četrtek, 17. januar 2019

Povišana telesna temperatura kot prijateljica


Odnos občosti do povišane telesne temperature (v nadaljevanju: vročina) je enak odnosu do česarkoli, do vsega, česar občestvo NE razume. Tako je vročina obravnavana kot nekaj negativnega, kot stanje, katerega je potrebno čimprej odpraviti, in obstajajo tudi reklame, v katerih oglaševalci oglašajo določene analgetike, in to počno na način nemudoma-boste-odpravili-vročino…

Res je, ni prijetno imeti vročino, zlasti tisto ekstremno povišano, in nihče si je ne želi, a je vročina, kljub temu – prijateljica! Čemu?

Najprej se je potrebno zavedati tega, da vročina (sama po sebi) NI bolezensko stanje (NI bolezen), pač pa je vročina zgolj POSLEDICA tistega nekaj-je-(s-telesom)-narobe. Potemtakem je vročina zgolj eden izmed načinov govorice telesa, s katerim organizem sporoča neko svojo (lahko zgolj trenutno, lahko stalno) okvarjenost. Pravzaprav je v številnih primerih celo edini način tega sporočanja, pomeni, da bi brez vedenja o tem, da imam vročino, ne mogel vedeti tega, da je z menoj nekaj narobe.

Kot drugo pa je vročina, pri mnogih obolelostih, EDINI način, s katerim se telo zoperstavlja vzrokom svoje obolelosti, potemtakem je vročina v takšnih primerih edini zdravnik, ki zmore telo popeljati do zdravosti! Pomisli na razne viroze in na tisto delovanje zdravnika, h kateremu se odpraviš in slišiš zgolj tisti počivaj-pij-vitamini…

Res je, z vročino telo »prekuhava« viruse, jim povzroča takšne okoliščine, kakršnih ti virusi niso zmožni preživeti. In višja kot je vročina, uspešnejše (in kratkotrajnejše) bo to »prekuhavanje« virusov ( = zdravljenje). Pomeni, da je priporočljivo dopustiti (lastnemu) organizmu njegovo bojevanje z vzrokom obolelosti, in se je na tak način priporočljivo izkazovati vse dotlej, dokler bodisi vzdržiš vročično stanje, bodisi do tedaj, ko bi utegnila vročina sama postati primarna težava, in to postane takrat, kadar povzroči vročinski krč.

Osebno in NAČELOMA menim, da vročina do 40 °C ne bi smela biti problematična (ji je potrebno dopustiti njen obstoj), kakopak ob ustreznem počivanju obolelega in ob vnašanju zadostne količine tekočine, vendar – obstajajo posamezniki, ki so dovzetnejši na vročinska stanja, posamezniki, ki zmorejo že pri krepko nižji vročini doživeti vročinski krč, pa je priporočljivo najprej POZNATI samega sebe (svoje telo, njegove načine odzivanja) in se šele naknadno odločati o tem, pri kakšni vročini boš posegel v njeno odpravljanje (ali vsaj nižanje)!

Za vsak primer vročine običajno ne hodimo k zdravniku, in še posebej ne hodimo takrat, kadar se vročina suče okrog 37 °C, čeprav – večina pljučnic se izkazuje prav z rahlo povišano vročino (potemtakem z vročino krog 37 °C), in je pri večini pljučnic taista, rahlo povišana vročina, ki se izkazuje na daljši čas, edini znak, ki obolelemu govori o tistem nekaj-je-narobe, pa je zaradi tega potrebno ob slehernem daljšem vročinskem stanju obiskati zdravnika, ki zmore (s svojimi pripomočki) ugotoviti razlog neobičajnega vročinskega stanja! Z drugimi besedami: vročine ne kaže niti zgolj odpravljati, in jo še manj kaže spregledati, je ne upoštevati!

Kakopak, obstajajo tudi vročinska stanja, pri katerih zdravnik NE more ugotoviti neke telesne podlage taistih stanj, potemtakem v telesu ne najde nikakršnega odstopanja (nepravilnosti), kar pomeni to, da – je lahko vročina (tudi) odraz nekega neravnovesja v čustvovanju (takšna vročina se pojavi ob samem omenjenem neravnovesju in je, običajno, kratkotrajne narave, razen v primeru, seveda, da to neravnovesje čustvovanja traja dlje… a je tudi takšno dolgotrajnejše stanje povsem zadosten razlog za obisk zdravnika).

Če spregledam vročino, če se nanjo ne odzovem ustrezno, pač pa njeno sporočanje zanemarim (obenem pa naredim le to, da jo z nekim analgetikom… ali pa z nekim fizičnim hlajenjem samega sebe… zbijam, jo skušam odpraviti), takrat se mi zna pripetiti to, da sam dovolim (omogočim!) nastanek TRAJNE okvare lastnega organizma! Denimo prav pri pljučnicah je malodane običajno takšno ravnanje (takšen odnos do vročine), in je, posledično, običajno tudi to, da zdravnik pri nekem kasnejšem pregledu ugotovi t. im. senco(e) na pljučih ( = posledica/e oz. izkaz na-nogah-prebolele/ih pljučnic/e), in ta/e senca/e zmanjšuje/jo zmožnosti pljuč, jih slabi/jo, s čemer jih naredi/jo tudi – bolj dovzetna za neka druga obolenja (tudi za raka pljuč)!

Potemtakem je moč na vročino (kakor tudi na vse ostalo) zreti z več zornih kotov, in ne samo na način, da je vročina nekaj neprijetnega, celo škodljivega. Absurd – prav to, da ob vsaki vročini vzameš analgetik (da vročini ne dovoliš opravljanja njenega zdravniškega dela) je tisto, kar dejansko je škodljivo!

Vročina je potemtakem obravnavana kot nadloga, izključno kot nadloga, in je takšna obravnava prevečkrat izkazovana tudi v primeru bolečine. Obstajajo celo »modreci«, ki učijo o obvladovanju bolečine, celo knjige na to temo pišejo, in, seveda, obstaja občost, ki v teh »modrecih« (in njih »modrostih«) prepoznava umnost, čeprav… je ta umnost le tista obča neumnost, nezmožnost razumevanja, in nič več, kajti – tudi bolečina sama po sebi NI obolelost, pač pa je način (tako kot vročina), s katerim telo o neki svoji okvari (poškodbi) govori. In kadar te bolečine ni, takrat – se zmore v telesu dogajati tisti neboleč rak, in se dogaja povsem nemoteno (v kolikor ne hodiš na kontrolne preglede) vse dotlej, dokler se sam ne razkrije (in se razkrije šele takrat, ko ga ni več moč odpraviti, ko ni moč doseči ozdravitev)!
Da ne bom napačno razumljen, s tem kadar-bolečine-ni – kakopak je povsem normalno to, da v primeru zdravosti (tako telesa kakor psihe) bolečine ni, obenem pa bi bilo normalno tudi to, da na vsako bolečino ustrezno reagiraš (ne zgolj s poskusom njene odprave – še posebej pri psihi je konstantna bolečina sporočanje o nepravilnostih, in je zgolj poskušanje njenega obvladovanja tisto ravnanje, ki NEIZOGIBNO do obolelosti pripelje).

Narava je »izumila« vse, kar potrebuje za svoj nemoten obstoj, in vse to, s čemer se izkazuje, je, očitno, dovolj uspešno, glede na to, da taista narava zmore obstajati že milijone let. Edina zadeva, katere ni »izumila«, so človejaki (edina bitja, ki ne živijo v svojem svetu, obenem pa o taistem svetu odločajo), potemtakem ni izumila tudi njih nezmožnosti razumevati tisto, kar se jim nerazumljivo kaže. In je vprašanje, če se zmore, ta narava, s svojo umnostjo (torej tudi z izkazovanjem SLEHERNEGA organizma = telesa) uspešno zoperstavljati človejaškim »modrostim« (temelječim na verovanju v neka puhla, neutemeljena, neumna prepričanja), tudi po vprašanju odnosa do vročine (in bolečine), pa verjamem, da sem (tudi) ta zapis povsem brez potrebe izkazal, kajti tistim, ki zmorejo razumeti, z njim ničesar novega ne razkrivam, dočim vsi ostali (itak) »vedo«, da sami najbolje »vedo«!

Ni komentarjev:

Objavite komentar