ponedeljek, 28. februar 2022

Kako »preskakujejo« geni?

Genski zapisi so tisto, kar opredeljuje (sleherno) posamičnost. S pomočjo teh zapisov, genskih, se značilnosti ohranjajo skozi (vse) čase. Pomeni, da s pomočjo teh zapisov vrste ohranjajo svoj obstoj. Lahko se sicer spreminjajo, te vrste, po podobah (po zunanjosti), ne morejo pa se spreminjati po tistem res odločujočem, res pomembnem – po vsebini (po zmožnostih)!
 
Dogaja se, redno, v t. im. človeštvu, da se znotraj enega in istega »gnezda« ( = družine), potemtakem enim in istim staršem – porajajo različno zasnovani otroci ( = otroci z različnimi genskimi zapisi), pa – ker obstaja ena sama, temeljna, (raz)delitev, se porodi, denimo, istima staršema, tako nagonsko zasnovan otrok, kakor tudi razumsko zasnovan, otrok (da, govorim o primeru DVEH otrok, kajti ena posamičnost, sama za sebe, NE more biti na dva, povsem različna, med seboj nasprotujoča si, načina zasnovana – pomeni, da če si nagonsko zasnovan, potem NE moreš biti razumski, in obratno, čeprav…).
V drugem primeru, torej če si razumsko zasnovan, te delovanje okolja lahko pripelje do tega, da se začneš NAGONSKO izkazovati. Psihična okvarjenost (obolelost) lahko ne samo zmanjša, pač pa dobesedno izniči mišljenjske zmožnosti, in postaneš enako NEzmožen razumevanja dejstev, kot so jih nezmožni razumevati vsi ti svet-je-takšen-kakršnega-vidim! Vendar – tvoja zasnovanost, tudi v takšnem primeru, še vedno ostaja razumska, pa – če je vsaj delček mišljenjske zmožnosti ostal, v tebi, pri tebi, je moč, z odpravo obolelosti (z ozdravitvijo) znova vzpostaviti prvotno stanje, stanje skladno s samo zasnovanostjo (tebe samega »osvoboditi iz kletke«, ki se nahaja v tvoji podzavesti, in ti preprečuje, da bi se izkazoval takšen, kakršen dejansko si, in kakršen bi se moral izkazovati… da bi bilo s teboj vse v redu, da bi bil zdrav, normalen)!
 
Ne, vem, priznam, še sanja se mi ne o tem, kateri dejavniki vplivajo, celo odločajo, o tem, kako nek gen, denimo MCPH1 (gen šimpanza, Neandertalca in človejaka = »sodobnega človeka«) preskakuje! Vem sicer, da prisotnost tega gena govori o NErazumski zasnovanosti, vem, da je, ta gen, obča značilnost, vem, da ga lahko prenesejo isti starši, ki zmorejo poroditi tudi otroka BREZ tega gena (torej razumsko zasnovano bitje = Homo Sapiensa), ampak – več od tega pa NE VEM!
Ne samo, da nisem genetik, tudi sicer ne poznam prav veliko stvari, povezanih z geni. Nikoli me to področje ni zanimalo, niti malo, kaj šele pretirano, pa se nikoli nisem podal spoznavati (učiti se) o nekih (poprejšnjih) dognanjih. Pomeni, da je moje znanje, s tega področja, enako = NIČ!
Logika (razum) potrebuje imeti neka izhodišča, potrebuje ugotavljati in ugotoviti, določene osnove, potrebuje neko znanje, na temelju katerega lahko potem, naknadno, do novega znanja dospeva. Do tistega, čemur pravimo spoznanje, ali »odkritje«. Pa – če ničesar ne vem, o tem, potem…
 
Potem, ko bi sedaj štel nekih trideset let, na primer, in bi se podal, ob vseh dosedanjih spoznanjih (pravzaprav kar Z njimi) učiti se o genih, njihovem izkazovanju, prenašanju iz-roda-v-rod, o njihovih modifikacijah… potem bi, morda, še imel toliko časa, da bi dospel do nekih ugotovitev, takšnih, katere bi zmogel logično pojasnjevati, zagovarjati njihovo resničnost, utemeljenost v dejanskih stanjih, tako pa…
 
Že ko pomislim na to, da sem potreboval dve desetletji, in v njih nič-koliko raznih vzorcev, pogovorov, opazovanj, preverjanj… da sem do izkazanih spoznanj dospel… ne, ne, niti pod razno si ne morem domišljati, da bi imel najmanjšo možnost za to, da dospem do nekega verodostojnega odgovora, na področju »preskakovanja« genov. In lahko samo upam (pa ne zase, pač pa za neko »bodočnost«), da se s temi raziskovanji že ukvarjajo, neki, pač, in da napredujejo, v smeri ugotovitve. Oprijemljive, verodostojne, seveda, ker – samo v tem primeru, da jim uspe najti odgovor, na vprašanje o »preskakovanju« genov, lahko, MORDA, nekaj naredijo, na tem, da bi »človeški« svet postal – človeški! Čez nekih vrag-vedi-koliko-desetletij-stoletij.
 
Sicer, tako, na prvi pogled (ki je, običajno, napačen, obenem pa EDINI, pri občih) obstajajo tudi neke druge možnosti, a bi bilo, kljub vsemu, bolje, ko bi genetiki dospeli do odgovora, čeprav…
Glede na to, kako se vse skupaj zapleta, je moč dvomiti v to, da je veliko časa ostalo za razreševanje te zadeve.

Ni komentarjev:

Objavite komentar