torek, 30. julij 2024

Za vse so jim drugi krivi…

Za potrošništvo krivijo proizvajalce in oglaševalce… bog-ne-daj, da bi (upravičeno) okrivili lastno NEUMNOST… lastne komplekse, v povezavi z željo po biti-nekaj-več… lastne nezmožnosti tvorjenja, katerih odsotnost hitijo nadomestiti z zmožnostjo-materialnega-imetja… posledično – lastno pogoltnost!
 
Za zgrešene odločitve krivijo politike… bog-ne-daj, da bi (upravičeno) okrivili (spet) lastno NEUMNOST… nezmožnost ugotavljanja strokovno, moralno in po zmožnostih verodostojnih posameznikov… nezmožnost ugotavljanja realnih (tudi lastnih) zmožnosti, potrebnih za doseganje določenih ciljev (posledično tudi realnost teh ciljev)… nezmožnost neke trajne lastne opredelitve (katere NE more biti, med nagonskimi, med večno prilagajajočimi se bitji, med bitji, ki niso zmožna razlikovati med moralnim/dopustnim, in njegovim nasprotjem, med bitji vsako-priložnost-je-treba-izkoristiti = cilj opravičuje sredstva).
 
Za onesnaže(va)nje planeta krivijo materiale, tvarine (od nafte pa do plastike)… bog-ne-daj, da bi (upravičeno) okrivili (ponovno) lastno NEUMNOST, v njenih okvirih tudi tisti vedno-moram-imeti-novo-kakor-sosed, v njenih okvirih tudi neodgovorno ravnanje z materiali (v trgovino lahko grem s košaro, s tem zmanjšam porabo PVC vrečk, s tem zmanjšam njihovo proizvodnjo…).
 
Za propad podjetja krivijo upravo, direktorja… bog-ne-daj, da bi (upravičeno) okrivili (v nedogled izkazujočo se) lastno NEUMNOST, v njenih okvirih tudi hinavščino, nemoralnost, ki zmore gledati odtujevanja in nepravilnosti, a vse dotlej, dokler dospeva do določenih svojih ugodij (od ohranitve plače/delovnega mesta, do delitve odtujenega) zmore (in se tako tudi izkazuje) molčati, ter, z molkom, ne samo dopuščati nedopustno, pač pa izvajanje nedopustnosti celo podpirati, krepiti.
 
In še bi lahko našteval, malodane v nedogled, izkazovanja »suverenih«, »sposobnih«, »prizadevnih«, »poštenih« in sploh bla-bla-bla objektov (da, namenoma sem uporabil besedo objekt, in NE subjekt, kajti vodljivejših celo med uradno prepoznanimi živalmi NI!), izkazovanja, ki izjemno »lepo« pričajo tudi o njihovi »zrelosti«, »odgovornosti«, da ne dolgovezim – o njihovi dejanski NEPRIMERNOSTI za kakršnokoli odgovornejše (so)odločanje! Vsaj soodločanje na ravni skupnosti kot take. Jaz jim niti opravilne sposobnosti ne bi priznal, kaj šele, da bi jim dal volilno pravico! In – kaj šele, da bi jim dal pravico biti izvoljen, ali pravico dospetja do kateregakoli položaja, za katerega je najprej, v osnovi, potrebna zmožnost – biti odgovoren, prevzeti in nositi odgovornost za lastna ravnanja!

Ni komentarjev:

Objavite komentar