nedelja, 18. avgust 2024

O »poštenem ljudstvu«…

Daj-dam sistem, sistem veze-in-poznanstva… VSAKO delovanje, v okviru katerega iščeš SEBI neke koristi, neposredne ali posredne, ob čemer se NE držiš potrebnega reda, ob čemer NE upoštevaš, da bi za VSE morale veljati, vsaj v izhodiščih, ENAKE možnosti, ob čemer se z neetičnostjo izkažeš (že to, da si del omenjenih sistemov JE izkaz tvoje NEmoralnosti!)… govori o tvoji NEpoštenosti! In omenjena sistema sta popolnoma OBIČAJNO, »normalno« izkazovanje »ljudstva«!
 
Vsako NEutemeljeno prejemanje nekih pomoči, nekih socialnih podpor, otroških dodatkov… govori o NEpoštenosti tistega, ki takšno pomoč prejema.
 
Vsako hinavljenje, laganje, držanje-žaklja ob raznih nedopustnih ravnanjih, ne glede na to s čem je pogojeno (pretežno s strahom pred izgubo dela, ali zmanjšanja plače, ali… veliko je možnih vzrokov)… govori o NEpoštenosti tistega, ki se tako izkazuje (in za »ljudstvo« velja, da se kot »pošteno« izkaže takrat, kadar se več ogroženega ne počuti, ko je nevarnost mimo).
 
Vsaka zloraba na delovnem mestu (neevidentiran čas, namenjen zasebnim opravkom, neopravljanje dela znotraj časa, v katerem bi moral delati, uporaba sredstev podjetja za doseganje lastnih interesov, odtujevanje lastnine podjetja, iz istega vzroka…)… govori o NEpoštenosti.
 
Vsako goljufanje, usmerjeno v lasten prid, tudi na področju doseganja nižjih cen ob ne-izstavitvi računov… govori o NEpoštenosti.
 
Vsako odstopanje med tistim, kar poveš v oči, in tistim, kar govoriš za hrbtom… govori o NEpoštenosti.
 
Sem kaj pozabil? Verjetno, a – ni sile, že zapisano več kot dovolj pripoveduje. A obstaja olajševalna okoliščina…
 
Moja cucka sta enaka. Nekajkrat jima bom moral reči tisti »sedi«, in to dokaj energično, da bosta, končno, sedla, če pa…
Če pa držim v rokah nek »priboljšek«, lahko ta »sedi« samo zašepetam, enkrat samkrat, in že bosta pridna in poštena.

Ni komentarjev:

Objavite komentar