torek, 14. julij 2015

Medved, cirkus in svoboda...

Pomisli, kako se počuti "cirkuški" medved takrat, ko mora... po nekih tujih "prepričanjih" sedati na podstavke, plesati na žogi, voziti kolo... medtem ko v svojem "prostem času" ždi v kletki, v ponudbo morebitnim obiskovalcem cirkuškega živalskega vrta...

Pomisli, kako bi se taisti medved počutil, ko bi svobodno hlačal skozi gozd, pa sedel le takrat, ko bi se mu sedlo, plezal, ko bi hotel plezati, in bi, namesto biča, poslušal zvoke "naravnega"...

Medved je (še vedno) eden in isti, le njegovi počutji bi se med seboj izrazito razlikovali, pa... si skorajda upam trditi, da bi na prostosti krepko bolj zadovoljen živel, da bi "s polnimi pljuči dihal življenje", da bi bil (zaradi boljšega počutja) tudi manj popadljiv, kot zna biti takrat, kadar krog njega vsi in vse "pritiska", ga v kot "nemožnega izbiranja" postavlja.
V čem je torej razlog tega, da se (če je medved ena in ista žival) medved v cirkusu slabše počuti, kot bi se v gozdu? Ali pa, recimo, v čem je razlog tega, da bo ptica skorajda zanesljivo poginila, če jo bom z neba snel, in jo v kletki zaprl?
V "prepričanju", seveda. V cirkusu mora medved biti natanko takšen, kakršen ustreza prepričanju dreserja in gledalcev, v gozdu pa je lahko - svoj, takšen, kakršen dejansko, v svojem medvedjem bistvu, JE!

In zdaj poskusi to prenesti VASE, pa pomisli: tudi jaz živim v okviru "cirkuških pravil", v katere so me vkalupili različni dreserji, pa sem zaradi tega res tako zadovoljen, kot če bi živel po pravilih, za katere bi sam doumel, da so nujna, potrebna, in me ne bi vanje prisilili?!

Ni komentarjev:

Objavite komentar