sobota, 18. julij 2015

Malo bolj in malo manj prav...

Ljudje menimo, da imamo (v osnovi) vsi prav, le da imajo neki "malo bolj prav", spet drugi - "malo manj prav"...
Prav je prav, in ne zmore biti ne več, ne manj prav... kakor "malo več ENA" ni več ENA, pač pa je DVE, in "malo manj ENA" biva kot NIČ.

Če ni razumljiva, ta razlaga, pojasnim skozi živalski primer: povej, prosim, kako je lahko pes/maček/krava/ovca... malo bolj (ali malo manj) po pasje, po mačje, po kravje, po ovčje... Domnevam, da se strinjaš, in ugotoviš, da - ne more biti, ker - JE kar/kakor JE, ko bi bilo/a drugačno/a, bi ne bilo/a več to, kar JE.

Torej, če je "prav" zgolj in samo "prav", potem je vse tisto, kar je "malo več" in "malo manj" - NEPRAV. In kadar "neprav" za "prav" sprejemam, celo po njem delujem, se v nepravem svojem ravnanju izkazujem, takrat ravnam - neumno (umno ravnati = pravilno dejstva ugotavljati, preverjati, upoštevati).

Zdaj pa: kdaj je neumnost lahko malo manj neumna, in kdaj je - malo bolj, kdaj pa se sploh za neumno ne izkazuje?!

Malo manj je takrat, kadar - malo manj hiti umovati, malo več, kadar nasprotno počne, prav nič pa se ne izkazuje takrat, kadar - se ne izkazuje (ker, na primer, "spi"). Če dopuščaš, kakopak, da je ne/umnost NARAVNA DANOST, je ugotovitev o konkretni (izkazovani) zmožnosti uporabe možganskih vijug... in NIKAKOR posledica znanja, podatkov, na- ali priučenega.

Ni komentarjev:

Objavite komentar