ponedeljek, 11. december 2023

V času nezmožne »zmožnosti«…

Ne zmoreš spoznati lastnih zmožnosti, v kolikor jih ne daš na preizkušnjo v praksi! Potemtakem je potrebno najprej ugotoviti, česa si sposoben, to, česar si sposoben, večkrat izkazati, da preveriš, da o uspešnosti izvajanja ne odloča neko »srečno naključje«, in šele za tem smeš ugotoviti, da – si zmožen početi tisto, o čemer trdiš, da si!
In – kadar si zmožen, če v prispodobi zapišem, neko jed skuhati v belem loncu, si jo, bržčas, zmožen enako uspešno skuhati tudi v črnem, rdečem, zelenem…
 
Če sem bil zmožen voditi nek »hišni svet«, to še ne pomeni, da sem zmožen voditi tudi neko »krajevno skupnost«. In – če sem zmožen voditi neko »krajevno skupnost«, to še ne pomeni, da sem zmožen biti na čelu države. Obratno pa gre, kajti če si zmožen zahtevnejše naloge izvrševati, potem boš, bržčas, tudi enostavnejše znal!
 
In kako je pri »nas«?! Tam, kjer vsi-vse-vemo?! Tako, morda, da marsikdaj niti papir ni potreben, tisti, ki NAJ bi o neki strokovnosti govoril, dejansko pa ne govori, za to, da – se sme vsakdo za sleherni položaj potegovati, in da njemu podobni izbiro opravljajo?!
 
Ko, gromozanski KO bi bila v »obtoku« vsaj ena desetina neke dejanske strokovnosti, nekega dejanskega znanja, neke dejanske pridnosti, poštenosti, sposobnosti… verjemi, bi se danes Dežela v povsem drugačnih podobah izkazovala, kot so te, v katerih se!

Ni komentarjev:

Objavite komentar