nedelja, 25. avgust 2024

O »dobroti dobrih ljudi«…

Uvodoma: ni potrebno, da se zavedaš prepričanj, na temelju katerih ravnaš, dovolj je, da te ta prepričanja usmerjajo, in vodijo!
 
»Treba je pomagati, nikoli ne veš, kdaj boš sam pomoči potreben«… eno od občih prepričanj, na katerem mrgoli »pomoči« in »dobrote«, pa čeprav…
Kadar »pomagaš« (in si »dober«) na tej, zapisani osnovi, takrat se NE izkazuješ NE s pomočjo, in še manj z dobroto, pač pa… ti je vodilo védenje o tem, da se utegneš tudi sam znajti v stanju, v katerem boš pomoči potreben, in da takrat ni priporočljivo to, da ostaneš – sam! Pomeni, da ti je vodilo strah pred LASTNO nemočjo, pred LASTNIMI težavami (tebi nerešljivimi)… pomeni, da ti je vodilo TVOJ interes, TVOJA sebičnost!
 
»Kaj bodo rekli (drugi), če ne bom pomagal,« je drugo takšno prepričanje = vodilo, ki tudi poraja neke »pomoči« in izkazuje določeno »dobroto«… pa čeprav pri takšnih ravnanjih velja povsem identično pojasnilo, kot je bilo poprej zapisano: vodi te, v tej »pomoči«, strah pred tem, kako te bodo (drugi) obravnavali, kako se bodo, posledično, izkazovali do TEBE… potemtakem je, kakor poprej, tudi v tem primeru odločujoča sebičnost, neki TVOJI interesi, in »dobrota« NI dobrota, pač pa zgolj in samo izkaz – PRERAČUNLJIVOSTI!
 
Tudi razne kurbirsko-vlačugarske interakcije, v okviru katerih »pomagaš«, in si »dober« izključno zato, ker PRIČAKUJEŠ nekaj v povrat… temeljijo na osebnih interesih, na sebičnosti, in so, prav tako, izkaz PRERAČUNLJIVOSTI, nikakor dobrote!
 
Kdaj pa si zares DOBER?!
Takrat, in EDINO takrat, kadar DAJEŠ (s tem, ko pomagaš) SEBE, svoje moči, svoja znanja, svoj čas, svoje življenje… in v zameno malodane NIČESAR NE pričakuješ, in ničesar tudi NE dobiš, vsaj neposredno ne, razen – zadovoljstva, lastnega, ob spoznanju, da si neko težavo razrešil, jo odpravil, in zadovoljstva, lastnega, ki se porodi ob tem, ko ugotoviš, da si tistemu, kateremu si pomagal, omogočil dospetje do NJEGOVEGA zadovoljstva! Potemtakem…
 
SI DOBER takrat, kadar te pri izkazovanju pomoči NE vodijo neka LASTNA (neposredna) pričakovanja, interesi… kadar pomoči NE izkazuješ z razlikovanjem med tebe-pa-poznam (ti-si-moj/naš) in tebe-pa-ne-poznam (ti-nisi-moj/naš)… potemtakem, takrat, kadar VEDNO, ne glede na lastno žrtvovanje, pomagaš VSAKOMUR, ki je pomoči potreben! Vsakomur?!
 
NE, črno-belo gledanje oz. doživljanje vsega, tako značilno za občost, zagotovo ni pravilno izkazovanje (kajti z njim brišeš ločnice med prav in ne-prav, med poštenim/moralnim in ne-poštenim/ne-moralnim)… čeprav se tudi »bog« (očitno povsem NE-moralna podoba) izkazuje na tak način… pač pa – DOBER SI izključno takrat, kadar BREZ slehernega zadržka pomagaš VSAKOMUR, ki je pomoči/dobrote VREDEN, KI SI JO ZASLUŽI (banalen primer: če pomagam morilcu, mu omogočam, s tem, da bo še naprej moril…).
 
In za »cvičkaste dolenjčke« (NIČESAR več nimam proti Dolenjcem, kot proti Primorcem, Gorenjcem, Štajercem, Notranjcem, Prekmurcem… Ciganom, »južnjakom«… Nemcem, »Američanom«… NE ocenjujem in NE opredeljujem po neki tovrstni, tudi nacionalni, pripadnosti…a »dolenjčki« so postali prispodoba ne-preveč-pametne-obenem-zvite/potuhnjene-narave, značilne za VSA nagonska bitja!) pomoč in dobrota NISTA značilni, kajti…
 
Tudi v Naravi NE obstajata dejanski pomoč in dobrota, pač pa – Narava je, v želji po SAMOOHRANITVI (potemtakem gre za SEBIČEN interes) posamičnostim »vdahnila« potrebo po zoperstavljanju težavam, pa – neki bivoli se NE bodo zoperstavili levom zaradi tega, da bi rešili napadenega so-bivola, pač pa, preprosto, zaradi – če nas je več v čredi, potem je čreda močnejša, in v močnejši čredi sem tudi JAZ varnejši! In neko zoperstavljanje levinje tropu hijen, ki napada njenega mladiča, tudi NI izkaz ničesar drugega, kot preračunljivosti Narave, kajti – mladiči, njihovo obstajanje je POTREBNO za ohranitev vrst(e), za ohranitev stanja, v katerem bo tudi jutri (in ne samo danes) obstajala neka levinja.
In za vse takšne »pomoči« in »dobrote« JE ZNAČILNO to, da – dokler tisti, ki je »dober«, ki »pomaga«, NE začuti LASTNE ogroženosti, do tedaj se bo, morda, izkazoval s »pomočjo« in z »dobroto«, čim pa bo dospel do vprašanja lastnega preživetja – bo ZASE, za svojo kožo poskrbel! Z drugimi besedami to pomeni, da je lastno ne/ugodje tisto, ki o »pomoči« in »dobroti« odloča, in NIKAKOR ne stanje oz. »usoda« tistega, ki je pomoči potreben! In, viš, prav v tem je problem, kajti – resnično pomoč in dobroto opredeljuje prav stanje/usoda nemočnega, pomoči, dobrote potrebnega!
 
Nekajkrat sem že pisal o nekih (niso pogosti!) zdravnikih-dobre-volje, ki tvegajo LASTNA (pre)živetja, da bi drugim pomagali (NE, tu NI govora o raznih materah-terezah, ki so svoje »pomoči« in »dobrote« izkazovale v neka proti-plačila)… o nekih raziskovalcih, ki so tvegali LASTNA (pre)živetja, da bi preverili ne/varno učinkovanje svojih izumov… celo o nekih vojakih, ki so ODKLONILI streljanje na nemočne ujetnike, čeprav so VEDELI, da bodo zaradi tega sami kaznovani/ustreljeni… skratka o izkazovanjih, ki so edini dejanski izkazi DOBROTE, ETIČNOSTI, ČLOVEČNOSTI, POMOČI… medtem ko je vse ostalo, bolj kot ne, nek trgovski, preračunljiv daj-dam sistem, pa čeprav je utemeljen, včasih, »zgolj« na tistem da-vest-ne-bi-pekla (»ne-pekoča vest« je namreč stanje, ki ga ZASE, SEBI želim, potemtakem, spet, posledica – sebičnosti)!

Ni komentarjev:

Objavite komentar