nedelja, 4. avgust 2024

Suženjstvo kot samoumevnost nagonskih bitij…

Pravijo, bojda, da je suženjstvo odpravljeno, čeprav je resnica – popolnoma drugačna…
 
Resda »sodobni« sužnji niso priklenjeni na verigah, resda ne nosijo, na svojih okončinah, nekih vidnih okovov, a je res tudi to, da – NIKOLI poprej NI bil obseg suženjstva tako mogočen, kot je v današnjih časih, v časih »naprednih«, »razvitih«, »civiliziranih« - živali! Bom skušal podrobneje pojasniti…
 
Človek kot ZAVEDAJOČE SE bitje ima na temelju svojega zavedanja + svojih zmožnosti + svojega vrednotenja v okvirih etičnega VEDNO možnost izbire svojih mišljenj, posledično tudi ravnanj, in ima, na omenjeni podlagi, tudi (z)možnost delovati SEBI v škodo, zaradi tega, da bi deloval v KORIST tistemu, v kar verjame!
NAGONSKA bitja te (z)možnosti NE premorejo, kajti NE ravnajo na temelju zavedanja dejanskosti kot neke celote, pač pa so jim možnosti izbire zreducirane na minimalne, na tisti boljše ali slabše – ZAME. Niti sebe se niso zmožni zavedati, pa se zlahka pojmujejo kot moralne, načelne, čeprav so večni prilagodljivci, čeprav nenehno, kadar potreba tako nanese, kakopak, svoja stališča spreminjajo. NE zmorejo, objektivno ne zmorejo drugače, kajti obstajajo NA TEMELJU NAGONOV, med katerimi je najmočnejši nagon po samoohranitvi (posledično tudi po ohranitvi vrste), in so nagoni tisto, kar jim bore malo odločanja dopušča, so, VSA nagonska bitja, potemtakem tudi človejaki – SUŽNJI (lastnih) NAGONOV! Do takšnega spoznanja sicer ne boš dospel/a takrat, kadar se ne nahajajo »v kotu«, kadar niso (vsaj po svojem ob-čutenju, ki NI nujno tudi dejanskosti ustrezno), na kakršenkoli način, ogroženi, pač pa takrat, ko jim voda-v-grlo-teče (ko bi leva presojal do ušes nažrtega, mu ne bi prisodil tega, da je zver!)…
 
SUŽNJI SO lastne vsebinske revščine… pa jih, v njih željah, da bi bili nekaj-posebnega, vodi večen glad po nekem imetju, po nekih »vrednostih«, z imetjem katerih sebi neko veljavo (nerealno, dejansko neobstoječo!) pripisujejo.
SUŽNJI SO lastnega imetja… takrat, ko se odrekajo nekim svojim potrebam, da za nabavo tega imetja »prišparajo«… takrat, kadar to imetje posedujejo, da mu »vrednost« ohranjajo.
SUŽNJI SO lastne prilagodljivosti, lastne nenačelnosti… pa poskakujejo tako, kakor jim žvižgajo, in to počno izključno zaradi tega, da bi ohranili najprej lasten sam obstoj (čim bolj neogroženega), nato pa tudi osnove (služba, plača) pridobivanja nekih »vrednosti«.
SUŽNJI SO lastne mentalne revščine… pa se zmorejo, in tudi se, zlahka, po načelu priložnost-dela-tatu, ali vsako-priložnost-je-treba-izkoristiti, izkazati bodisi kot nepošteni, »oportuni«, bodisi kot izkoriščevalci (in ne samo izkoriščani).
 
Da, marsikdo bo dejal, da to NI suženjstvo, čeprav… kadar ravnaš, ker ti je tako »usojeno«, ker ti je tako zapovedano (pa čeprav »samo« zaradi svoje nagonske zasnovanosti), takrat, se mi zdi, o neki svoji svobodni-volji-odločanja NE moreš govoriti, je premalo izbire, pri odločanju, ki ti je dopuščeno!
 
Velikokrat sem poslušal tisti »blagor tebi, ura ti ne ukazuje, še za koledar se ne zmeniš«, vendar… za to, da zmoreš suvereno odločati (tudi) o sebi, za to moraš najprej – biti suvereno bitje, in to si lahko izključno takrat, kadar se zmoreš NA TEMELJU OBSTOJEČIH svojih ZMOŽNOSTI kosati z živetjem! Če teh zmožnosti nimaš, potem tudi suveren, posledično svoboden, NE moreš biti!
 
V premnogih predelih Sveta – izkoriščajo otroško delovno silo, in to počno tako, da morajo že štiri leta stari otroci (morda tudi mlajši) izvajati neka dela… če želijo preživeti. MORAJO, nihče jih o ničemer ne povpraša.
V premnogih delih Sveta prodajajo otroke, tudi lastne, ne samo ukradenih… zato, ker MORAJO odrasli preživeti (vidiš, pri ETIČNIH bitjih do česa takšnega NE more priti).
Trgovina z organi »cveti«… pri čemer do večine predmetov-trgovanja dospejo na sila preprost način – ubijejo, nekoga, da mu organe odvzamejo.
Prav tako »cveti« trgovina na področju prostitucije, in tudi na področju ene najdonosnejših dejavnosti, na področju beračenja! In večina tistih, ki prodajajo svoje spolne usluge, in tistih, ki (marsikdaj tudi NAMENOMA pohabljeni) stegujejo roke za nek drobiž, tega NE počne po lastni volji, pač pa radi tega, ker jih zmore marsikaj neljubega, tudi smrt, nasilna, doleteti, v kolikor ne bi ubogali, še huje, v kolikor ne bi pričakovanega zaslužka izkazovali!
 
Vsi bi morali o tem suženjstvu vedeti, in morda tudi vemo, a kaj to pomaga, ko pa se – NE zavedamo, še huje, ko takšno suženjstvo ne samo omogočamo, dopuščamo, pač pa ga celo PODPIRAMO, ga spodbujamo v njegovi krepitvi, če ne drugače, potem tako, da – kupujemo po najnižjih možnih cenah, čeprav do takšnih cen proizvajalec NE zmore dospeti drugače kot tako, da – izkorišča neko delovno silo, da ima to delovno silo dobesedno zasužnjeno!
 
Suženj si, če želiš ali ne, če se tega  zavedaš, ali ne… nekih vzorcev, nekih kalupov mišljenj in ravnanj, ki se vlečejo še iz pradavnine! Naučili so te o mnogočem, in večinoma o NEresnicah, pa zmoreš biti celo suženj PRAVLJIC o nekih nadnaravnih silah, o nekih bogovih… in PRAVLJIC o svetem-triglavu in sveti-glinščici, o tem, kako je POMEMBNO, kako je VREDNO to, da si pravi-janez (»blagor ubogim na duhu«!)… kako si BOLJŠI od ostalih, ker si (resda povsem ZANEMARLJIV, vsebinsko gledano omembe povsem NEvreden!) delček »naše civilizacije«, »našega verovanja«, »našega napredka«… pa čeprav je ta »civilizacija« daleč od civiliziranosti, čeprav predmeti tvojih verovanj NE obstajajo, čeprav napredka še zdaleč NE meriš izključno po razvodih komunalnega omrežja… pa čeprav je ves ta »napredek«, »civiliziranost« NASTAL(a) predvsem na temelju (in v podobah) izkazovanja NEčlovečnosti, NEetičnosti, z izkoriščanjem nekih drugih, z njih zasužnjevanjem! In se tudi danes s primitivizmom, z nečlovečnostjo izkazuje, ker argument moči obravnava kot temeljni vseh argumentov! Vendar – takšne so »odlike« nagonskosti, takšna je značilnost BEBAVOSTI, NEsuverenosti, pa noben rep NE zmore drugače kot na način, na kakršnega mu čreda, krdelo zaukazuje! In tudi NE želi drugače, ko bi, takrat – bi samega sebe izpostavljal neljubim posledicam, bi ravnal v NASPROTJU  s svojim temeljnim gonilom – gledati-predvsem-NASE!
 
Ja, absurdno, tragikomično je, butasto, kadar ti takšna bitja razlagajo o sobivanju, o njegovih osnovah, načinih izkazovanja… pa o dobroti, poštenosti, umnosti, celo o ljubezni! Butasto, kajti razlagajo ti takšni, ki sploh NE vedo o čem govorijo!

Ni komentarjev:

Objavite komentar