sreda, 14. avgust 2024

Je le bolje, čeprav tako…

Večji del življenja sem zmetal v blato. Zasvinjalo mi je čas, življenje mi je potolklo, a me ni uspelo potegniti vase. In tudi v nasprotno ni šlo, da bi se blato vsaj malo čistosti navzelo. Se ne more, sicer ne bi bilo blato!
 
Blato je zdrizasto, umazano, smrdljivo, v njem se nesnaga poraja, razplaja in vsemu krog sebe preti, s svojimi kremplji. In tudi takrat, ko se posuši, zavoljo neljubih mu okoliščin, komajda dočaka trenutek, v katerem se zmore, spet in nenehno, sebi ustrezno izkazovati, kot blato, zdrizasto in smrdljivo, sredi sebi enakega blata.
 
Raj, pravljičen kraj posmrtnega nekega obstajanja, krasijo travniki, in cvetje na njih, potoki šumeče čistosti, spevi milodušnih ptic ter nebo, v globinah svoje modrine ogreto z zlatimi žarki lepega… in, kakopak, da se tudi za sebično goltavost ustrezno najde, miza, obložena za žretje in napajanje…
Bog čuva ta, rajski kotiček neba, vrata drži neprodušno zaprta, in čeprav obeta, v besedah, njih odpiranje, za hrbtom fige drži, vedoč, da bi v hipu uničil vse lepo, in dobro, in svetlo, in toplo, in dušno… ko bi vrata širom odprl ter blatu dopustil, da se skoznje razlije. Že tako in tako je Svet preplavilo, pa naj kar pri tem ostane!
 
Brodim, ves svoj čas brodim, nenehno, skozi blato. Vsepovsod ga je, v obilju, na prste se postavlja, neke pravice, zase, terja, sproti požira vse, kar doseže, kar zmore v goltanec spraviti. K sreči mi ne seže prek gležnjev, in, k sreči, si najdem korake, na svoji poti, da ga otresem, ga za seboj pustim, in mi samo skozi spomine kletvice poraja. A – tudi to je bolje, kot da bi z blatom prijateljeval, kot da bi me vase potegnilo, pa bi tudi sam kot blato minil.

Ni komentarjev:

Objavite komentar