sreda, 20. december 2023

Mikavna misel oviti se v molk…

Že nekaj časa se ubadam z mislijo o molku, svojem, kajti besede so, očitno, izmišljene zaradi tega, da se je z njih pomočjo moč še manj sporazumevati, kot se je dalo brez njih, obenem pa – kadar izustiš ali zapišeš besedo, takrat se je smotrno po treh stvareh povprašati: KOMU si jo izustil oziroma zapisal, KAJ si z njo želel povedati, ČEMU si želel povedati!
 
Že pri prvem vprašanju, pri tem KOMU, naletim na gromozansko oviro: zapisovati absolutni večini vodenoglavih, obenem »oportunih« bitij, miselno in čustvujoče občutno prikrajšanih, ali peščici tistih, katerim bi, radi njih naravne zasnovanosti, bile besede, načeloma, smotrne, a so, malodane brez izjeme, zapadli v miselne vzgojno-učne kalupe, pa jim tudi risanje do živega ne pride, kaj šele zapisovanje, govorjenje?!
In – če se zavedaš velikosti te ovire, potem veš tudi to, da obstaja, morda, le nekaj zrnc peska, odkrušenega od gromozanske skale, ki bi znal biti ta KOMU, pri čemer bi bilo potrebno nepredstavljivo srečno naključje, da bi beseda do tega KOMU dospela!
 
Pri drugem vprašanju, pri KAJ, je zadeva nekoliko lažja – resnico, ne glede na to, na katero področje obravnave se nanaša, čeprav…
Vodenoglavim je resnica tisto všečno, v najboljšem primeru naučeno/privzgojeno, in je oboje tudi tistim iz peščice zadosten razlog, da pri določenih temah sila redko, če sploh, do dvoma dospejo, če pa že, potem si odgovore poiščejo znotraj že ne-vem-koliko-starih »pojasnil«, katera bi čas že davno moral povoziti, a jih prav radi nedojemljivosti ne zmore.
 
ČEMU zapisovati oziroma govoriti?! Ja, vpijoče vprašanje… če veš za vodenoglave in za peščico ukalupljenih, in če veš, da je najljubša »resnica« tista, ki je najbolj všečna in se najhitreje pri roki znajde. In zlasti, če veš, koliko časa so neke resnice, pred tvojimi, potrebovale za to, da so smele kot uradno veljavne zaživeti! Celo tiste neke, ki se v materialnih svojih podobah kažejo, in zmore do njih, načeloma vsaj, malodane vsak dospeti, so stoletja potrebovale!
 
KOMU, KAJ, ČEMU… nemoralnemu zagotovo ni smiselno o morali razlagati, ko pa zase, za svoje stanje »ve«, da je »moralno«, in ne-razumskemu prav tako ni pametno o razumu, razumskosti razpredati, ko pa tudi ta ne-razumski »ve«, da je »razumski«. Miselno ukalupljeni pa niso bistveno daleč od ne-razumskih, vsaj po nekih ključnih vprašanjih ne.
Pri tem mi tisto obče »znanje« pade v misli, tisto o »prepričanega se ne da prepričati«, pa – čeprav vem, da je takšna trditev povsem neutemeljena, celo bebava, saj terapija prav na prepričanju prepričanega temelji, in uspeva, obenem vem tudi to, koliko časa je potrebnega za to, da enega samega uspeš prepričati, zares prepričati, in se mi zdi škoda časa za to, da bi ugotavljal, koliko bi jih bilo potrebno prepričati šele za to, da bi neka resnica, zlasti »človeštvu« nevšečna, dobila minimalno osnovo za lastno širitev!
 
Že itak se nikoli nisem povprek z besedo obračal, vselej sem neko ožjo ciljno skupino iskal, a dandanes… recimo, da zgolj k nekim starim, predhodnim spoznanjem novo pridodajam, pa se mi ta KOMU še toliko bolj pred oči postavlja, kot se mi je kadarkoli poprej! Komu, za vraga, komu pa naj bi svoje besede namenjal?!

Ni komentarjev:

Objavite komentar