nedelja, 13. februar 2022

Legitimnost družbene kritike odvisna od udeležbe na volitvah?

Zasledil sem mnenje neke odvetnice, ki je, v preteklosti, celo vidno javno funkcijo opravljala, in se to mnenje glasi takole:
»Če na volitve ne greš, imaš zagotovo manjšo legitimnost kritizirati.«
Pojdimo, lepo počasi, in po vrsti…
 
Recimo, da besedo »legitimno« pojmujem kot zakonito oz. z zakonom opredeljeno/dovoljeno. In če to pojmovanje razširim z besedno zvezo imeti-manjšo-legitimno-pravico, potem – nekako pridem do zaključka o tem, da, žal, tudi pravniki ne vedo, da naj bi bile pravice, načeloma, za vse enake, in da neizraba neke, določene pravice ne bi smela neposredno vplivati na kratenje druge! In domnevam, da bi MORALI VEDETI, da zakonito(st) ni ne manjša, ne večja, pač pa – ali je, ali pa ni zakonito!
 
Potem, očitno, pravniki ne vedo, kaj to pravica je! Pravica je moja osebna zadeva, takrat, ko se odločam o tem, ali jo bom, ali pa ne, izrabil. Pravice mi nihče ne sme ne omejevati, ne zapovedovati, mi je na kakršenkoli način vsiljevati, kajti – takšna pravica več ni pravica! Edina zadeva, poleg (da bo tudi pravnikom malo bolj »jasno«) zakonov, ki poskrbijo za opredeljevanje pravic (potemtakem tudi njihovo omejevanje) je – ETIKA. Z drugimi besedami: to, da jaz uporabim neko svojo pravico pomeni, da sočasno ne smem ogrožati pravic(e) drugega, drugih. Obenem pa…
Kadar neka odvetnica lastno mnenje dobesedno vsiljuje, in ob tem izkazuje nepoznavanje osnovnih norm sobivanja, potemtakem tudi pravnih, takrat, s tem, ko »meni« manjša legitimnost (pravico) do mišljenja, mnenja, in to počenja samo zato, ker sem, na primer, drugačnega mnenja, ravnanja od njenega (pa, na primer, ne grem na volitve), takrat, v bistvu, taista oseba, ki naj bi ščitila pravni red, taistega – krši! Zlorablja pravico do lastnega mnenja in z njo posega v mojo pravico do istega!
Nikjer v zakonu volitve niso označene kot obvezne, ko pa bodo, takrat tudi teoretično ne bo več demokracije (sedaj je »samo« praktično ni).
 
Sam bi ravnal popolnoma drugače, pa bi – raje prepovedal iti na volitve (odvzel volilno pravico) vsem tistim, ki so, v preteklosti, sodelovali pri vseh nečednostih, in so volili tudi takšne, za katere so naknadno, po njihovih ravnanjih, ugotovili, da niso »najboljši«.
In takšne, ki so bili tiho, dokler so drobtinice padale na tla, tudi njim.
In so bili tiho, ko so uničevali ne samo gospodarstvo, pač pa celoten družben red, in so bili tiho ne samo radi omenjenih drobtin, pač pa tudi zaradi tega, ker – ne samo, da niso zmožni prepoznavati značajev, ugotavljati znanja, strokovnosti, tudi o morali vedo zgolj toliko, kolikor v slovar tujk pogledajo. Razumeti je pa itak ne morejo, ker je niso zmožni »posedovati«, izkazovati.
Da, jaz bi raje odvzel volilno pravico takšnim, ki niso zmožni razumskega izkazovanja, pa, potemtakem, tudi opravilno sposobni ne bi smeli biti! In prav radi teh, taistih, je danes nujno pozivati k volitvam, zato, da bi se med vsem slabim – volilo najmanj slabo!
Jalova izbira je, kadar umnost stopi v ozadje, pa ostane samo malo manj slabo (nesposobno) in malo (ali pa krepko) bolj slabo (nesposobno). Še vedno izbiraš – slabo, nesposobno!
 
Bi, z veseljem, povprašal to, odvetnico, sledeče:
Če v pravu veljajo določeni principi, načela, potem – če ne smem kritizirati družbenih izkazovanj zato, ker nisem šel na volitve, potem ne smem kritizirati čevljarja, ki mi je naredil žuleč čevelj (ker nisem sodeloval pri njegovi izdelavi), in potem ta odvetnica, domnevam – nikoli ne kritizira, v neki restavraciji, hrane, katero dobi na mizo, in je, morda ne dovolj kuhana/pečena, morda zažgana, morda nesoljena… ali pa zgolj »z zmanjšano legitimno pravico« izrazi svoje nezadovoljstvo?!
Ne nazadnje bi bilo prav, da bi le oči obrnila, pojedla, do konca, plačala in odšla, ker – mislim, da ni sodelovala ne pri nabavi surovin, ne pri njih kuhanju, pa, potemtakem…
 
Pa še to bi jo povprašal, to, odvetnico (glede na to, da naj bi pravo temeljilo na načelih, seveda, pa da naj bi bili tudi pravniki, odvetniki načelni, ker so, vsaj v svojih očeh, pošteni): Kdaj zavzema stališča o dogajanjih v Italiji, Franciji, ZDA, pač, v neki tuji državi? In, če ga, potem: na temelju kakšne legitimnosti to počne, ker, domnevam, tja zanesljivo ne hodi volit?!

Ni komentarjev:

Objavite komentar