torek, 20. avgust 2024

Nepremišljenost ni samozavest…

Nedolgo nazaj sem prejel fotografijo, na kateri je prikazan nek malček, kako se spušča z vrha tobogana, in posnetku je bil pridodan pripis »poglej, kako je samozavesten…«
 
Takoj na začetku zapišem, da malčku NE pripisujem domišljavosti, potemtakem enega od izkazov neumnosti, mu pa, in to zlahka, pripišem – nepremišljenost, kajti…
 
Mali je še, komajda je shodil, in začel obiskovati vrtec. Doslej se je s toboganom srečal le v njegovih prijetnih podobah, ni se mu še pripetila neka nesreča, ni še utegnil »razbiti« kolena, nosu, roke, potemtakem o toboganu ve samo to, da je z njim, in prek njega, prijetno, lepo. Zaradi tega tudi ne more vedeti (in se tega zavedati) o tem, da mu lahko, na primer, nepazljiv, neprimeren pristanek na tleh, v trenutku, odtegne zadovoljstvo, in ga povede do bolečine, in solza. In zaradi tega, posledično, tudi strahu NE pozna (strah pa je temelj, na katerem previdnost obstaja!). Potemtakem – ničesar drugega mu ne morem pripisati (kaj šele, da bi mu očital), kot to, kar lahko pripišem slehernemu otroku, ki je še premajhen, da bi se zavedal nekih objektivnih stanj, da bi imel nekakšno celovito predstavo o zadevah, s katerimi se sooča.
 
Res je, samozavest in domišljavost se izkazujeta (navzven torej) popolnoma enako, v podobi prepričanosti vase, v lastne sposobnosti za uspešno, učinkovito soočanje z neko, katerokoli, zadevo. A kljub temu, da se enako izkazujeta, je med njima gromozanska razlika, o kateri pa občestvo, ki ju niti prepoznavati, posledično tudi razlikovati ne zmore, bore malo ve, če sploh kaj.
 
Domišljavost je obča podoba izkazovanja. Na žalost, a je. To je videti na vsakem koraku, in zlasti tam, kjer se potegujejo, denimo, za neka delovna mesta, prepričani v to, da so zanje usposobljeni, in zmožni, pa čeprav se nikoli poprej z delom, za katerega se potegujejo, niso srečali, še primerljivega ne poznajo, o njem, v bistvu, ničesar ne vedo.
Da, domišljavost je PRIROJENA, je že v-zibel-dana, je posledica nagonske, NErazumske zasnovanosti, dočim je pri samozavesti tako, da – potrebuje leta, tudi desetletja, za to, da se (po)rodi, in tudi za to, da zmore (kot sebi najhujši preizkuševalec, ali kritik) sploh obsta(ja)ti!
 
Kadar se z nečim soočam, takrat je ne samo priporočljivo, pač pa dobesedno nujno, to, da – poznam predmet svojega soočanja (njegovo vsebino, njegova izkazovanja, in to v čim več možnih različnih okoliščinah, njegove silnice, težnje…), da poznam okoliščine, v katerih bom imel opraviti s tem predmetom, da poznam različne možne razplete, kot posledice vseh dejavnikov, ki jih zmorejo pogojevati… in predvsem – da poznam samega sebe, da vem o svojih DEJANSKO obstoječih sposobnostih, in o svojih DEJANSKO obstoječih pomanjkljivostih, pa zmorem, zaradi tega, tudi ugotavljati o tem, že na samem začetku, če sem zares sposoben učinkovitega in uspešnega delovanja!
 
Pri samozavesti je zadržek, DVOM v SAMEGA SEBE NUJNOST!!! Radi tega dvoma je namreč sploh možno govoriti o premišljenosti, preudarnosti, o umnosti! Kakopak, tudi takrat, kadar si se, poprej, izkazal za sposobnega, tudi v takšnem primeru se lahko pripeti nekaj nepredvidenega, celo nepredvidljivega, nekaj, o čemer nikoli niti slišal nisi, kaj šele, da bi o tem vedel, pa lahko ne samo zapreti tvojemu uspešnemu delovanju, pač pa ga popolnoma sesuje, vendar – pri samozavesti je bolj malo možnosti takšnega razpleta, in bistveno manj, kot jih je pri domišljavosti, kjer se praviloma neuspeh izkaže (lep, in vsem viden primer, so razni »politiki«, ki so uspeli od obljubljane »švice« samo do švica pripeljati… in, mimogrede, »ljudstvo« jim je verjelo, in /tudi/ to verjetje govori o mentalnih »zmožnostih« taistega »ljudstva«!).
 
Pri domišljavosti gre za popolno nasprotje! NE pozna niti lastnih ne/zmožnosti (kako bi jih, ko se pa jih niti ne trudi ugotavljati, vedoča, da vse-ve, vse-zna, vse-zmore?!), NE pozna niti predmeta, s katerim se želi ukvarjati, kako bi šele poznala vse možne scenarije, različne razplete, ki se utegnejo pokazati v nekih spremembah okoliščin?! Potemtakem za domišljavost NI značilna neka previdnost, nek zadržek, neka preudarnost, potemtakem tudi umnost ne, pa – tam, kjer ni umnosti, tam je izključno njeno nasprotje!
 
Mimogrede: veliko jih je, ki so »uspešni« na področjih svojega delovanja (tudi kot, na primer, neki direktorji), a so vseeno ne samo neumni, pač pa zabiti, posledično tudi nesposobni, domišljavi, a zmorejo do nekega »uspeha« (in predvsem zase poskrbeti), vendar – jamčim, ko ne bi obstajal obči daj-dam sistem, obče izrabljanje nekih zvez in poznanstev, ko bi obstajalo učinkovito preprečevanje raznih kraj, goljufij, kršenj zakonskih opredelitev, ko ne bi bila možna dobesedno kruta, najslabše vrste izraba delovne sile… takrat se, zagotovo, pod nobenim pogojem NE bi zmogli s svojo »uspešnostjo« izkazovati! V motni vodi namreč vsaka riba nekaj ujame, v čisti pa je malček težje…

Ni komentarjev:

Objavite komentar