nedelja, 26. julij 2015

Na svetu je 7 milijard ljudi...


... in med njimi so stvari sila pestre, pa se razlikujemo, med seboj, po raznoraznih "obarvanostih", pri čemer so tiste, ki jih najraje vidimo, obarvanosti kože, dobesedno - zanemarljive, (razumu) nepomembne!
Vsakdo, znotraj teh silnih milijard, gleda svet z lastnimi očmi... nekateri ga zmorejo videti tudi z očmi "upoštevanja objektivnih dejstev". Vendar, kakorkoli že, kdor z lastnimi očmi gleda, ta po svoje tudi vidi...
Če "jaz" menim, da "imam prav", in da bi svet moral biti "po moje", potem verjamem, da tudi nek "vsakdo" na podoben način razmišlja, in meni, da bi moral biti svet "po njegovo". In, ker se nismo naučili niti pogovarjati, kaj šele tega, da bi znali drugega/drugačno upoštevati, in temu drugemu/drugačnemu priznati pravico do tega, da z nami (in našim) vred sobiva na tem planetu, prihaja nenehno do - konfliktov.
KO bi bil svet "svet istosti", potem bi znotraj njega lahko ugotavljal razlike med tem, kateri "jurček" je bolj, kateri pa manj "jurčkast". Ker pa na svetu bivajo številne vrste gob, in so, poleg jurčkov, na njem tudi gobani, pa marele, mavrohi, lisičke, medvedje tačke... ne morejo biti vse gobe "jurčkaste", pač pa so "jurčkasti" lahko le - jurčki! In je povsem NEUMNO od ostalih vrst pričakovati to, da bodo imele enake značilnosti, kot jih ima, na primer, jurček!

Pomeni: prav zaradi tega, ker "narava", svet, obstaja v različnih značilnostih, zaradi tega je tudi naš gobji jedilnik bolj pester, mikaven, zanimiv. In enako naj bi bilo pri vsem, kajti pravilo "narave" (logike) je, kljub vsemu, pravilo, in to takšno, ki je zanesljivo krepko BOLJ UMNO, kot je umen - človekov um. Ne nazadnje - narava ustvarja pestrosti, medtem ko človek, s svojim odnosom do njih, tudi z iztrebljanjem, te pestrosti izničuje.

Zdaj pa: kateri jurček ima PRAVICO od neke druge gobe zahtevati, da mora ta, neka druga goba, živeti tako, kot živi jurček, da mora pravzaprav ta goba - postati jurček?! Mislim, da nima, te pravice, prav noben jurček (in da si "jurčki" le domišljajo, da jim je njihov način življenja to pravico dal)!

Kadar govorim o "razumnem človeku", takrat domnevam, da ta "razumen človek" (tudi) takšne razlike - razume. In domnevam, da, če jih razume, potem jih tudi kot logičnost, samoumevnost obravnava, jih upošteva in jim dopušča, da obstajajo, natanko tako, kot same po sebi (že) obstajajo. In kadarkoli zrem v svet, takrat vidim, da - temu ni tako...

In sprašujem: KDO je meni/tebi/njemu dal to pravico, da bo/m/š drugemu predpisoval, vsiljeval svoj način življenja? V ČEM je ta moja/tvoja/njegova pravica, če ne izključno v moji/tvoji/njegovi NEUMNOSTI, ki ne zmore drugače, kot znotraj čredne pripadnosti? In v ČEM je pravica nekega "drugega", in "njegove" volje, manjša od moje/tvoje/njegove?!

Si naredil karkoli koristnega, da bi ta svet (vsem) polepšal?!

Ni komentarjev:

Objavite komentar