ponedeljek, 27. julij 2015

Ni kriva "čebela"...

KO bi bila "čebela" zares MOČNO strupena, tako močno, da bi ogrožala človekovo življenje, POTEM bi se VSAKDO, ki bi se s čebeljim pikom spoznal, boril za preživetje. Ker pa le posamezniki doživijo hudo reakcijo... in jim je treba nuditi (zdravniško) pomoč, sama čebela NE MORE biti kriva za takšen odziv (posameznikovega organizma), pač pa je razlog tega/takšnega odziva v - posamezniku.

Natanko tako je tudi v našem "dojemanju življenja"... KO BI BIL nek dogodek/doživetje dejansko stresen(-sno) VSEM, ko bi se nek dogodek/doživetje izkazal(o) kot povzročitelj neke negativne psihične reakcije, v podobi travme, VSEM ljudem, potem bi bil razlog tega "v-meni-narobe" v SAMEM DOGODKU/DOŽIVETJU. KER pa ob določenem dogodku/doživetju doživijo negativne posledice le posamezniki (pa čeprav se jih, na primer, ob raznih družbenih "pretresih", veliko nabere), je razlog teh neprijetnosti - v posameznikih. 

Zdaj pa takole: čebela me FIZIČNO doseže, me dejansko piči in iztisne svoj strup v moje telo. Dogodek pa me "doseže" izključno v posredni (svoji) podobi, doseže me prek mene samega, s pomočjo MOJEGA DOJETJA tega dogodka. In, če ob tem pride do težave, psihične, pa če ni "dogodek kriv, ker sam od sebe VAME NE SEŽE", in ker NE POVZROČA TEŽAV VSEM, potem je krivda v "mojem prepričanju" o tem, konkretnem dogodku/doživetju, saj mene moje prepričanje o "njem", o tem dogodku, nanj ni ustrezno pripravilo (če poenostavim, dokaj).

In, če vem, na kakšnih vse prepričanjih temeljim svoje življenje (a, žal, NE VEM, zase, nikoli, ker se teh prepričanj NE ZAVEDAM, se mi DOZDEVA, da zavestno ravnam - čeprav me usmerja PODZAVEST, in v njej zapisana prepričanja), potem zmorem zlahka razumeti, da se da s spremembo teh zapisov, prepričanj, z njihovo uskladitvijo z realnim svetom, ne samo odpraviti psih/težave, ki so zaradi "v-meni-poprejšnjega-neskladja-z-realnostjo"  nastale, pač pa me je moč celo usposobiti za to, da bom v bodoče zmogel "življenje" živeti na povsem drugačen, manj (psihično) obremenjujoč način, pa se bom zaradi tega tudi - psiho/fizično lepše, bolje počutil... in bo tudi moje okolje bolj zadovoljno, saj bo imelo bolj-zadovoljnega-mene.

Ni komentarjev:

Objavite komentar