četrtek, 15. avgust 2024

Tudi ti si bil – cepec!

Enaindvajset let mineva, danes, kar te je v-nebo-vzeta-marička pospremila v temo…
 
Bil si med prvimi, ki so snovali odpor, še preden je hudič s svojimi zlimi namerami stopil na tla tvoje domovine. In si že takrat imel srečo, ali pa tudi ne, da si preživel, med vsem oportunim, hlapčevskim smradom, in med nemškutarsko zavzetimi, in ti je uspelo pobegniti iz zapora…
 
Ne, nisi bil med tistimi »zavednimi«, katere so v odpor, in to šele kasneje, pognala neka pričakovanja po tem, da bodo ZASE, in SEBI, več imeli. Nisi imel takšne potrebe, materialno si bil več kot preskrbljen, kot sin veleposestnika, in, obenem, kot prejemnik kraljeve štipendije za študij prava, v Beogradu. Za študij, kateremu si se odpovedal, sledeč nekim idejam, idealom, neki želji po tem, da bi bil Svet za vse, in za vsakogar, boljši… da, bil si CEPEC, kajti ti vsi, in vsakdo, ta nezmožna, ničeva, smrdljiva, sebična goltavost si NE zasluži boljšega, lepšega, in si zlasti NE zasluži tega, da vredni zanjo trpijo, in umirajo!
 
In tudi med tistimi »zavednimi« nisi bil, kateri so se iz maščevanja, ker so jim neke pobili, ker so jim nekaj požgali, in predvsem takrat, ko ničesar več niso imeli za izgubiti, vključili med partizane! Ne, ti si imel kaj izgubiti, poleg lastnega življenja, seveda, a si se kljub temu zoperstavil! Verjetno drugače tudi nisi zmogel, je v naši rodbini preveč takšnih, ki so se s svojevoljnostjo, in s častjo, izkazovali, medtem ko so pridodajali na področjih gospodarjenja, izobraževanja, kulture, znanosti, politike, takšnih, ki niso zmogli – biti riti, na varnem čakajoče nekega, njim naklonjenega, razpleta!
 
In tudi k tistim »zavednim« te ni moč uvrstiti, k tistim, ki so, po tem, ko so jih partizani zajeli, postali »pravoverni«, ker poprej, reveži, »niso vedeli« kaj počnejo, katera stran je pravilna. Marš, beda, enkrat izdajalec, vse svoje obstajanje – izdajalec!
 
Ja, res je, zaradi ideje, zaradi idealov si svoje življenje izpostavljal, in ga krojil, namesto, da bi, kakor to malodane vsi počnejo, za lastno rit skrbel! Bil si cepec, kako da ne!
 
Tudi med »tovariši« si imel težave, med vojno, ker si bil »buržujski sin« in predvsem radi tega, ker ti je bila logičnost, umnost, pomembnejša od slepega sledenja ukazom! In si bil pozvan na odgovornost celo takrat, ko si, svojevoljno, spremenil pot, po kateri se je mladinska delegacija vračala z zasedanja AVNOJ-a, in si prav s tem rešil življenja članom te delegacije, kajti – na načrtovani poti vrnitve so Nemci postavili zasedo…
In tudi kasneje, ko si najprej stopil v širitev radijske mreže, kasneje pa v politiko, tudi v diplomacijo - vsakokrat si imel težave, ker si, pač, mislil, razmišljal, namesto da bi, kot je med bebci običajno, ukazoval in ukazom sledil, slepo, kakopak.
Res, bil si CEPEC!
 
Vse svoje življenje si bil zvest nekim idejam, se temu primerno izkazoval, tudi takrat, kadar ni bilo priporočljivo tako, če ne celo predvsem takrat. Tudi Kavčiču si ostal prijatelj, in ga javno obiskoval, čeprav te je sam opozarjal glede tega, da je opazovan, da ti to utegne škodovati…
Bil si CEPEC!
 
Ko so razkrojili, pogoltni, sestradani, predvsem pa v vsakem okolju v-rit-lezoči tisto, za kar so si prizadevali neki tvoji, tudi moji, predniki, ko je beda, neznačajska, nemoralna, popljuvala vse tisto, od česar je poprej na veliko jemala, si hotel celo odlikovanja vrniti, a mi je uspelo prepričati te, da tega nisi storil, kajti – roke, ki bi jih prejele, niti senc teh odlikovanj niso (bile) vredne! In si dočakal svojo dokončno, do popolnosti zaokroženo zagrenjenost, sredi poplave smrdljive bede, ki se celo za človeka, povsem neutemeljeno, razglaša!
Da, bil si – CEPEC! Tudi ti.
 
Tvoj starejši sin mi je, ob tem, kar ugotavljam in, posledično, tudi zapisujem, nekoč izustil nek »kaj bi ob tem rekel oče«…
Ne bojim se, in se jih nikoli nisem bal, tvojih besed, kajti bližje sva si, krepko, kot si bil blizu s komerkoli drugim! O tem mi, več kot dovolj, tudi tvoje življenje priča, tvoja pojmovanja, tvoja odzivanja!
 
Klical sem te oča, pa stari, kasneje praviloma dedo. In ni bilo stvari, katere ti ne bi smel povedati, in ni bilo večjega nelagodja, tvojega, ob slišanem, kot, le tu in tam, sila redko, tvojega globokega vdiha, hip zatem tudi izdiha. In so bila redka še večja veselja, od tistega, ki se je porodilo ob tvoji ugotovitvi, da sin hodi po očetovih poteh, če ne drugje, in drugače, potem tam, kjer besede prek papirja polagaš, da ne ostane prazen…
 
Star sem bil sedeminštirideset, potemtakem odrasel, ko si me, k sreči samo fizično, zapustil, in sem kar nekaj dni potreboval, preden sem vsaj za silo izjokal tvoj odhod. Ne, resnično me ne skrbi, to, kaj bi mi ti porekel, kajti – enake vrste sva, oba, in kakor neki najini, pred nama, sva popolna CEPCA, ki sva potrebovala malodane vse življenje, za to, da sva ugotovila, da – neumno se je potegovati za boljši jutri takrat, kadar bi to boljše padlo v nenasitna žrela, v umazane šape ničvredne, nemoralne živalskosti!

Ni komentarjev:

Objavite komentar