sreda, 13. december 2023

Sem staromlad ali mladostar?!

Kaže, da mi je misel zavila k nekemu pogovoru, o mojih letih, o mojem življenjskem obdobju. Izjavil sem namreč, da sem star, in v odgovor zaznal, da nisem…
 
Trditev, da nisem star, je bila podkrepljena z besedami »za starejše si mlad, za mlajše si star«. In že v tej »podkrepitvi« je moč ugotoviti nek absurd, neko nedorečenost, kajti – usta, ki so me prepričevala v to, da NISEM star, so MLAJŠA od mojih, potemtakem bi zanje, upoštevaje izrečeno v »podkrepitvi«, MORAL biti star…
In mi je bilo povedano tudi to, da je stanje biti-star odvisno tudi od stanja, od kondicije, tako mentalne, mišljenjske, kakor tudi fizične, telesne. In se tudi v tej razlagi izkazuje podobna nedorečenost, kajti – miselno, si upam trditi, sem v krepko boljši »kondiciji« kot absolutna večina, potemtakem tudi v boljši kondiciji kot vsi mladi, pa sem, mišljenjsko gledano, celo MLAD, dočim sem fizično v neki povprečni kondiciji, letom primerni, in so, tisti mojih let, ki imajo več telesne moči, a so tudi takšni, ki je imajo manj, pa sem zanje »perla«…
 
Čemu to zapisujem? Preprosto, ker s tem enostavnim primerom zmorem nekaj besed povedati o treh vrstah resnic, in »resnic«, obenem: o absolutni resnici, potem o relativni resnici in tudi o subjektivni resnici… o tem, na čem temeljijo, obenem tudi o tem, koliko jih je sploh moč obravnavati kot – resnico!
 
Absolutna resnica
Ničkolikokrat doslej sem zapisal, da obstaja ena sama absolutna resnica, ki govori o tem, da je vse relativno, da, potemtakem, absolutna resnica NE obstaja! KO bi obstajala, takrat bi namreč morala, kot resnica, veljati za vse, in bi se morala, kot resnica, izkazovati v vseh časih in v vseh okoliščinah! Takšne zadeve pa – ni.
Resnica ni namreč nič drugega, kot ugotovitev dejstev, torej nekih dejanskih stanj. In ta ugotovitev ni odvisna samo od teh stanj, pač pa tudi od zmožnosti tistega, ki ta stanja ugotavlja, od njegovega poznavanja in razumevanja dejstev! In ta dejstva se, s časom, znajo spreminjati, in to silovito spreminjati…
 
Denimo, nekaj stoletij nazaj, ko je bila živetvena doba krepko krajša od današnje, bi pri svojih letih sodil med »metuzaleme«, malodane med nekakšna čudesa, dočim bi me znali v nekih bodočih stoletjih, ko bo, če bo, živetvena doba krepko podaljšana, obravnavati kot »mladca«. Pomeni, da moja trditev o tem, da sem star, skozi čas ne vzdrži, potemtakem ne more biti, s tega vidika, absolutna (se spreminja!), a v okvirih današnjega časa, v okvirih današnjih dejstev je še kako – resnična, in, upoštevaje dejstva, neomajna… pa bi lahko zapisal, da je absolutna, v konkretnem času, v konkretnem prostoru.
 
Atom je najmanjši nedeljivi delec. »Absolutna resnica«, ki je dolgo veljala (vse do odkritja kvarkov), in je bila za naše zmožnosti dojemanja nesporna, neomajna, a za dejanska stanja, za dejstva (naknadno ugotovljena) je bila, očitno, ne-resnica! In mislim, da so dejstva pri ugotavljanju resnice krepko pomembnejši dejavnik, kot pa naša zmožnost dojemanja, poznavanja dejstev…
 
Relativna resnica
Že s tem, kar sem zapisal v prejšnjem poglavju, sem, hkrati, govoril o relativnosti resnice, o tem, da jo je potrebno ugotavljati v najširšem možnem prostoru in v najdaljšem možnem času, predvsem pa v okviru poznavanja VSEH dejstev, ki se kakorkoli nanašajo na predmet obravnave. In teh dejstev, v celoti vsaj, NE poznamo, in močno dvomim, da jih bomo kadarkoli uspeli (s)poznati!
Celo neka trditev o smrti-kot-koncu-življenja ne zdrži v podobi neomajne resnice, kajti veliko jih je, ki verjamejo v to, da je smrt samo začetek nekega novega življenja, obenem pa ni nikogar, ki bi umrl in se po svoji smrti oglasil ter povedal o tistem kaj-se-dogaja-po-tem-ko-umreš!
 
Subjektivna resnica
Za subjektivno resnico velja, da zmore biti resnica samo tistemu, ki jo trdi, dočim je zares daleč od resnice! In zanjo velja, še bolj kot za obe poprejšnji, to, da je natanko takšna, kakršna zmore biti v okvirih posameznikovega poznavanja dejstev in njegovih zmožnosti dojemanja istih. In med te subjektivne resnice sodijo vsi »po moje«, »po tvoje«, »po naše«, »po svoje«…
 
Če rečem, da je čokoladna torta sladka, lahko naletim na ugovarjanje… ugovarjanje iste vrste, kot je bilo tisto, ki je nasprotovalo trditvi, moji, o moji starosti… pa lahko slišim, da NI sladka, ker je neka baklava, na primer, slajša, obenem lahko slišim, da JE sladka, ker nek jabolčni zavitek ni tako sladek, čeprav…
Znotraj vsakega opredeljevanja obstajajo določene nianse, neke stopnje istosti, pa obstaja, na primer, znotraj »pozitivnega« čustvovanja, neko veselje, kot srednja podoba tega čustvovanja, obstaja neko zadovoljstvo, kot (naj)nižja in neka sreča, kot (naj)višja stopnja istega. A vse te stopnje govorijo o – »pozitivnem« čustvovanju.
Res je, baklava je slajša, jabolčni zavitek je manj sladek, vendar se vse tri sladice, vključno s torto, izkazujejo s sladkostjo, pomeni, da so vse sladke… in tudi moja leta sodijo med stara, pa sploh ni pomembno to, da obstajajo starejši in mlajši starci, od mene, pa da ne bi zmogel trditi, utemeljeno, o tem, da sem tudi sam – star.
 
Čemu, za vraga, to pišem, ko pa »vsi o tem vemo«?! Čemu?! Zato, preprosto, ker vsi še zdaleč tega NE vemo, pač pa pretežno, če ne celo izključno, temeljimo na »naših«, potemtakem »subjektivnih resnicah«, potemtakem na – ne-resnicah!
 
To, da absolutna resnica v bistvu NE obstaja, tega NE priznavamo, saj nam naše nezmožnosti dojemanja še vedno govorijo o tem, da so naša prepričanja, da je naša »naučenost« začetek in konec resnice, da vse tisto, kar »vemo« in kar »znamo« govori o resnici!
Tega, da zmore biti resnica izključno relativna, tega se tudi NE zavedamo. Ko bi se, potem bi dvomili v sleherno razlago, in bi iskali, vsa svoja živetja, najustreznejšo! Potemtakem se sploh ne bi izkazovali, z nekimi svojimi prepričanji!
In tudi tega, da so naše resnice zgolj subjektivne narave, potemtakem ne-resnice, odvisne od naših ne-zmožnosti, miselnih, tudi tega se NE zavedamo! Ko bi se, potem se ne bi povprek podajali ugotavljati dejanskih stanj, in še najraje tja, kjer krepko premalo, ali celo ničesar, o teh stanjih ne vemo.
 
Res je, »vsake oči imajo svojega malarja«, a ta »malar« zmore zgolj neke všečne, sprejemljive podobice posameznikom »malati«, dočim so dejstva edini čopič, ki zmore resnico razkriti. Da potem vsi tisti, ki je ne zmorejo razumeti, vanjo verujejo, in jo v podobah njene absolutne veljavnosti izražajo… tako, kot so to počeli z vsem, od podobe planeta, pa vse do današnjih ugotavljanj vsega in česarkoli.
 
Resnica je sila enostavna, preprosta zadeva, takrat, ko do nje dospeš, pot do nje pa zna biti zelo zapletena, zahtevna, absolutni večini celo nemogoča, in zna tudi stoletja trajati, preden korak vsaj njen delček prehodi.
 
Sem star, brez skrbi, se tega zavedam… pa čeprav so tudi starejši… in upoštevaje dejstvo, da je mamica Narava »naši« podobi obstajanja namenila nekih trideset let (vse nad temi leti je izključno posledica razvoja medicine, in načina živetja), sem zares nek »metuzalem«, saj sem ta – izhodiščno opredeljen mi čas – že za več kot enkrat podaljšal, obenem pa sem iz »potrošnega materiala« sestavljen, in že zdavnaj zašel v fazo ne-obnavljanja celic, potemtakem v fazo postopnega ugašanja, pa – ne vem, na temelju česa bi smel trditi, da nisem star, razen na temelju nepoznavanja, neupoštevanja dejstev?!
 
Ja, pa še nekaj, neka »malenkost«, v povezavi z resnico: nikdar ne kaže pred njo »zatiskati oči«, je »po svoje« razumevati, celo poskušati spreminjati, kajti sama po sebi zmore govoriti, in je dokaj zgovorna, pa se, slej ko prej, vsi »naši« poskusi njenega prilagajanja, potvarjanja… izkažejo kot neuspešni! Eno je namreč tisto, kar se kaže, ali se vsaj skuša prikazati, drugo, in običajno nekaj povsem drugačnega, pa je tisto, kar je res, kar je resnica! In, zanimivo, pravzaprav absurdno: Vsi tisti, ki »vedo« da ni-vse-tako-kot-se-kaže, verjamejo izključno v to-in-tako-kot-se-kaže!
Sem že kdaj, mogoče, o nezmožnosti zavedanja (celo samega sebe) pisal?!

Ni komentarjev:

Objavite komentar