četrtek, 25. julij 2024

Pa sem odpreklel…

… današnje pospravljanje. Ma, saj ni bilo hudega, tudi sicer, in vsak dan, preklinjam, celo krepko bolj, radi svinjarij, katerih sem bi deležen, in radi tistih, ki so se mi s svinjanji, iz »hvaležnosti«, kakopak, izkazali, a, kljub temu, nekaj sočnih je tudi med pospravljanjem iz ust (z)letelo…
 
Priznam – je pospravljeno, v odnosu do tistega, kakršno je bilo, in ni pospravljeno, v odnosu do tistega, kakršno bi zmoglo biti. Zadeve sem se namreč lotil selektivno, in minimalistično, pa čeprav sem presesal krepko več površin, kot je obseg tlorisnih. Vsake toliko »obdelam« tudi stropove in zidove, da z njih odstranim lovne objekte pajkov, ki jih tjakaj nameščajo, pa – dokler te pajčevine preveč ne posegajo v prostor, in dokler ne postanejo črne od prahu, ter polne nekih izpitih trupel(c), do takrat jih puščam. In nasploh pajke obravnavam kot nekakšne svoje »prijatelje«, in jih puščam (z izjemo tistih mastnih, velikih, ki bi utegnili, po nesrečnem naključju, s svojim ugrizom Mali povzročiti nevšečnosti) in z njimi celo v simbiozi živim – oni skrbijo, da je manj razne mrčesne nadloge, jaz pa jim streho nad glavo dajem ter jim, tu in tam, kadar z muholovcem kakšno muho, listno stenico ali lesno oso potolčem, z obrokom postrežem…
 
Tako pač je, kadar živiš »sredi narave«… nenehno nekaj sili v hišo! In me je danes neko »odkritje« presenetilo, kajti… na verandi hranim stare »skibucke«. Že dodobra so obrabljene, deloma tudi natrgane, a mi še vedno koristijo ob določenih delih v hladnejšem delu leta. Ob sesanju jih tudi premaknem, da z njih odstranim pasje dlake, ki se naberejo, pa da krog njih počistim in – danes, ko sem jih umaknil, sem med obema čevljema ugledal vsaj deset tistih »tubic« lesne ose, njenih zarodkov. Ja, tudi ob tem je sočna vzletela…
 
Grozljivo je, s temi osami, bolj kot jih ženeš, tu in tam celo razdvojiš od njihovih živetij, več jih je, bolj nadležne so. In povsod najdejo prostor, kamor bodo potenciale podmladka odlagale, pa se mi neredko pripeti, da ko knjigo vzamem s police… »tubice« najdem!
Sicer ne vem, kaj naj bi konkretne ličinke žrle… po pridevniku lesna, bi sklepal, da les… potemtakem tudi ostalo celulozo… potemtakem – tudi knjige! Groza, grozna, kot da ni dovolj tistih, ki, kadar svoje »uglednosti« ne razkazujejo z lepo razloženimi knjigami prek ustreznih polic, mastijo, mečkajo, trgajo, v odpadni papir mečejo, v določenih stanjih »narodovega zavedanja« celo sežigajo, pač pa se še ose neprimerno izkazujejo!
 
Kakorkoli že, odpreklel sem, in tudi posodo pomil. Od petka je namreč nisem, kajti ko Malo ni doma, je bolj malo uporabljam, pa še tisto sproti sperem in v korito odložim, da tam (po)čaka. In celo kosilo sem si »skuhal«, skodelica mleka, in nekaj kruha poleg.
 
Ne maram pospravljanja! Tovrstna dela obravnavam kot nujno zlo, kot popolno potrato časa, namenjeno predvsem temu, da – pospraviš zato, da se, spet (in spet in spet…) začne (u)mazati! Ter ne toliko zaradi tega, da te svinjarija ne bi požrla. Bentiš, če me dvonoga ni, me tudi takšna, mehanska, ne bo!
Denimo že s košnjo je povsem drugače – trava se kot uporabna predstavi, pa iz nje bodisi zastirke naredim, ali pa jo, preprosto, v hranjenje tal prepustim, dočim smeti… najbolje tako, kot z dvonogimi počnem, ko jih napotim v smeri čim-dlje-od-mene! Mimogrede: mehanske so mi bistveno bolj sprejemljive.

Ni komentarjev:

Objavite komentar