nedelja, 6. februar 2022

Vrednost akademskih nazivov

Na samem začetku: obstajajo izjeme, izjemno izjemne izjeme, neki sila redki posamezniki, ki nikakor ne sodijo med te, absolutno večinske, o katerih govorim v tem zapisu!
 
Dlje kot traja stanje, v katerem je šolanje omogočeno malodane vsakomur, več je TOZADEVNO izobraženih, TOZADEVNO vedočih, celo TOZADEVNIH znanstvenikov, obenem pa, na drugi strani – ni niti za trohico več odkritij, spoznanj!
Pusti razne inovacije, s katerimi se malodane dnevno srečujemo, za dospetje do njih ni potrebno biti-izumitelj, ker…
Poglej, ti, sedanji »pametni« telefoni niso prav nič posebnega, drugače kot tako, da so – kombinacija telefona in računalnika, pomeni, da se je nekdo moral le tega domisliti, da bo »križal« omenjeni napravi, dočim – izum (prvega) telefona in izum (prvega) računalnika, ja, ti dve zadevi pa sodita med odkritja oz. izume! Lahko je proizvajati kolo iz različnih materialov, pač, poskušaš, dokler ne uspe, težko je bilo dospeti od kotalečega-se-kamna do PRVEGA kolesa, in to dospetje, zagotovo, ni možno nobenemu nagonskemu, NErazumskemu bitju!
 
Kaj so akademski nazivi? To so razni diplomiranci, pa magistri in doktorji, celo doktordoktorji (tisti ddr, ki priča o tem, da je nekdo na dveh področjih do doktorata dospel), neki nazivi, pač, po katerih – obča bebavost ugotavlja strokovno usposobljenost, znanje… Hm!
Do teh nazivov lahko dospeš, če se odločiš, da boš dovolj priden, pa se izkažeš z uspešnim učenjem zapisanega ponavljanja, pa z uspešnim ponavljanjem naučenega zapisanega ponavljanja, in, kakopak, tako, da na koncu že ničkolikokrat zapisano ponavljanje preoblikuješ v nek svoj zapis, v katerem domnevno po svoje uspešno ponavljaš ničkolikokrat zapisano ponavljanje! In – te kdo vpraša, če sploh razumeš, to, česar si se, bojda, naučil?! Nihče, ker…
Ker so celo med profesorji REDKI, ki razumejo snov, katero predavajo, medtem ko večino sestavljajo papagaji, vešči papagajenja, ki pričakujejo (in zgolj pri tem zmorejo ugotavljati neko »znanje«), da bodo od učečih se slišali – uspešno, učiteljevemu papagajenju ustrezno papagajenje! Nič več, nič manj!
 
Zanimivo je, mar ne, da s tem, ko narašča število teh, ki imajo neke akademske naslove, premosorazmerno NE narašča tudi število odkritij, obenem pa – še večina tistih odkritij, do katerih dospevamo, so s področij, katera je moč spoznavati s čutnimi zaznavami, dočim vse ostalo…
Ja, vse ostalo pa je podobno tistemu »znanstvenemu odkritju«, ki pravi, da se vesolje (ki, kot neskončno, že itak ves možen prostor zaseda) širi…
 
Da, občost na osnovi papirjev (šolskih spričeval, priznanj, ma, skorajda tudi potiskanega WC papirja) ugotavlja tisto, česar, objektivno, ni zmožna ugotavljati, ker zadeve ne samo da ne premore, pač pa je tudi pozna ne… in taistega ne premorejo tudi tisti, o katerih zapisujem – sposobnosti, zmožnosti, mišljenjske = Razuma, zmožnosti razumevanja!
 
Ko pomislim na Teslo, Ajnštajna, in bi se jih še dalo naštevati, skozi čas – nekako ne pomnim, da bi se krasili z nekimi naslovi, magistrskimi, doktorskimi (zato pa so imeli težave, z okoljem, KER SO SE MORALI DOKAZOVATI Z REZULTATI lastnega dela, ker BEBCI, ti, obči, morajo VIDETI Z OČMI, morajo s čutnim zaznavanjem nekaj »ugotoviti«, da verjamejo – razumeti itak NIKOLI niso zmožni – tem bebcem so pomembna potrdila, na teh potrdilih je namreč nekdo, ki je MERODAJEN, zapisal/podpisal, da se s temi potrdili izkazujejo… hm, dobro, ta nekdo je zapisal, da se izkazujejo njemu-podobni-strokovnjaki, jaz trdim, da se zgolj – bebci, šolani bebci, kakopak), so se pa krasili z odkritji, izumi, s tem, da so, dobesedno, kakovostno učinkovali na neke, konkretne, okoliščine živetja, in jih v boljše spreminjali, dočim ti, »doktorji znanosti«… bentiš, niti tega ne razume, da ne zmore do švice, niti Švice ne pozna, niti… Brez veze, da naštevam, česa vsega ne znajo, poznajo, razumejo, bolje obratno: razen tega, da sranje porajajo, so zmožni še česa drugega?!
 
Akademski nazivi, njih vrednost?
Odpri usta, nameni mi uro svojega časa, skozi pogovor, pa bom hitro, zlahka ugotovil, če sodiš med tiste, na začetku omenjene, raritetne! Ali si zgolj eden izmed prevladujočih »strokovnih« ministrov-vece-krtačka.

Ni komentarjev:

Objavite komentar