sreda, 1. maj 2024

Homo Sapiens, te bo »sodobni človek« izničil?!

»Znanost«, da, namenoma zapisujem v navednicah, »ve«, da obstaja »sodobni človek«, in ga prešteva celo v več kot osmih milijardah.
Znanost bi morala vedeti, da, še vedno, obstaja Homo Sapiens, edino razumsko bitje, v vsem znanem nam svetu, potemtakem edino bitje, katero je, dejansko, človek. In ga je moč prešteti v manj kot dvestotih milijonih.
 
Res je, zaradi križanja s človekom je »sodobni človek«, skozi deset tisočletja, zapopadel človekovo podobo, izgled, a ni zmogel, žal, dospeti tudi do tistega znotraj, do vsebine, specifične, ki je izključno človeku dana. Najprej do razuma, posledično do povsem drugačnega razmišljanja, in čustvovanja, kot je značilno za »sodobnega človeka«, še bolj posledično do povsem drugačnega izkazovanja, povsem drugačnega obstajanja, kot je obstajanje »sodobnega človeka«. Le-ta se namreč, kot vsa nagonska bitja, izkazuje po pravilih boja-za-obstanek, pri čemer mu je smisel (njegovega) živetja da-mi-je-čim-bolje, in poleg zadovoljevanja nekih psihofizičnih potreb, značilnih za ves nagonski svet, česa drugega ne zmore izkazati, dočim…
 
Razni platoni, galilei, degaji, puškini, tesle, kolumbi… svoja življenja so posvečali nekim ciljem, vrednotam, sledeč potrebi, notranji, kakopak, po odkrivanju oziroma ugotavljanju, po tvornosti in tvorjenju… in jim hranjenje ni bilo cilj, pač pa zgolj zadovoljitev osnovnih potreb telesa, in jim pridobivanje sebi ni bilo vodilo, pač pa so sebe, svoj trud, svoje življenje namenjali – pridobivanju vseh, pridobivanju celote, porajanjem kakovostnih, vsebinskih, sprememb na planetu. Da, brez njih, preredkih, bi bile, še vedno, votline, nabiranje plodov, lovljenje mesa… še vedno bi preprosti medmeti izkazovali (govorno) sporazumevanje… še vedno bi bili plenilci in plen hkrati… obstajajoči, morda, nekih trideset let, in prav nič dlje.
 
Tudi žival zmore graditi, od nje se je tudi človek učil. Pa gradi cela naselja, ne samo posamičnih nekih gnezd, brlogov, mrež.
Tudi žival zmore hoditi na delo, ne nazadnje to nenehno počne, ko bodisi urejuje »vrt«, bodisi skrbi za to, da se med »vrtnarji« ne bi nemoč razširila.
Tudi žival se zna oblačiti, o čemer priča slednji rak, ki se v zapuščeno lupino školjke naseli.
Tudi uporabljati »javna prevozna sredstva« zna, o tem lepo pričajo bolha, klop, glista.
Tudi žival ima svoje podobe govorice, sporazumevanja, in pisanja. In ima svoje šolstvo, ki skrbi izključno za tisti kar-se-janezek-nauči-to-janez-zna, za golo ponavljanje v nedogled ponavljajočih se vsebin.
Tudi žival »pozna« svet, kolikor ga je zmožna videti, in dojeti, z vrha nekega mravljišča, s kroženja po nekih petstotih hektarjih površine, le…
Še nisem slišal, da bi neka žival, katerakoli, uvajala pravne, in tudi siceršnje norme sobivanja, da bi okoliščine sebi v prid spreminjala, še nisem slišal, da bi si nek pingvin zagotovil vsaj znosne pogoje bivanja sredi »afrike«, ali obratno, da bi nilskemu konju znesle hladne vode severa… in tudi o tem še nisem slišal, kakopak, da bi neke, četudi »zgolj« tehnološke izboljšave porajale, izsnovale piramide, knjige, jedilni pribor… pa čeprav – da, tudi živali znajo uporabljati orodje, kakopak, tisto povsem preprosto, v »naravi« najdeno, potemtakem…
 
Potemtakem je dejansko izključno razum tista značilnost, tista danost, vsebina, ki zmore ločnico potegniti med nagonskim svetom in človekom, izključno razum! In je nerodna zadeva, sila nerodna, kajti v vsem »človeštvu« ga niti za pikico ni!

Ni komentarjev:

Objavite komentar