sreda, 2. januar 2019

Od denarja do bogov in ostalih “višjih sil”...


Denar? Določena količina PREDMETOV in predvsem POJEM. Kup papirjev, okrašenih in popisanih (bankovcev), kup okroglih kovinskih ploščic, prav tako okrašenih in popisanih (kovancev), predvsem pa veliko, veliko pojmovanja - vsa negativna stanja (na računih) in pretežen del pozitivnih stanj predstavljajo zgolj POJEM, torej neke številke, ki v realnosti sploh ne obstajajo v svojih materialnih podobah (v podobah bankovcev in kovancev)!

Vrednost denarja kot takega? Natanko toliko, kolikor je vredna izdelava teh papirčkov in kovinskih ploščic. Nominalna vrednost (vrednost, katero naj bi denar predstavljal)? Običajno toliko, kolikor je, v podobi številke, na njem napisano. Včasih več (kadar nekdo nujno potrebuje TVOJ denar, in ti pod ceno nekaj svojega prodaja), včasih manj (kadar gre za obratno stanje). Uporabna vrednost, tega denarja? Ne vem, z bankovcem bi se dalo ogenj podkuriti, za zavijanje tobaka dvomim, da je dovolj okusen, za brisanje riti pa... kakor komu. S kovanci bi se pa dalo frcat, denimo. Skratka - uporabna vrednost sila majhna, če sploh je.

Vendar, pozor, “denar vrti svet”! Denar, bojda, odloča, o vsem. In to, navidezno, tudi počne, a le v svetu NAGONOV (NErazuma = NEčloveka), tam, kjer, pač, niso zmožni gledati, da bi videli, niso zmožni dospevati pod površje gledanega, kajti - daleč od tega, da bi denar odločal, pač pa...

Odloča bebavost, nagonska bebavost, ki v posedovanju denarja vidi LASTNO “VREDNOST”, ki taisto lastno “vrednost” ne zmore drugače graditi (nima je s čem izkazovati) kot s tem, da IMA, da se dokazuje z imetjem materialnih (vsem vidnih) dobrin... in do teh dobrin dospeva s pomočjo denarja (odkar je denar zamenjal školjke, kot plačilno sredstvo).

Ker obča bebavost potrebuje denar (da si z njim, z njegovo pomočjo “vrednost” gradi), je za ta denar pripravljena vse storiti, in tudi - sebe prodajati (svojo fizično silo, uma tako in tako ne more, ker ga nima!)... in ker obča bebavost zmore trgovati z vsem (in ji NIČ ni toliko vredno, niti življenja, da tega trgovanja ne bi izkazovala), zato tudi ve, da ima z denarjem tudi moč kupiti-tisto-kar-hočem-imeti! Ampak...

Denar je, še vedno, SAMO PREDMET (ali celo POJEM), ki se niti z mesta ne more premakniti, sam od sebe, kaj šele, da bi komu v trdo betico skočil... ničesar ne zmore, ta revež, še o sebi (svoji uporabi) se ne zmore opredeljevati, kaj šele da bi komurkoli krojil živetje! Vendar - ker obča bebavost ne vidi pod površje (niti pod lastno!), zato ne zmore SEBE prepoznati kot edini dejavnik pri opredeljevanju “moči denarja”, pač pa - obtožuje denar! Ali puško, cesto, alkohol, ma, sir edamec, če je treba, magari gazirano pijačo, neko koka kolo... ne nazadnje je taista koka kola z Božičkom postregla temu nočnotemnemu kretenizmu nagonske “pameti”!

In velja, tako, od nekdaj, da “je denar sveta vladar” (mislim, takrat, domnevam, kadar svetu ne vlada “bog”), da se da z denarjem vse kupiti, se tudi odkupiti, skratka - na taisti način, na kakršnega občost lastno vsesplošno (in zlasti umsko) nezmožnost opravičuje v povezavi z denarjem, na taisti način jo “pojasnjuje” tudi z ostalimi nekimi “višjimi silami”, tudi z “bogovi”, čeprav... takrat, ko jo neke okoliščine povedejo v drugačna mnenja, izreka (ne zavedajoč se kontradiktornosti LASTNIH pojmovanj, njih nezdružljivosti) tisti “vsakdo odloča o svoji usodi”.

Kakorkoli, nasitil sem se pojasnjevanja. Le-to sem, v primeru nagonskih, že pred časom ukinil, sedaj ga ukinjam tudi v primeru razumskih, a psihično okvarjenih, kajti - kdor posluje na način, da se niti o lastnih prepričanjih NI zmožen povprašati, v smislu, da bi njih resničnost skušal praktično preveriti, temu tudi moja pojasnila ne morejo pomagati! Mnenj pa nikoli nisem hotel vsiljevati, nikomur, in - še manj potrebujem neke sledilce, neke v-moje-trditve-verujoče, nek trop praznoglavih betic, ki bi veroval v moje besede. Če razumeš, prav, če ne pa - ti tudi tvoj “bog” ali koka kola ne moreta pomagat!

Zapisoval pa bom še naprej. In objavljal tudi. Pa - kdor bo želel, ta bo lahko tudi bral.

Ni komentarjev:

Objavite komentar