nedelja, 12. julij 2015

Zid tesnobe... 3. del

Kaj za vraga pa ima moje prepričanje s tem, kako se počutim? To je pa zares brez veze... bi se utegnilo slišati, in tudi se, sliši.

Ima, pa še kako ima! Ampak, počasi, korak za korakom, pa bo, upam, razumljivo.

Sestavljeni smo, vsakdo, iz zavesti in podzavesti. Torej iz tistega dela samih sebe, katerega se zavedamo (in v okviru katerega tudi zavestno odločamo/ravnamo), in iz tistega, o katerem (če smo povsem iskreni) - pojma nimamo! Ni ga (vsaj doslej še niso takšnega odkrili!), ki bi "videl" v lastno podzavest, da se "videti" le v tuje, če ti je gledati dano, seveda.
Ko pomislim: ali se enako obnašam takrat, ko se zavedam samega sebe, in takrat, kadar se ne (ker, na primer, spim, ali pa me na neki predstavi hipnotizirajo, da z mano počnejo vse, kar jim je volja...)... Prepričan sem, da bo vsakdo odgovoril z - ne, ne obnašam se enako! Dobro...
Če VEM, da se ne obnašam enako, potem ME ZANIMA ČEMU se ne obnašam enako! Čemu sem, na primer, pod hipnozo povsem neposreden, iskren, pri zavesti pa pazim, kako oblikujem besede, kaj povem...

Ko sem pod hipnozo, se kažem kot tisti del mene samega, v okviru katerega izpovedujem tudi podobe, ki so mi lastne - od rojstva (torej iz časov, ko mi še NISO zapovedovali, kakšen MORAM biti), ko sem v "zavedajočem se" stanju, se izkazujem tako, kot se moram izkazovati, ker so me tako - naučili!

Kdo, za vraga, me je naučil, kdo je ta, ki me lahko usmerja takrat, kadar se "zavedam" svojega početja?! 
Pravilno vprašanje bi se glasilo "kdo ali kaj" je tisti/o, ki/kar mi "zaukazuje", odgovor pa se glasi nekako takole...

- na vprašanje "kdo", odgovorim z: vsi tisti, ki so te imeli v "vzgojni" obdelavi takrat, ko si bil še bolj psihično nezrel, kot si danes, in si moral govoriti/delati natanko tako in tisto, kar in kakor so ti zapovedali (kajti, če nisi, si jih "fasal"), ti sam pa nisi mogel "dojeti" tega, zakaj je nekaj potrebno, če pa se tebi samemu kot potrebno ne izkazuje! In, če je "navada železna srajca", potem...
V naši podzavesti so podatki o vsem, kar smo "srečali" na poti skozi življenje... od zavestno neregistriranih malenkosti (ki se nam niti toliko pomembne niso zdele, da bi jih - zavestno - opazili)... razni zvoki, mimohodi neznanih ljudi, šum valov z nekega jezera... prek tistega, kar so nas učili (vse zapovedi, pravila), do tistega, kar smo sami ugotavljali (v okviru omenjenih zapovedi in pravil, seveda), nato pa na police, v shrambo pospravili. In... ko se enkrat naučiš plavati, znaš plavati vse življenje, in boš znal tudi takrat, ko se boš po stotih letih odločil, da se spet podaš v vodo... in če te enkrat naučijo, da je tvoj bog/prepričanje/barva/jezik/narod... nekaj posebnega, in da temu svojemu moraš pripadati... potem ti je težko razumeti, da temu ne bi bilo tako, pa pripadaš, čeprav... aleluja, čeprav LOGIČNO ne moreš najti enega samega pojasnila, s katerim bi pojasnil, v čem si boljši v obstoječi pripadnosti, kot bi bil v neki drugi, in kaj bi se zgodilo s svetom, če bi bil "samo" dobro bitje, ne glede na to ali bi, ali pa ne, nečemu drugemu pripadal... in, spet, aleluja: kadar se že odločaš o tem, komu ali čemu boš pripadal, je najbolje, da se odločiš: pripadati SAMEMU sebi!

- na vprašanje "kaj", pa odgovorim: zaukazujejo ti vsa tista pravila in prepričanja, ki so ti jih uspeli vsiliti (ko si se rodil, jih NISI imel!), in katerim v bistvu sploh ni merodajno to, ali si/boš ne/dober, ne/pošten, ne/uvideven, pač pa jim v prvi vrsti šteje to, da - PRIPADAŠ!!!!!!!!!
V "naravi" pa ga ni bitja, ki želi biti prisiljeno v pripadanje, pač pa pripada samo od sebe in zgolj toliko, kolikor samo želi! In to neskladje je eden izmed  poglavitnih razlogov, zaradi katerih se v psihičnih težavah znajdemo!

Pa, če se povrnem k uvodoma zastavljenemu, izhodiščnemu vprašanju, ki se glasi "Kaj za vraga pa ima moje prepričanje s tem, kako se počutim?"

Pojdimo, za lažjo ponazoritev, kar v cirkus, po dokaj preprosto razlago, a kljub temu: kaj meniš, se medved enako prijetno počuti v svojem gozdu, na svojih poljanah, kot takrat, ko mora, ob pokanju biča, kolo v zabavo gledalcem vrteti?!

Ni komentarjev:

Objavite komentar