nedelja, 9. december 2018

O "teži" (odločilnosti) dejavnikov


NOBEN cepec ni zmožen tvoriti (izmisliti si, zasnovati) avtomobila, in druge naučiti o tem, kako ga je moč izdelovati... VSAK naučen cepec zmore izdelovati avtomobil.

Danes zmorejo NAPRAVE izdelovati (avtomobile, in še marsikaj drugega), in “jutri” bodo zmogle malodane povsem nadomestiti fizično delo ( = v smislu samega izdelovanja)... NIKOLI naprave NE bodo zmogle nadomestiti tvorjenja (tistega izmisliti-si, zasnovati, ustvariti), ker NIKOLI NE bodo razpolagale s tistim, kar je za to potrebno, z razumom!

NAGONSKO, NErazumsko bitje (torej TUDI ČLOVEJAK/I) je zmožno zgolj prilagajati-se-okoliščinam (pomeni, da je, v vseh pogledih, njegovo živetje odvisno od okoliščin), in NI zmožno tvoriti ( = zavestno in hote ustvarjati) novih (okoliščin)... RAZUM(sko bitje) JE zmožen obojega, torej tako prilagajanja nekim (konkretnim) okoliščinam, kakor tudi tvorjenja (zavestnega, hotenega ustvarjanja sebi boljših) okoliščin.

Z drugimi besedami - KO bi bilo vse odvisno od absolutne večine, potem bi, še vedno, živeli v kameni dobi!


P.S.
In taista absolutna večina (na temelju "demokracije", na temelju pravic, in zlasti volilne, na temelju svojega odločanja) "TVORI" sobivanje! 

P.P.S.
KO (in če) bo, taista absolutna večina, v celoti zapopadla svet, takrat - dobrodošla, z/nova, kamena doba!

Ni komentarjev:

Objavite komentar