nedelja, 10. december 2023

Kdaj, kako, kje…

Nikar tam, kjer ni nekega občutka ogroženosti, kakršnekoli, ne ugotavljaj dobrote, uvidevnosti, poštenosti, človečnosti… kajti – če boš tako počel, bos samo do »resnic« dospeval, do »resnic«, ki so, v bistvu, samo in zgolj laži!
 
Pomisli, na primer, na nekega leva.
Uradno je opredeljen kot zver, in to tudi je, čeprav…
Ob prenažrtem levu, ob levu, ki nobenega strahu zase ne bo doživljal, ki se nikakor ne bo počutil ogroženega… ob takšnem levu se bodo lahko črede nekih antilop pasle, malodane v njegovi neposredni bližini, pa nikomur ničesar žalega ne bo storil. Nikomur, še migniti se mu ne bo dalo, ko bo, v neki senci, v lastnem ugodju užival. Potemtakem…
Kadar leva presojaš, in to v njegovem ugodju počneš, takrat, zagotovo, ne moreš priti do ugotovitve, da – je zver! Kako bi bil, ko pa nikomur ničesar žalega ne počne, se ne izkazuje z neko »krvoločnostjo«?! NE, VEDNO presojaj takrat, kadar občutek LASTNE OGROŽENOSTI, kadar neko LASTNO NEZADOVOLJSTVO ravnanja usmerja, jih oblikuje! VEDNO! In takrat šele boš videl, koliko je takšnih, ki so se ne samo pripravljeni, pač pa tudi zmožni, odpovedovati na lasten račun, da bi drugemu dopustili, omogočili, koliko je takšnih, ki bodo lasten obstoj tvegali, »samo« zaradi obstoja drugega! In jamčim, zelo, zelo malo takšnih utegneš spoznati, pa tudi ko bi tisoč let smel obstajati! Zelo malo. In vidiš – v njih je tisto, o čemer neutemeljeno govoriš, ko vsevprek razmetavaš besede o tistem, česar sploh ne poznaš, o dobroti, uvidevnosti, poštenosti, človečnosti!
 
Ob do rilca polnem želodcu zmore vsaka svinja drugim do korita pustiti, medtem ko bo lačna odrivala, grizla, tudi poteptala, če bo tako naneslo! Pa, bojda, ni zver, pač pa »zgolj«- svinja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar