nedelja, 4. avgust 2024

V čem pa so – ljudje?!

Za človeka je značilna razumskost, le-ta pa se NE izkazuje v podobah obče bebavosti!
 
Za človeka je značilna etičnost, kot posledica razumskosti – zaveda se, da je UVIDEVNOST PREDPOGOJ slehernega sobivanja… zanje je značilna SEBIČNOST, NASPROTJE uvidevnosti!
 
Za človeka je značilen proces ugotavljanja, celovito mišljenje, sintetično-analitično… oni ugotavljajo na-prvo-žogo!
 
Za človeka je značilna načelnost, v podobi sledenja nekih vrednot (in NE ugodja lastne riti!), ki je predpogoj etičnosti… zanje je edina načelnost v podobah iskati-sebi-boljše!
 
Za človeka je značilna tvornost, posledično živeti-za-neko-svoje-DELO(vanje)… zanje je značilno živeti-za-REZULTATE-nekega-delovanja!
 
Za človeka je značilna samozavest ( = zavedanje lastnih DEJANSKIH zmožnosti) in DOLGA pot do njene izgraditve… zanje je značilna DOMIŠLJAVOST ( = obstajanje na osnovi UMIŠLJENIH, NE-realnih lastnih zmožnosti)!
 
Potemtakem VSEBINSKO gledano predstavljajo – NASPROTJE človeku, in so »ljudje« samo PO IZGLEDU (po telesih), čeprav… »vedo«, da ni-vse-tako-kot-se-kaže… in »vedo«, da se NE sme ugotavljati (zgolj) po izgledu… in čeprav – mejduš, vsaka opica ima dve roki in dve nogi, vsaka opica zmore vzravnano hoditi, vsako opico je moč naučiti uporabe določenih predmetov, orodij, pripomočkov, ne nazadnje – vsaka opica lahko leti v vesolje, pa čeprav nikoli ne bo zmožna ugotavljanja naravnih zakonitosti, njih tvorne, konstruktivne izrabe, in nikoli ne bo zmožna, posledično, rakete zasnovati!

Ni komentarjev:

Objavite komentar