četrtek, 16. julij 2015

Psa je treba zaposliti, se bo zabaval...

Pasji psihologi (sicer ne vem, kako jim uspe do pasje psihe seči, in nisem prepričan, če razumejo pasji hov-hov, da bi lahko ugotovili tudi to, če so zares sploh kamorkoli segli), in zlasti tisti, ki napredujejo v pasje učitelje, v svojih, pasjih, šolah učijo... da je potrebno "psu dajati naloge/navodila... in ga zaposlovati, ker... se pes na tak način igra, mu je v zabavo..."

Poskusimo takole:

- temeljna "namenitev" psa zagotovo ni ta, da bo živel v nekem majhnem prostoru, omejen (tako prostorsko, kakor glede možnosti "udejanjanja radovednosti", trošenja energije, druženja...) in dobesedno (v svoji volji) odvisen od njegovega lastnika, ki mu bo (tako ali drugače) pripovedoval o tem KAJ SME početi, KAKO MORA početi in KOLIKO ČASA bo to počel... pač pa prav nasprotno: pes je v svoji "naravi" žival svobode, in če karkoli vem o volku (pasjem predniku), potem moram vedeti tudi to, da volk... teka naokoli in po dokaj velikem področju... živi tako, da (vsaj) skuša uveljavljati svojo voljo (zato prihaja do občasnih trenj, ker vodilni samec ostalim volkovom ne dopušča - odločanja... ABSURD: ko bi ga dopustil, takrat pa bi bilo še slabše, kajti ne bi prišlo le do občasnih trenj, pač pa bi tudi volkovi imeli "demokracijo"...)... in počne sila različne stvari, predvsem pa jih počne - kot volk (in kot si volk "zamišlja" svoje početje)!
Pes pa je, v nekem stanovanju/hiši/vrtu dobesedno prikrajšan za tak način življenja, UKRADLI so mu DEJANSKO MOŽNOST IZBIRE (ja, je že res, lahko izbira znotraj tistega, za kar se je LASTNIK ODLOČIL, da je sprejemljivo, dopustno, pravilno, ne more pa izbirati znotraj MOŽNOSTI, KI SE MU PONUJAJO... kaj praviš, je kuža bolj zadovoljen, ko cvili na svoji strani ograje, medtem ko se neka pasja lepotička v mimohodu razkazuje, ali bi bil ZARES SREČEN šele takrat, ko bi lahko k tej lepotički - stekel?!!!!!!... kaj praviš, je zadovoljen, ko gleda, kam bo svojo kost zakopal, da bo nagonu ustregel, in ga kregajo, ker je spet zelenico uničil... ali je srečen, zares srečen, šele takrat, ko se ves blaten po tacah, smrčku, ma, ves blaten do ušes, pritepe "od nekod" in je njegova kost tako zelo na varnem, da tega "varnega" marsikdaj celo sam ne najde več?!)... in potem, ker ni najbolje srečen, se POJAVIJO PASJI PSIHOLOGI, pa temu kužeku "pomagajo" tako, da gospodarju naročijo, NAJ GA ČIM BOLJ ZAPOSLI, naj ga čimbolj žene v razne naloge, da bo kuža imel ČIM MANJ SVOJEGA ČASA, prostega, v okviru katerega bo skušal biti le KUŽA. takšen, kakršen je po svoji naravi, in - manj ko bo kuža tisti PRAVI KUŽA, manj časa bo nezadovoljen, ker ne sme/zmore početi PRAVIH pasjih stvari (in ne tistih "pasjih stvari", za katere gospodar-človek meni, da so pravilne/dopustne/sprejemljive)... in če je pomoč v tem, da nekomu misli preusmerjaš drugam (obenem pa nobenih nepravilnosti ne odpraviš), potem je to natanko takšna pomoč, kakršna PRAVILOMA poteka znotraj ljudi...in ne samo v njihovem odnosu do psa, pač pa tudi do nekih drugih (katerim tozadevno pomagajo, a jim ne odpravljajo težav!!!!!!!) in tudi v odnosu do samih sebe!

- in poskusimo tudi takole: kaj praviš, se bolj "zabavno" počutiš takrat, ko počneš stvari, ki TEBE veselijo, ko jih počneš NA NAČIN, ki TEBE veseli, pa toliko časa, dokler TEBI to početje prija... ali se bolj zabavaš takrat, kadar ti nek DRUG govori o tem KAJ boš počel, KAKO in KAKO DOLGO?!

Pojdimo dalje, zaenkrat smo (upam da) ugotovili samo to, če je NAŠE DOJEMANJE "svobodne izbire" (posledično tudi raznih občutij in "resnic") zares pravilno...

Zdaj pa si skušaj predstaviti tudi sledeče... in zapisoval bom o "pasjem vzgajanju"...verjemi, ni nikakršne razlike v POSLEDICAH, ki jih povzroča "pasje" ali "človeško vzgajanje"...

Kužka želim naučiti tisti vražji "sedi" (ali vražji in docela NEUMEN... če je umen, potem me zanima: čemu je potreben???! - "tačko daj") in - kako to "počnem"? Preprosto: Redno mu zaukazujem naj sede (saj ne, da kuža ne bi znal sesti, zna, to pokaže vselej, kadar začuti željo/potrebo po tem, da sede!), pri tem si pomagam z različnimi "vzgojnimi prijemi" (da bi žival "prepričal", da je ZANJO MOJA VOLJA pomembnejša od njene!!!!... pomeni, da mu, če povsem preprosto, "UBIJAM VOLJO", mu ODVZEMAM PRAVICO DO SVOBODNE IZBIRE), med katerimi so "lepši" in "grši" (kolikor se, kadar je beseda o PRISILI, sploh da o "lep(š)em govoriti), pa mu bodisi "samo" zadnjico potiskam k tlom (da mu "dopovem, kaj od njega JAZ pričakujem), ali pa ga, če sem takšen (in NI JIH MALO!!!), celo udarim, če ne uboga... in to počnem toliko časa, dokler pes ne popusti in se ODREČE LASTNI IZBIRI ter postane - UBOGLJIVO BITJE, ki na MOJO KOMANDO živi neko (baje) SVOJE ŽIVLJENJE... in dokler je v okviru tega "svojega" življenja priden, ga celo kaznoval ne bom, ga bom, morda, tudi pobožal v nagrado (ker je priden "robotek") in mu "priboljšek" namenil... a bi ta kuža vse te priboljške za enega samega zamenjal, takoj, za tistega, ki mu lahko rečemo: MOŽNOST IZBIRE IN MOŽNOST ŽIVETI PO SVOBODNI VOLJI!!!!!!

In natanko tako človek deluje tudi takrat, ko (baje) vzgaja... pa sploh ni čudno, da smo vsesplošno zadovoljna bitja, da "sebe" niti iskati ne znamo (kaj šele najti), da se še najvarneje počutimo znotraj skupin, ki delujejo po istih VZORCIH/KALUPIH, kakršni so tisti, v okviru katerih so nas "vzgajali"...

Ah, ne, se bo kdo oglasil, pri psu je drugače, pes se, za razliko od človeka, ne zaveda, pes ni, za razliko od človeka, zavedajoče se bitje, in še zdaleč ne razumsko!!!
Če si tako odreagiral/a, potem se zamisli, najprej, nad lastno NEZMOŽNOSTJO LOGIČNEGA SKLEPANJA, kajti: ko pes ne bi bil (na enak način celo, kot večina ljudi!!!!!) "razumsko bitje", potem NE BI MOGEL RAZUMETI, KAJ OD NJEGA ŽELIŠ, in ne bi mogel "sprejeti" niti te ugotovitve, da je (ob idiotskem njegovem gospodarju in prav zaradi idiotskega njegovega gospodarja) bolje zanj, da uboga (in se izogne neprijetnostim) ter v miru "svobodno živi v okviru vseh omejitev, ki so mu svobodo VZELE"... in ko ne bi bil (spet, natanko toliko, kot je večina ljudi!) "zavestno bitje" (da bi se zavedal razlike med "ko ne ubogam" in "ko ubogam"), ne bi popustil zahtevam/pričakovanjem/prisili, pač pa bi (po)iskal neke druge možnosti, katerih pa (in tudi tega se zaveda, ker vidi, da "nima kam... drugam") nima, njih obstoja (vsaj zanj, za sebe-psa) ne vidi.

Res je, ne samo, da TUDI "zavedajoča se" (ko bi se res, ne bi navednic postavil!) in "razumska" bitja, imenovana človek, delujejo po natanko istih principih ("vzgojnih", bolje: dresurnih!), pač pa, žal, delujejo PRAVILOMA (in skorajda brez izjeme).

Pa verjem, če zmorš! A medtem, ko ne verjameš... razmisli malo o tistem "kruha in iger"... pa o "miru", ki zavlada vsevprek, v času svetovnega nogometnega prvenstva...

Ni komentarjev:

Objavite komentar