKORAJDA) velja tisti »vsi vse vemo«! Pomeni, da je človek-razumsko bitje ZMOŽEN UPOŠTEVATI (kot dejanske prikazane = argumentirane) INFORMACIJE ( = spoznanja) NEKIH DRUGIH, čeprav…

NI ga razumskega bitja, ki bi si drznilo govoriti o tem, da vsi VSE vemo, in ga ni iz povsem preprostega razloga: malodane (vsako)dnevno dospevamo do nekih NOVIH odkritij (ugotovitev), pomeni, da vsega še zdaleč NE poznamo (ne vemo o tem vsem)… pravzaprav NITI VEČINE sveta, v katerem živimo, (še) nismo spoznali… pravzaprav nismo niti do vseh področij dospeli (tako, na primer, obstajajo oceanske globine, ki so nam popolnoma neznane… tako, na primer, so /relativno pred kratkim/ na Kitajskem odkrili področje, veliko za ne-vem-koliko-Slovenij, področje, ki je bilo poprej /zaradi »naravnih preprek«/ izolirano od vsega preostalega-nam-znanega, področje, na katerem utegnejo odkriti tudi doslej neznane nam podobe živetja, pa… najprej jih morajo ugotoviti na podlagi čutnega zaznavanja = jih morajo videti, jih opisati… naknadno morajo tudi z razumom /razumevanjem/ dospeti do njih značilnosti)… in prav zaradi tega, ker NE MOREMO VSEGA (o vsem) VEDETI, tudi prihaja do spreminjanja znanstvenih ugotovitev, do tega, da znanost na novo (in skladnejše objektivnim dejstvom) oblikuje svoja spoznanja (do katerih prej NI mogla dospeti, bodisi zaradi premajhnega predhodnega poznavanja, bodisi zaradi NErazpolaganja z ustreznimi pripomočki, s katerimi je moč nadomestiti našo NEZMOŽNOST čutnega zaznavanja… denimo: smo nezmožni /z vonjem/ zaznavati kopico plinov, tudi, na primer, ogljikovega monoksida, a smo do njegove zaznave zmožni dospeti z ustreznim registratorjem njegove prisotnosti… in smo, na primer, zaenkrat še, nezmožni ugotoviti razlog, ki odloča o tem, čemu se v istem okolju = istim staršem lahko rodi tako NErazumsko /nagonsko/, kakor tudi razumsko /NEnagonsko/ bitje – z drugimi besedami: niti o samih sebi večine /še/ ne vemo)!!!

Da, človek-razumsko bitje JE zmožen dogovora (in je tega zmožen na temelju ZMOŽNOSTI RAZUMEVANJA – če mi, z ustreznimi argumenti (katerih veljavnosti v praksi ne bom zmogel zrušiti, jih kot neustrezne prepoznati) izkažeš, da imaš prav o tistem, o čemer govoriš, potem IMAŠ dejansko prav, in bi bil neumen, ko tega tvojega prav ne bi tudi kot svojega prav prepoznal (kakšna, astronomska RAZLIKA v primerjavi s funkcioniranjem občestva, ki niti o temeljnih stvareh ni zmožno konsenza, občega, oblikovati!!!). Ko bi ne bil zmožen, potem NE bi bilo etičnih (posledično pravnih) norm, potem ne bi veljale definicije (pravila), potem ne bi mogli opredeljevati gravitacije, relativnosti, potem zdravnik ne bi dospel do vzrokov obolenj (bi bila, še vedno, »božja volja« dejavnik odločanja o ozdravitvi ali smrti…
Kaj pa pri nagonskih, pri človejakih?
Tam pa veljajo povsem drugačne resnice, ki do »resnic« vodijo, in ki resnično ene same stvari do resnice NE zmorejo pripeljati! Tam je, pač, EDINI način dospevanja do »spoznanj« tisti »vsake oči imajo svojega malarja«, in tam je »zmožnost« usklajevanja ( = dogovora = vsem enakega razumevanja) izkazana s tistim »več babic, kilavo dete« ( = NEZMOŽNOST kakršnekoli in trajne razrešitve kateregakoli vprašanja)!

In – čemu bi zdaj še skakali, ter »hop« vzklikali? Preprosto, zaradi tega…

Nagonski, VSI po vrsti, VEDO, da »imajo prav« (o nečem, čemerkoli), potemtakem VEDO tudi to, da o tem, o čemer »imajo prav«, vedo (da o tem znajo)… nagonski VEDO tudi to, da vsi-vse-vemo… a, ker se NE ZAVEDAJO niti tistega »več babic, kilavo dete« (izreka, torej, ki govori IZKLJUČNO o tem, da z združeno »pametjo« = neumnostjo izključno BEBAVOSTI porajajo = neuspehe izkazujejo, se, potemtakem, izkazujejo v popolnem nasprotju od tistega, kakor BI SE MORALI IZKAZOVATI, ko bi vsak izmed teh »vseh« zares nekaj /ne vsega, zgolj nekaj/ o nečem vedel, ko bi dejansko razumel, to, o čemer ve)… zaradi tega, temelječ na svojem »(po)znanju« domnevajo ( = si domišljajo, izkazujejo eno temeljnih značilnosti NEUMNOSTI = domišljavost!), da so svoje »(po)znanje« zmožni izkazati tudi v praksi (in še preden so se kadarkoli s to prakso sploh soočili, se v njej preizkusili), potemtakem – v naprej VEDO, da bodo uspeli (na temelju svoje »modrosti«, »sposobnosti«), in se, v praksi, tudi podajajo v izkazovanje-svoje-»modrosti«-»sposobnosti« (potemtakem še preden-so-skočili že izkazujejo, s svojim »hop«, uspešnost svojega skoka /skakanja/) ter se, prav zaradi svojega DEJANSKEGA nepoznavanja, svoje dejanske NEmodrosti – izkazujejo z NEUSPEHI! Če ne verjameš, poglej današnje stanje, ki o popolnem razsulu (vsega dejansko vrednega) govori! O razsulu, do katerega je pripeljalo IZKLJUČNO to, da sme VSAK BEBEC kandidirati… da sme VSAK BEBEC izbirati (med kandidati = odločati o skupni »usodi«)… da sme VSAK BEBEC dospeti na položaj odločanja… s katerega izkazuje svojo nesposobnost, temelječo na NErazumevanju, na NEUMNOSTI (nagonskosti, na genu MCPH1 = na dediščini človečnjaka = NEčloveka)!
Najprej skoči (najprej – v praksi – izkaži svojo zmožnost!!!), šele nato kriči, kolikor ti prija, svoj »hop« (šele nato govori o svoji zmožnosti in se, posledično, poteguj za katerikoli položaj, za katerokoli pravico soodločanja o SKUPNEM, o VSEH)! Čeprav…

Ni ga nagonskega bitja, ni je živali, kateri zmoreš dopovedati, karkoli. Lahko ji zgolj odvzameš pravico do njenega samovoljnega izkazovanja, in je to vse, kar lahko v povezavi z njo narediš. Ne nazadnje – tam, kjer KOLIČINA (število glasov) odloča  (in NE zmožnost razumevanja = zmožnost dejanskega poznavanja, vedenja o nečem), tam dva bebca (trije, milijon…) »več ve, zmore, bolje resnico pozna« od slehernega razumskega posameznika… pri čemer je absurd v sledečem: sleherno razumsko zasnovano bitje ( = človek), ima že kot otrok VEČ ZMOŽNOSTI RAZUMEVANJA, kot jo imajo vsa obstoječa nagonska bitja skupaj (ker jo imajo, ta, nagonska bitja, natanko – 0 /N I Č)!

In, za zaključek…
Včeraj sem zasledil sledeče »modrovanje«: »Pamet je obstoječe stanje, do modrosti pa dospevamo s časom«.
»Modrovanje«, kateremu neko resnico, o povsem preprostem dejstvu, pripišem: iz malega goveda le veliko govedo nastane! Pa, ko bi »prevedel«, bi zapisal (tudi) tako: izkušnje so KREPKO PREMALO za to, da do umnosti dospeš (in ti je dospetje celo NEMOGOČE, takrat, kadar v biti umen NISI zasnovan = si NErazumsko bitje)!

Ni komentarjev:

Objavite komentar