sobota, 15. december 2018

Temeljna zakonitost trga in "grdi kapitalisti"


VSE, kar so odvija v okviru posameznih (in vseh) vrst, se odvija na temelju značilnosti, ki vrste kot take opredeljujejo. Z drugimi besedami to pomeni, da zmoreš s poznavanjem vrste poznati tudi njene načine izkazovanja, potemtakem tudi njene potrebe (pa naj gre za tiste neposredne, objektivne, za golo-pre/živetje potrebne, ali pa tiste potrebne, na temelju katerih se posamičnosti razporejajo/umeščajo/si-vrednost-pridobivajo znotraj vrste, kateri pripadajo). In to pomeni tudi to, da – s poznavanjem »človeštva« (torej s poznavanjem OBEH temeljnih vrst, ki to skupino tvorijo), zmoreš razumevati ( = poznavati) tudi izkazovanja tega »človeštva« (pa naj gre za katerokoli področje, v podobi katerih so zgolj na posamezne dele-neke-celote razdelili obravnavo vsega/te celote, od ekonomije, do šolstva, kulture…).

Trg. Zvečine umišljen ( = fizično neobstoječ) »prostor«, bolje – sklop medsebojno delujočih vzročno-posledičnih povezav (aktivnosti, izkazovanj, ki medsebojno delujejo, potemtakem se medsebojno tudi pogojujejo).
Trg pozna nekaj temeljnih zakonitosti (principov), po katerih brezpogojno (potemtakem vedno) deluje. Tu se osredotočimo na eno samo, na medsebojno delovanje povpraševanja, na eni strani, in ponudbe, na drugi. In skušajmo skozi to povezavo ugotoviti, kdo je zares »grd« ( = kdo je zares tisti, ki pogojuje kapitalizem kot tak), so to »kapitalisti« (posamezniki, ki zmorejo na osnovi svojih specifičnosti postati uspešn/ejš/i od občestva), ali so to potrošniki ( = občestvo)!

Temeljno, izhodiščno stanje trga (torej tudi njegovega izkazovanja = delovanja) je POVPRAŠEVANJE ( = izkazovanje potrebe po imeti-nekaj), šele naknadno se, kot POSLEDICA (povpraševanja) pojavi ponudba!
V kolikor ni povpraševanja (potrebe po imeti-nekaj), lahko proizvajam karkoli, in to lahko počnem v neomejenih količinah ter – ZAMAN, ker nihče mojih proizvodov ne bo kupoval (pomeni, da si bom, s proizvajanjem nečesa, ustvaril stroške, NE bom si pa ustvaril prihodkov – s katerimi bi te stroške »pokril« ter ob tem tudi zaslužil za lastno živetje… pomeni, da bom, vsaj v svojem proizvajanju, lahko pa tudi generalno gledano – propadel).

»Ja, ampak, veš, koliko je stvari, katerih ne potrebujemo, sploh zanje ne vemo (dokler se ne pojavijo na trgu), pa jih, kljub temu proizvajajo,« bi se dalo slišati, »pomeni, da proizvodnja ( posledično ponudba proizvedenega) pogojuje (oblikuje) povpraševanje (potrošnjo)!«
NAPAČNO, povsem zgrešeno razmišljanje, temelječe na NEPOZNAVANJU značilnosti – nagonskih bitij! Posledično na NERAZUMEVANJU tistih potreb, ki se kot posredne (torej kot potrebe, katerih zadovoljevanje za samo živetje NI potrebno) izkazujejo, se izkazujejo kot potrebe, na temelju katerih zadovoljevanja poteka razvrščanje posamičnosti (vsake!) znotraj neke, konkretne vrste (nagonskih bitij)!!!
VEDNO obstaja potreba po biti-najmanj-enak-drugim, potreba po biti-več-od-drugih, potreba po biti-nekaj-posebnega… in, kakor sem že pisal, tako tu, na kratko, ponovim: bitja, ki ne premorejo vsebin, potrebnih za to, da IZKLJUČNO na temelju tistega, kar »nosiš v sebi« (tistega, kar si) ustvarjaš določene vrednosti ( = rezultate lastnih zmožnosti in prizadevanj), s katerimi bi samemu sebi zadovoljstvo porajal, takšna bitja POTREBUJEJO nadomestke (nekaj, kar je moč videti, ČUTNO zazna/va/ti), potrebujejo (materialne) stvari, da si na temelju IMETJA MATERIALNEGA gradijo »vrednost« (v odnosu do ostalih pripadnikov – iste – vrste)!!!! In to pomeni le to, da mora ponudnik (proizvajalec) »imeti nos« in uganiti tisti  bo-to-šlo-v-prodajo, bo zanimivo, bo kupcu predstavljalo določeno vrednost, in s tem tudi željo/potrebo to-moram-imeti?!

Povsem objektivno – kdo, izmed absolutne večine, zares potrebuje, denimo, računalnik? Kdo, za vraga, od tega računalnika (z njim) živi, si ustvarja pogoje živetja, kdo si z njim (in zlasti na domu) ustvarja pre/živetje?! Redki, če sploh, sila redki, zvečine je računalnik izkaz tistega tudi-jaz-imam, posledično pa sredstvo igračkanja, PRAZNE porabe časa, za katerega itak ne vem, kako bi ga pametno porabil! Potemtakem – računalnik NI dejanska potreba, očitno pa je dovolj »potreba«, da zmore njegov proizvajalec (z njegovo proizvodnjo) za/služiti!
Bolj kot imetje nekega proizvoda predstavlja neko (posameznikovo) »vrednost«, večje bo povpraševanje po njem, in večja bo, posledično, proizvodnja (povpraševanje lahko tešiš izključno s proizvajanjem in nudenjem želenega). In…
Večje kot bo povpraševanje (bolj kot bo OBČOST lačna za nečim!), več kot bom proizvedel (in prodal) – VEČ BOM ZASLUŽIL! Pomeni, da bom, zahvaljujoč (večjemu) občemu povpraševanju imel možnost – kopičiti svoj zaslužek, si ustvarjati bogastvo, postati »grd kapitalist«! In – če bom želel ohraniti svoj pridobljen status ( = biti kapitalist, četudi »grd« = imeti veliko, in krepko več, kot, objektivno, za samo živetje, potrebujem), potem bom moral skrbeti za to, da bom s svojim temeljnim izkazovanjem ( = z uspešnim proizvajanjem) ohranjal rezultate lastnih prizadevanj ( = služil denar)!

Kakopak, res je, celo »grdi kapitalisti« objektivno NE potrebujejo vsega tistega, kar imajo, vendar – tudi OBČESTVO NE POTREBUJE, objektivno gledano, vsega tistega, s čemer razpolaga, pa – če sme občestvo kopičiti, čemu ne bi smel taisto početi nek »grd kapitalist«, ki se od občestva (vsebinsko gledano) razlikuje LE po tem, da je KREPKO BOLJ SPOSOBEN (od povprečja), pa zaradi tega zmore tudi – več (na)kopičiti!
Ko bi povprečnež zmogel toliko (kopičiti), kot zmore »grd kapitalist«, potem, brez skrbi, BI KOPIČIL TUDI SAM!

Po drugi strani je res tudi tisti, da več-ko-imaš-več-potrebuješ, in je resnično, to stanje, PREDVSEM ZA NAGONSKA (in med seboj tekmujoča) bitja (tekmujoča v zagotavljanju lastne-vrednosti, v odnosu do vseh ostalih), obenem pa je res tudi to: večje kot je stanovanje, katerega imam, večji je znesek, potreben za njegovo vzdrževanje in uporabo, več moram imeti, da lahko (večje) stroške pokrivam… in to gre v nedogled, kajti vsakdo, ki dospe do imeti-več, želi dospeti tudi do tistega imeti-ŠE-več! No, pri nagonskih je ZAGOTOVO tako!

Bojda bi »družba« morala vzgajati tako, da bi »grdi kapitalisti« vedeli kako-se-morajo-obnašati-da-bi-se-lepo-obnašali (da ne bi bili več »grdi kapitalisti«, pač pa bi svoje imetje DELILI z občestvom). Vendar…

KDO pa je, ta »družba«? V absolutni večini človejaki = nagonska bitja, bitja, ki tudi delujejo na povsem enak način, kot deluje »grd kapitalist«, le da niso tako zmožna (posledično uspešna), kot je on. A bi, kljub temu (kljub svoji nezmožnosti) imela več in še-več! Potemtakem…
Potemtakem bi »družba« morala biti KRIVIČNA, in bi to svojo krivičnost izkazovala z NEENAKOPRAVNO obravnavo (bi se do posameznikov izkazovala drugače kot do občestva), kajti – če naj bi posameznika spremenil, vsem ostalim = občestvu pa dovolil, da ostane takšno, kakršno je, potem NE izkazuješ načelnega ravnanja, potemtakem tudi etičnega NE!!! Obenem…
Ni krivično, to, da tistemu, ki je zmožnejši (od občestva) kratiš rezultate (njegovega) dela, medtem ko občestvu (ki deluje, potemtakem se tudi v samem delu izkazuje, povsem ENAKO, po istih principih, v okviru iste pohlepnosti in boja-za-preživetje!!!), nesposobni gmoti, (po)deliš tiste (materialne) dobrobiti, katere so posamezniki ustvarili?! Obenem…
Ko boš našel žival, katerokoli, ki jo je zares moč vzgojiti (torej jo zares pripeljati v stanje, v okviru katerega se bo VEDNO in hote izkazovala v okviru etičnega), takrat boš (s to svojo najdbo) dokazal to, da je moč – vzgojiti človejaka! Le-ta je tudi nagonsko bitje, in za VSA nagonska bitja je značilno to, da zmorejo biti le naučena ( = zdresirana) v določena izkazovanja, in da ta zdresiranost deluje le toliko časa, dokler je strah-pred-posledicami, nastalimi zaradi napačnega, neželenega, nedopustnega ravnanja, večji/močnejši od delovanja okoliščin, v katerih se znajdeš (in katerih razrešitev ti omogoča zadovoljitev tistega osnovnega = pre/živetja)!!! V takšnih okoliščinah (torej v tistih, v katerih se nagonsko bitje za/čuti ogroženo) nobena »vzgoja«, nobena dresura NE pomaga, pač pa takrat nagonsko bitje deluje natanko tako, kot mu je (z nagoni) predpisala narava, torej po principu pogojnega refleksa!

Kakorkoli že – ko bi ne bilo obče lakote po imeti-vse-in-imeti-več-ter-še-več, potem tudi tistih, ki proizvajajo in prodajajo (in to uspešno počno) NE bi bilo ( = ne bi bilo tistih, ki bi, DOMNEVNO, »na račun drugih« = kupcev, sebi služili)!

Tako je, pač, v živalskem svetu – kar vidiš, to želiš imeti… kar želiš imeti, to moraš imeti… kar moraš imeti – tu pa je rezultat odvisen izključno od tvoje moči, spretnosti, hitrosti, pa si lahko zadovoljen (če si uspešnejši od ostalih), ali pa nezadovoljen, če si zgolj običajen in nezmožen povprečnež! In je tako, v živalskem svetu, v vseh primerih, tako v času socializma« (katerega je taista potreba po imeti-več-in-še-več zrušila), kakor v času »kapitalizma« (torej v času, do katerega je privedla OBČA DOMIŠLJAVOST, konkretno tista smo-pametni-delovni-sposobni… in v času, v katerem je imeti-še-več povsem legalno, nesporno stanje, s pravnega vidika)! In bo tako v nedogled, pa bo nezadovoljstvo množic (nezmožnih množic), v kombinaciji z uspešnostjo posameznikov (z uspešnostjo, ki pri nagonskih bitjih NE zmore biti drugače kot NEetično izkazovana!!!) nenehno povzročala spremembe-družbenih-stanj, raznorazne »revolucije«…
Pač, kjer evolucija odpove, tam so »revolucije« ( = tudi nasilje, tudi »gorjača«) sredstvo (domnevnega) napredovanja (reševanja težav)!

Ne, NE, neštetokrat NE – niso krivi, za nastala stanja, »grdi kapitalisti«, pač pa je IZKLJUČEN KRIVEC - BEBAVO, nagonsko OBČESTVO!!!!!

Ni komentarjev:

Objavite komentar