sreda, 31. julij 2024

Nasmeh, ki ni več grenak…

Marsikdaj se nasmehnem (spočetka sem to trpko občutil, a že dolgo ne več), vedoč, da večina, ki »bere« moje zapise, pojma nima o tistem, o čemer zapisujem, potemtakem tudi ne o tistem, kar zapišem!
 
Mnogokrat so mi očitali, češ da zapisujem preveč na-široko, ko se v pojasnjevanja podajam, čeprav – pri tistih, ki zmorejo zgolj neposredno, dobesedno »razumevati«, pri njih je kratkost besedila še bolj brezupen poskus, kot njegova dolžina, pa čeprav… ja, dejansko, za takšne je sleherni čas, tudi tisti, ki je v pojasnjevanje namenjen, popolna potrata. A, kljub temu, pojasnjujem, želeč, da bi bilo moji »ciljni skupini« bralstva, katero, če sem zelo širokogruden, na prste ene roke štejem, zapisano lažje dostopno.
 
Samo-nasmeh-je-bolj-grenak… je moč v neki pesmi slišati, a moj, nasmeh, se je že dodobra privadil, pa nasploh ne zmore do večje grenkobe dospeti, kot sicer, po vprašanju mojega zapisovanja, in »razumevanja« odjemalcev mojih besed, pa se je trpkosti že tako navadil, da se z njo niti malo več ne obremenjuje, se vanjo ne odeva.
 
Tudi danes je Malo nekaj časa mojim obraznim gubam namenilo. Zanimive so ji, pa upam, da nikoli ne dospe v stanje, v katerem si bo kožo zategovala, se, z nekimi butastimi pripomočki, borila-proti-zgubanemu-obrazu… bentiš, ko zategnejo kožo, na obrazu, kakor da bi jih v zadnjice (po)gledal. Hm, marsikdaj tudi brez takšnega posega do enakega učinka pride.
 
Neke so smejalne, sem ji pojasnil. In te so povsem arhaična zadeva. Že dolgo mi namreč ni do smeha, zgolj nasmeh je najdlje, do koder s tovrstnim skrivljanjem obraza dospem.
Neke o določenih žalostih pričajo, čeprav so tiste, ki o istem najbolj zgovorno zmorejo, skrite, nekje, globoko vstran od dosega oči.
So tudi takšne, ki izpričujejo skrbi, pa one, ki, tudi radi skrbi, a ne zgolj radi njih, o mišljenju izpovedujejo. Tata, pač, nikoli ni dal na videz, na zunanjo »lepoto«, vselej se je raje vsebini posvečal, in tam, kjer je, kadar je, bolj poredko, moč kaj najti, iskal. Da, večinoma vsaj, ničesar našel ne bi.
Kakorkoli že, Malo, sem ji dejal, tvoj tata je že star, tako star, da se mu je »zafecljalo«, pa se mu neka mladost, doživeta in preživeta, ne zdi neka posebna draž obstajanja, pravzaprav mu samo obstajanje nekega oprijemljivejšega opravičila več ne ponuja. Kakopak, samo del tega sem ji povedal, vsega tako ne bi razumela, in v odgovor slišal, da – nisem star, da sem zgolj velik-tata, medtem ko je ona mali-tata…
E, dete moje, si mislim, celo tistih smejalnih ti manj želim, kajti, veš – krepko bolj zaboli, kadar z nebes na tla treščiš, kot takrat, če te na tleh spotaknejo… čeprav, po drugi strani – ko bi se ti predvsem smejalne risale v obraz, in se pletle, ves tvoj čas, druga prek druge, tudi ne bi bilo nič narobe. K vragu s poznavanjem resnice, tudi ti imaš pravico do tega, da ti je lepo!
Bom pa še razmislil, če jo bom v tečaj ful-kontakta vpisal! Ko bi tam napredovala, ni vrag, da si ne bi, s tem, olajšala poti mimo vse goltave, butaste, pokvarjene, razkrajajoče sebičnosti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar