nedelja, 6. februar 2022

Ob izboljšanih pogojih oz. okoliščinah…

… je, NEIZOGIBNO, bolj(š)e tudi neko (splošno) stanje, neko živetje, na primer! Poglej…
 
Živim v neki, starejši, hiši, in ugotovim, da me je pozimi v njej zeblo. Zato se odločim in poskrbim za ustrezno toplotno izolacijo objekta, pa dodaten radiator napeljem, močnejšo peč nabavim, skratka, poskrbim, z nekimi ukrepi, za to, da me v prihodnjih zimah ne bo več zeblo, in…
Če sem poskrbel za ustrezne ukrepe, če sem dejansko izboljšal svoje živetvene okoliščine oz. pogoje, potem mi je v bodočnosti BOLJE in – ne samo, da me ne zebe, pač pa mi je prijetno toplo. In obratno…
Če me tudi v prihodnje zebe, potem obstajata dva možna vzroka, ki lahko pogojujeta takšno stanje.
Prvi: ukrepi, katere sem izvedel, niso bili zadostni, morda tudi pravilni ne, ker – KO BI BILI, ME NE BI ZEBLO!
Drug: z MENOJ JE NEKAJ NAROBE, ker so bili izvršeni ukrepi pravilni, in zadostni, ker je v hiši, objektivno gledano (tako mi termometer, ki deluje, govori) dovolj toplo, da me ne bi smelo zebsti!
 
Zdaj pa takole, bomo malček pogledali na to, kakšen »razvoj« je zabeležila Dežela, od takrat, ko se je »osamosvojila« od nekdanje države, ki je takrat, v času tega »osamosvajanja« že bila, bolj kot ne, gola formalnost, v kateri je vsaka čreda, vsako pleme pogoltno – k sebi, in zase vleklo!
 
Dolg SFRJ (20 Mio preb.), leta 1988 = slabih 15 Mrd evrov.
Dolg Dežele (2 Mio preb.), danes = malo manj kot trikrat toliko!
Ni dileme, SUPER »razvoj«, s katerim, v bistvu, ne bi bilo nič narobe, ko bi… (z)rasli razni proizvodni obrati, ko bi kmetijstvo pokalo od presežkov, ko bi morali odganjati turiste, ker bi tako drli k nam, da jih tudi naše povečane namestitvene zmogljivosti ne bi zmogle namestiti, ko…
 
Ko ne bi bilo sledečih »malenkosti«…
Uradno je brezposelnost v višini nekje med 8 in 10 odstotkov (v odnosu do delazmožne celote), pri čemer ne kaže zanemariti dejstva, da obstaja nemalo primerov tistih, ki so brez zaposlitve, a njihova brezposelnost ni registrirana (potemtakem tudi ni zajeta v omenjen odstotek)!
Ni nekega oprijemljivega številčnega podatka, a pretežen del zaposlenih dela na podlagi pogodbenega dela, takšnega ali drugačnega, medtem ko je delovno razmerje, sklenjeno za NEDOLOČEN čas malodane – dobitek na loteriji!
Ne vem, če jih je polovica, vseh zaposlenih, a bistveno manj (če ne celo več!) od tega jih ni, ki delajo za – minimalno plačo!
Dobrodelne organizacije zbirajo pomoč za to, da otroci dospejo (vsaj v šolah) do nekega obroka, da se imajo v kaj obleči, da lahko gredo, ne nazadnje, za nekaj dni (nekam) na počitnice!
Zdravstvo je še v hujših (finančnih, prostorskih, kadrovskih težavah in v težavah z opremljenostjo), kot je bilo nekoč.
Ni več objektov, ki so bili poprej namenjeni obči, pa čeprav »zgolj« sprostitveni dejavnosti, in so bili dosegljivi brezplačno (kulturni in športni domovi, na primer).
Še tisto proizvodnjo, s katero je Dežela razpolagala, znotraj »Juge«, so bodisi pokradli, bodisi uničili (pa zatem pokradli), bodisi tujcem (raz)prodali.
Ena sama odločitev, kakršnakoli že, po času trajanja ne preseže trajanje neke posamične vlade (pomeni, da tudi nekih trajnih smernic ni, nekega trajnostnega česarkoli, pa magari razvoja), potemtakem…
 
Potemtakem se kaže v zelo čudni luči, ta »razvoj«, dosežen v zadnjih treh desetletjih, čeprav…
ČEMU pa je tako, ker, veš…
-          Dežela ima tudi danes popolnoma iste naravne danosti, kakršne je imela takrat, v »Jugi«, še več, danes so dosegljivejša krepko boljša, učinkovitejša tehnološka sredstva, kot so bila tista nekdanja, pa – ni vrag, da ne bi bilo moč BOLJE izrabljati teh naravni danosti, kot so bile izrabljane nekoč?!
-          Dežela je danes (TOZADEVNO) samostojna, neodvisna (resda sama od sebe ne zmore, v konkretnem trenutku, niti preživeti, kaj šele, da ne bi capljala, kot kakšen kuža, k nekim večjim, po razna privoljenja, dovoljenja, podpore!), potemtakem SAMA ODLOČA o svojih zadevah, NI več Beograda, ki jo je prej zatiral, pa jo izkoriščal, NI več Beograda, za katerega je morala, uboga revica, prej garat… in si od ust odtegovat!
-          Tudi ljudstvo je isto, kot je bilo, takrat, še več, danes je samostojno, končno »svobodno«, pa ni vrag, da pametno, kakor je, pa pridno, kakor je, pa pošteno in sposobno, kakor je (op.p. vse te »kakor je« pre/beri ka/ko/r NI!!!), še zlasti sedaj, ko SAMO O SEBI ODLOČA, ne bi zmoglo svoje pameti, pridnosti, poštenosti in sposobnosti izkazovati, z nekimi rezultati, tem odlikam primernimi!
KAJ, za vraga, je potem tisto, da se ob izboljšanih pogojih oziroma okoliščinah kaže slabše, dejansko slabše splošno stanje?! KAJ je tisto, kar ne dopušča logičnega, pričakovanega sosledja, kaj je tisto, kar zmožnostim narekuje, da se izkazujejo z – NEZMOŽNOSTJO?!
 
Ena sama zadev(ic)a, »malenkostna«, je, ki dejansko predstavlja razliko med prej in danes, in ta zadev(ic)a je sledeča:
 
Prej je bil »tito«, je bil sistem, v katerem je bilo obče (so)odločanje zgolj FORMALNOST; je bil sistem, v katerem je tisto malo umnosti (kolikor je znotraj vsakega naroda, države obstaja) dospevalo na položaje odločanja; je bil sistem, v katerem je bilo vse živalstvo, vsa nagonskost (o)brzdana, na povodcih; je bil sistem, v katerem je pravni red vsaj kolikor toliko veljal, deloval, pa – morda res niso bili zadovoljni z velikostjo korenčkov, katere so, pridno, žrli, a so se objektivno bali palice, ki je na nepridne čakala, da jih po najpomembnejšem njih delu pošlata, po, kakopak, riti(h)!
Zdaj pa, preprosto, tega »tita« ni več, pa:
-          vsakdo odloča, vsakdo kandidira, vsak bebec, pokvarjen, povsem nemoralen dospeva na položaj;
-          Sicer še obstaja tisti delček umnosti, a kaj mu to pomaga, ko pa se je znašel, vsled vihre, ki je mlako premešala, na samem dnu smrdljive dvonoge blatne brozge;
-          Danes je zadeva »zdemokratizirana«, nagobčniki in povodci so sneti, še več – večja, hujša baraba kot si, bolje greš skozi živetje;
 
Ja, EDINA razlika, vsebinsko gledano, v pogojih oziroma okoliščinah je v prisotnosti/odsotnosti »tita«!

Ni komentarjev:

Objavite komentar