sobota, 26. februar 2022

Čestitke in čestitajoči

Na to, da delajo sranje na vseh družbenih področjih, nenehno opozarjam, in delajo ga tudi na področju jezika. Pravzaprav podobe komuniciranja vračajo v neka izhodiščna stanja, jamska, neandertalska, svoji nedojemljivosti primerna. Bojda »se zavedajo«, o čem govorijo, kadar govorijo, dejansko pa se ne zavedajo – ničesar!
 
Ob menjavi let(nic), potemtakem ob izteku nekega tekočega leta, in prihajanju naslednjega, se obsipavajo z raznimi čestitkami in si, medsebojno, seveda, čestitajo. Pa poglejmo – kaj si sploh imajo za čestitat, konkretneje ali sta besedi čestitka in čestitam res pravi, za omenjen dogodek!
 
Voščim ti. Kaj to pomeni? To, da te pozdravljam, pa rečem, na primer, »dober dan«? Kaj (s)počnem, s tem, pozdravom. Povem, da ti PRIvoščim DOBER dan, da ti ŽELIM takšno potekanje dneva, da bo zate dobro!
Kakopak, razlagam pomen besede VOŠČITI (voščilo), ne govorim o njeni uporabi, o pojmovanju njenega pomena (sporočila), s strani teh, ki, itak, ničesar pravilno ne pojmujejo (NE razumejo)!
 
KDAJ pa čestitam?
Takrat, kadar izražam svoje zadovoljstvo ob nekem USPEHU, dosežku (nekoga drugega)! Zadovoljstvo, povzročeno ob zaključku nekih prizadevanj, delovanj, s katerimi SE JE IZKAZAL, ta, kateremu čestitam. IN JE MORAL NEKAJ POČETI, nekaj narediti, da je dospel do uspeha, ker le-ta ne pride sam od sebe! Pa…
Čestitam ob rojstvu otroka. Ob uspešno zaključenem razredu/šolanju. Ob zmagi-nad-boleznijo (ozdravitvi). Ob poroki (ja, bravo, uspelo ti je doseči enega CILJEV svojega bednega živetja, dobil/a si svojo/ega samico, samca). Ob sklenitvi delovnega razmerja (uspel si dospeti do plače)…
 
Kadar pa ničesar ne naredi(m), kadar za nič nisem zaslužen, povej – na osnovi česa pa mi čestitaš, takrat (ko pa ničesar nisem naredil)?!
 
Kadar se čas izteče nekemu letu, in kadar se poraja čas naslednjemu, takrat – se to zgodi samo od sebe. Tega, v bistvu, niti opazil ne bi, ko ne bi prišlo do »izuma« časa ( = do odločitve, da bomo beležili minevanje). Potemtakem – ne ti, ne jaz NISVA zaslužna, nisva ničesar naredila za to, da je neko leto odpravljeno, in drugo porojeno! Kaj, za vraga, pa mi petem čestitaš? Vošči mi, če že ne moreš drugače, kot… ob zapovedanih dnevih zapovedana ravnanja izkazovati!

Ni komentarjev:

Objavite komentar