sreda, 23. februar 2022

Kako veš, da znaš?

Da, tudi tu govorim o NEzmožnosti dojemanja, ampak – lepo, počasi…
 
Najprej: nikoli, ampak res nikoli niti za hip nisem (po)mislil na to, da se bom zmogel, nekoč, ukvarjati s (psiho)terapijo. In ne le, da nisem pomislil, na kaj takega, tudi nobene želje nisem občutil, po tem. Daleč od tega – z obravnavano zadevščino sem se »srečeval« tako, kot se z njo »srečujejo« malodane vsi – zvečine prek filmov, tu in tam prek knjige, ja, in tudi slišal sem, da obstajajo neki, ki zdravijo psiho, pa da obstajajo umobolnice, in umobolni…
Skladno s tem niti-pomislil-nisem-na-to se tudi nisem temu ustrezno izobraževal. Pardon, nisem se izobraževal na NEPOSREDEN način, tako, da bi se odločil za študij, ne vem, psihologije, medicine.
Že res, da sem se srečeval, s psihologijo, dve leti, prvo v gimnaziji, kasneje na faksu, že res, da sem v obeh primerih prejel pozitivno oceno, za izkazano znanje UČNE SNOVI, ampak – to je krepko premalo, za to, da bi trdil, da obvladam neko doktrino, da jo obvladam zahvaljujoč temu, ker sem se štiri, pet, sto let o njej učil, se z njo, vsaj tozadevno, domnevno, spoznaval. Krepko premalo!
 
Zahvaljujoč življenju, zahvaljujoč konkretnim izkušnjam (in spoznanjem, ki so iz njih izšla), zahvaljujoč temu, da me je Narava vedno zanimala (pa sem se, NEFORMALNO, o njej »izobraževal«) zahvaljujoč temu, da sem se rad igral z otroci (pa sem se, tudi skozi igro, o njih izkazovanjih učil), predvsem pa zahvaljujoč preprostemu dejstvu, zahvaljujoč zmožnosti ugotavljanja dejstev, potrebi po iskanju njih vzrokov, sem, povsem slučajno, ugotovil, da – ja, zmorem, znam, razumem vse tisto, kar je potrebno razumeti, da uspevam (pozitivno) delovati na stanje neke psihe (konkretneje: na podzavest)!
Kakopak, ker se zavedam, da gre za zelo kočljivo področje, sem sproti preverjal pravilnost (nekih) svojih ravnanj, in sem to preverjanje počel pri usposobljenih posameznikih, takšnih, ki so se izkazovali z nekaj desetletno uspešno terapevtsko dejavnostjo. Pa – če uspevajo pomagati obolelim (in so uspešni), potem, bržčas, vedo o tem, kaj in kako je prav, potem bodo znali tudi moje delo oceniti, ga označiti bodisi kot nepravilno, ali pravilno.
In – ko se je že cel kup mnenj nabral, s pomočjo katerih sem slišal tisti intuitivno-si-deloval-pravilno, pa ko nihče več ni dopuščal možnosti, da gre zgolj za neka srečna naključja (bentiš, »poserje« se ti lahko enkrat, desetkrat, dvajsetkrat, ampak – v nekem odpravljanju psihičnega krča, ki lahko traja tudi več mesecev, imaš že v enem samem dnevu, če delaš po osem, deset ur, ali več, najmanj sto možnosti, da pogrešiš, da napačno deluješ, pa – vsak dan krat sto krat nekaj mesecev – ne, takšne »sreče« pa nihče nima, takšna »sreča« sploh obstajati ne more, pa, slej ko prej, pride do ugotovitve: NI razlog, te uspešnosti, srečno naključje, ali intuicija, pač pa je, očitno, razlog – zmožnost razumevanja!). Ne nazadnje – imel sem še dodatne »pomočnike« pri ugotavljanju te, svoje, zmožnosti, ker…
 
Ko laboratorijski izvidi povedo, da so »čudežno« izginile vse poprejšnje kronične (in celo »zdravljene«, s strani zdravnikov) bolezni in slabosti… pa ko o ozdravljenosti spregovorijo neki (priznani, s prakso izkazani) terapevti, pa nadzorna psihiatrinja, pa ko se začne (o)zdravljena oseba popolnoma drugače, kakovostno, s svojimi zmožnostmi izkazovati (in krepko preseže zmožnosti povprečja), potem, bržčas, nimam več nobenega zadržka, za to, da – ne bi verjel v tisto, kar sem doživel, kar sem ugotovil, preko prakse, ker…
 
Ja, priznam, moja poglavitna »napaka«, kar zadeva terapijo, je v tem, da – nimam ustrezne diplome, ali celo magistrskega, doktorskega naziva, kajti – ko bi to imel, ko bi se lahko, tem občim, z nekim uradnim dokumentom izkazoval, potem bi vsi »vedeli«, da sem »strokovnjak« (pa čeprav bi bil »strokoven« zgolj toliko, kot so »strokovni« preštevilni izšolani bebci, ki – ja, ne razumejo tega, s čemer se, bojda, ukvarjajo – da ne boš mislil, da sem edini, ki na to opozarja: priznan terapevt, mag. Franzl, se že kar nekaj časa »bori« za to, da bi bilo raznim – sam jih tako imenuje – šamanom prepovedano ukvarjati se z zdravljenjem psihičnih bolezni, pa četudi so, ti šamani, opremljeni z uradnimi potrdili o neki, predvsem domnevni, strokovnosti). Ja, zato tudi doživljam, marsikdaj, ta kako-veš-da-znaš!
 
Pri tem vprašanju je sila zabavno to, da ga zastavljajo takšni, ki, objektivno, sploh NISO ZMOŽNI presojati mojega (ali kateregakoli drugega) znanja, še več, sploh zares NE vedo, kaj je psiha, kako deluje, kako učinkuje na celovito zdravost, na samo živetje, ampak, ja, presojati pa vseeno hitijo, vse, o vsem, pa tudi o tem, mojem znanju.
 
Rad zastavim vprašanje, vsaj podobno sledečemu:
Je za to, da narediš dobro omaro, potrebno končati šolo za mizarje? Je za to, da sešiješ krilo, potrebno biti krojač, šivilja? Da spečeš kruh, pek? Je za kup nekih opravil, katera lahko opravljaš ti, potrebno, da se zanje izučiš?
Če za vse stvari, primerljive, kakopak, veljajo isti principi, potem: je za to, da zmorem s psiho, potrebno, da naredim določeno šolo, ali je dovolj, da razumem, posledično poznam oz. vem o tej stvari?! Obenem…
 
Če si naredil omaro, pred desetimi, ali več, leti, in je ta omara še danes takšna, kot je bila ob nastanku, in je solidna, stabilna, čvrsta, sploh je ne potrebuješ popravljati, potem – kako veš, da znaš narediti omaro? Verjetno tako, da pogledaš rezultat svojega dela, in vidiš, da si ga uspel, kakovostno, korektno izpeljati. E, vidiš, natanko na isti način tudi jaz zmorem ugotavljati, in ugotoviti, to, kar zmorem, znam, in česa ne. Pri čemer – nikoli nisem zadovoljen, če ne bom svoje ugotovitve, o neki zadevi, preveril tudi tako, da bom skušal pridobiti tudi ugotovitve, mnenja (o isti zadevi, seveda) nekih drugih, za to dejansko usposobljenih (s prakso izkazujočih se)!
 
In je zanimivo – mnogi me najdejo, takrat, kadar potrebujejo izvedbo nekega, recimo temu tako, intelektualnega dela. Celo to se dogaja, da narejeno potem »popravijo« ( = pokvarijo, znižajo raven narejenega), in to naredijo zaradi tistega če-pustim-takšno-mi-nihče-ne-bo-verjel-da-sem-to-jaz-naredil/a… pomeni, da se, v določenih primerih (takrat, pač, ko jim »zagusti«) »zavedajo« lastnih (mišljenjskih) NEzmožnosti, in tudi tega, da te, njihove, nezmožnosti pozna tudi okolje, v katerem se izkazujejo, obenem pa – ja, obenem pa taisti »ugotavljajo« moje zmožnosti (katere, zlahka, poznajo, kot sem že zapisal, takrat, ko jih potrebujejo, ko jim »zagusti«).
Hinavščina? Ne, ne, tega jim ne bi pripisoval, pač pa – nagonskost, neenovita zavest, neenovito zavedanje, pa – če se izkazuješ v različnih (svojih) podobah, in če se niti teh svojih podob (v neki konkretni, posamični) ne zavedaš, potem, bržčas, tudi tega ne bi mogel vedeti, kaj govoriš (o čem se, s pomočjo besed, izražaš)!

Ni komentarjev:

Objavite komentar