nedelja, 12. maj 2024

Bodo sploh kdaj nehali…

… s svojimi bebovanji, tudi o telefonih (ter ostalih napravah), ki naj bi bili »umetna inteligenca«?!
 
Občestvo, absolutna večina, tudi »strokovna«, niti tega NE ve, da obstaja več vrst (podob, načinov) mišljenja, in NE ve tega, da pamet (enostavno, praktično mišljenje) še zdaleč NI isto kot razum (inteligenca)! In NE ve, da je med obema tako gromozanska razlika, da se celo vesolje kot majhno izkaže, napram tej razliki!
Kako bi, mentalni reveži, vedeli karkoli več, o tem, če pa niti o osnovah NE vedo?!
 
Kako bi, denimo, vedeli, da zmore biti pamet učinkovita izključno V OKVIRIH naučenega, v okvirih nekega znanja, žal tudi, če ne celo predvsem, »znanja«?! In – če zmore delovati izključno v takšnih okvirih, potem je s temi znanji, in »znanji«, tudi (s)programirana, in nikakor teh meja NI zmožna preseči, vsaj na tistih področjih ne, na katerih do spoznanj NI moč dospeti zgolj s čutnimi zaznavami! In…
Tudi telefon (ali neka druga naprava) JE (S)PROGRAMIRAN, tudi on NE zmore prek svojih omejitev, prek meja, katere so mu izdelovalci začrtali! Ne zmore, denimo, nekega samostojnega, suverenega ugotavljanja, pa da bi, posledično, okoliščine lastnega obstajanja spreminjal!
 
Inteligenca, alias razum – VSA ZNANJA SO POSLEDICA RAZUMA, njegove zmožnosti ugotavljanja dejstev, in ta razum presega, skozi vse čase, številna znanja (žal tudi ali predvsem »znanja«) – tudi Galilea so učili o ploščati Zemlji, Koha o božji-volji-pri-ozdravitvi, Teslo o delovanju Narave, o njenih procesih… pa so vsi trije (in mnogi ostali) presegli meje (na)učenega, zavrgli veljavne trditve, dokazali, da – je večina znanja zgolj in samo »znanje«, neko prepričanje, kot posledice miselnih nezmožnosti, da ne zapišem povprečne dvonoge bebavosti!
Inteligenca, alias razum, potemtakem ne more biti (s)programiran(a), ne pristaja na delovanje znotraj opredeljenih nekih omejitev, pač pa jih presega, in pri tem tvori ne samo neka (nova) spoznanja, posledično tudi do dejanskega znanja dospeva, pač pa, dobesedno – spreminja okoliščine, spreminja svet!
 
Da, res je, tudi v telefonu je nekaj vgrajene inteligence (pa ne tistih, ki ga proizvajajo, pač pa tistih, ki so ugotovili, kako je moč s pridom izkoristiti določene naravne zakonitosti, procese!), a telefon sam po sebi NE more biti nikakršna, tudi umetna ne, inteligenca, pač pa, v najboljšem primeru, običajna, v naprej opredeljena, (s)programirana pamet, ki zmore delovati izključno v okvirih danih ji omejitev, in bi se »sfižila«, do konca, v trenutku, v katerem bi skušala preko teh omejitev!
 
Samo v svetu BEBCEV je bebavost, njihova, inteligenca, in so celo običajne naprave – pametnejše, od njih!

Ni komentarjev:

Objavite komentar