nedelja, 19. julij 2015

Kadar "smer" in "hoja" nista usklajeni...

Ni je stvari, ki se ne bi v lastnih protislovjih izkazovala. Da, ne v enem samem, pač pa v mnoštvu protislovij, ki izpričujejo, redno in nenehno, da drži tisto o + in -, ki šele družno/združena tvorita celoto. In kakor je "kemija" (banalen, a dokaj razumljiv primer) tista zadeva, nad katero se hudujemo (ker nam zemljo, vodo, zrak... nas same... uničuje), tako so razna cepiva, antibiotiki, protibolečinska sredstva... stvari, ki tudi so "kemija", a bi brez njih naše življenje bivalo A) v krepko nižjih številčnih izkazih  B) v krepko krajši(h) življenjski(h) dobi(-ah)  C) v krepko drugačni kakovosti bivanja...

Človek, kot bitje, je - mojster protislovij, pravzaprav mojster absurdnih protislovij!
Po eni strani želi sebi dobro delati, in kolikor mu to uspe, mu uspe bolj na kratek rok, po drugi strani pa ga ni, ki bi mu lahko toliko škode povzročil, kot si jo povzroča sam, zgolj s tem, da je, kakršen je!

Izhajam iz neke trditve, ki sem jo nocoj zasledil, trditve, po kateri naj bi "človeka vodili goni, naravnani v smrt in samodestrukcijo"... pa ne vem, če je temu res tako, dokler vse "funkcionira" na način, na kakršnega je zastavljeno... kar skušam pojasniti...

Prvo, stežka bi se strinjal z ugotovitvijo, da je "narava" tako neumna, da bi porajala življenja le zaradi tega, da bi jih takoj, že ob poroditvi, v lasten konec (kaj šele v samouničevanje) usmerila! In tega ne morem verjeti, ker - ko bi kaj takega želela, potem ne bi porojenega življenja "opremila" z željo po (pre)živetju, z zmožnostjo učenja potrebnih znanj/veščin, ki to preživetje omogočajo/zagotavljajo, z različnimi "mehanizmi", ki posameznemu bitju določeno orožje dajejo, orožje, s katerim si lahko še uspešnejše izbori neko svoje mesto v "svetu". Ne, narava pa ne more biti neumna, le mi - narobe razumemo, določene "malenkosti"!

Drugo, ko bi bil človek resnično v samodestrukcijo naravnan, potem - če te žene "gon", pa če niti ni tako težko ta gon uresničiti, potem... potem resnično ne razumem, na osnovi česa se A) podaljšuje življenjska doba  in  B) veča število človeškega prebivalstva?

Tretje, ko bi bila človekova temeljna težnja samodestrukcija, potem ne bi njegova podzavest prav nasprotno delovala, in mu skušala "lajšati" fizične podobe življenja na način, da človekovo "svobodno voljo", njegov dejansko "zavestni del", tlači nekam na varno, v temno, hladno klet, obenem pa nagonom dopusti, da do večje veljave pridejo... in, zanimivo, ko bi zmagal "nagon smrti", bi človek samega sebe uničil (saj tudi ta zmaga, enkrat, če, ko se uspe vse tako "zafeclati", da je "tik-pred-koncem"), ker pa zmaga "(na)gon po preživetju", se življenje nadaljuje (res prvenstveno v podobi fizičnega preživetja, ki je "oplemeniteno" s psihičnim trpljenjem/umiranjem, v končni fazi tudi odmrtjem)... in zlahka izpričuje o tem, da človeka v prvi vrsti "žene živeti", šele v "okvarjenem sistemu" pa - v smrt.

Če je logično tako, seveda. Če ni... bo pa treba neko drugo, ustreznejšo logiko najti. Obilo uspeha!

Ja, je pa res tudi to, da "človek" (govorim o "večinskem" bitju) sila rad izbira SMER, neko, katerokoli, potem pa, želeč proti izbrani smeri, HODI PROČ OD NJE!  Vem, butec, le kaj napiše... se bo dalo slišati, a, razmislite... če ne drugače, potem: kam je izginilo tisto boljše življenje, v katerega smo krenili, kam izgine vsa naša spoznana zmožnost, ko se rezultati sfižijo, katera je stvar, ena sama in edina, ki smo jo izbrali, se zanjo odločili, pa ima še dandanes - našo podporo?!
In v čem je poglaviten razkorak? Takole poskusim...
Recimo, da si vtepem v glavo, da sem vrhunski mizar... pa skušam to tudi pokazati, in narediti stol, ki bo s svojo kakovostjo (uporabnostjo, izgledom...) opravičeval/izkazoval mojo "vrhunskost". Seveda, zlahka razumljivo, vendar - če ne znam, potem ne znam, in ne zmorem, pa če si še tako domišljam, da sem... a zares, žal, nisem...

In potem sploh čudno ni, da se v samodestrukciji izkazujem: menim, da sem "UH!!!", skušam se pokazati (s svojimi izdelki) za vrednega tega "UH!!!", pa bolj kot se mučim, več materiala vstran vržem, več časa/življenja zabijem v nič, bolj sem zaradi tega nejevoljen (ne pomaga, če so mi trgovci krivi, ker so mi slab material dobavili, ne pomaga, če vremenske razmere neugodno na moje mojstrstvo delujejo, ne pomaga, če imam neke dežurne "druge", katere lahko krivim za lastno nezmožnost), bolj samemu sebi življenje kvarim, pa res delujem, kot da bi zavestno hodil v samodestrukcijo... le, da se tega ne zavedam, ker nisem tako razumen, da bi vedel kaj počnem...

Ko pa pomislim na podatek o tem, da so med 2. svetovno vojno z večih strani hiteli narediti "atomsko bombo"... pa ko pomislim, da so tudi pri sestavljanju "pospeševalnika" natančno vedeli, kaj iščejo, potem... mejduš, je možno, da celo takšni bivajo, med nami, ki - vidijo v bodočnost?!

Ni komentarjev:

Objavite komentar