nedelja, 19. julij 2015

Pes in njegova "čudna normalnost"?

Verjetno ni vprašanja o tem, če se lahko pripeti, da se pes preneha "obnašati normalno" in tozadevno postane - "nenormalen". Če ne na drugo, pomislimo na razne bolezni (denimo na steklino), ki občutno spremenijo vedenje živali in se zaradi tega le-ta ne obnaša več - običajno, pričakovano, tako-kot-smo-vajeni-da-se, in se začne, po "človeških" merilih (običajnih) torej - "obnašati" nenormalno (čeprav: verjeli ali ne, pes se VEDNO "obnaša" normalno, celo takrat, ko ima steklino, ker s svojim obnašanjem le "sledi" nekemu konkretnemu stanju, znotraj katerega se ne more "obnašati" drugače, kot se... pomeni, da se obnaša NORMALNO, bolj razumljivo - stanju primerno, je pa res, da se v okviru takšnega "normalnega obnašanja" ni zmožen obvladovati, torej tudi ne zavedati posledic lastnih ravnanj, kar pa, vsaj v človeškem svetu... niti ne bi smelo biti nič presenetljivega, neobičajnega, nenormalnega...).

Prek uvodnega dela smo prišli, upam, do nekega zaključka: tudi takrat, kadar se pes obnaša nenormalno po NAŠIH merilih, po merilih našega dojemanja, žival samo "sledi" nekemu (svojemu) objektivnemu stanju, se obnaša natanko tako, kot je "obnašati se" temu stanju primerno, možno, izvedljivo, pa se, po zakonitosti logike, obnaša: povsem skladno s "pogoji", ki njeno obnašanje opredeljujejo, torej - normalno, logično. Ampak...

... pustimo to. Dotukajšnje vrstice sem uporabil le za orodje napeljevanja razmišljanja k nekemu konkretnemu primeru. Takole zapišem:

"moj" cucko zelo rad prinaša briket (za briketom), obenem vsaj dregne s smrčkom, uživa, če se roka znajde v bližini gobčka (njegove glave, tudi na grlu/vratu, kjer pes sicer najraje ogroženost čuti), sila rad razdrobi ta briket (in vse naslednje), ga izpljune, potem pa (ob mahajočem repu) z veseljem "odvzema" (in je) razdrobljene delce bodisi iz "medprstja" (oprijema dveh ali treh prstov, kakor sem si drznil to poimenovati), bodisi z dlani... pa ne vem: je normalno, da se tako obnaša, če ni normalno, se je mojemu psu zmešalo, če se mu ne more zmešati (ker počne le to, kar ima v svoji "naravi" - narava pa je VEDNO pametna), se je potem zmešalo meni (ker ga s temi drobci hranim) in sem potem jaz nenormalen, kajti... kadar vidiš povsem neobičajno neobičajnost, ki po zakonih običajnosti še zdaleč ne more biti običajno normalna, takrat je zagotovo običajno nenormalna, pa - vsaj eden mora biti "prtegnjen" med dvema, da oba delujeta "odštekano"!

Ni komentarjev:

Objavite komentar