sreda, 7. avgust 2024

Iz narave celo?!

Splet je sila priročna zadeva, z njegovo pomočjo se je moč marsičesa (na)učiti in predvsem o - neumnosti…
 
Na FB-ju se mi, denimo, med možnimi vzpostavitvami stikov, že dlje vsiljuje (nehote, kakopak) nek profil, naslovljen s »Sadje iz narave«, pa, ob tem poimenovanju, do dveh pomislekov dospevam…
 
Prvi pomislek je o tem, če nisem, morda, brez sleherne potrebe hodil v šolo, kajti očitno se nisem pravilno (na)učil o »naravi«, pa tistega njenega dela, ki ni samemu-sebi-namenjen, pač pa živi pod budnim okriljem rok, katere ga usmerjajo, oblikujejo, na koncu tudi izrabljajo – NE bi smel kot »naravo« pojmovati!
 
In drug pomislek?! V znanje, spet, lastno, kakopak, v to, da, tako vsaj kaže, nisem na tekočem z vsemi spremembami, zaradi česar doslej, in še nikjer, nisem zasledil niti vesti o tem, da so začeli sadje izdelovati v laboratorijih, v nekih tovarnah sadja, kaj šele, da bi o takšni izdelavi karkoli vedel!
 
»Sadje iz narave«?! Kako hvaležen bi bil tistemu, ki bi mi zmogel pojasniti od kod (vsaj zaenkrat) še lahko pride sadje, če ne (samo) iz »narave«!
 
P.S.
Podobna pojmovanja »naravnega«, posledično tudi »umetnega«, je zaznati malodane v nedogled, pri čemer…
 
Kadar čebela nabira RAZLIČNE elemente, kakopak v Naravi obstoječe, nato pa te elemente obdeluje in predeluje, najprej v svojem želodcu, kasneje v »tovarni« (oz. v želodcih drugih čebel), takrat nihče NE govori o tem, da je med – umeten, da je umetno narejen… pač pa med šteje med povsem naravne izdelke.
Ko taisto počne dvonog… prav tako nabira v Naravi OBSTOJEČE elemente… prav tako te, nabrane, elemente transportira do laboratorijev, tovarn… prav tako te elemente združujejo, sestavljajo v neke (končne) izdelke… takrat vsi »vedo«, da gre za nekaj »umetnega«, za »kemijo«, pa čeprav – vsi ti elementi so povsem naravni, vsi, ki se ukvarjajo s predelavo oz. obdelavo teh elementov so (tako, kot čebele) tudi naravni (potemtakem del Narave), celo postopki pridobivanja takšnih izdelkov so – povsem naravni, kajti drugačni, izmišljeni v naravnih glavah, z naravnimi sestavinami, združevanimi po principu združljivosti, potemtakem v okviru zakonitosti Narave (ki združitve NE-združljivega NE dovoljuje!)… biti ne morejo!
 
Ja, res je, razlika med takšnimi izdelki in med stanji v Naravi, v njih »surovih« podobah, obstaja, predvsem v zgoščenosti, skoncentriranosti določenih sestavin, posledično tudi o njih učinkovanju (moči, hitrosti, učinkovitosti), vendar – takšno razliko boš, zlahka, ugotovil, tudi takrat, kadar o (naravnem) medu in (naravnem) postopku njegovega nastajanja govoriš, če boš, preprosto, najprej požvečil, in pojedel, nek cvet, hipec kasneje pa žličko medu v usta ponesel!
 
VSE, kar obstaja, v vsem znanem nam svetu (vključno z vesoljem) je – povsem naravno! VSAKDO, ki se s tem vsem, ali z njegovim delom, peča, je – povsem naraven! VSE misli, posledično dognanja, še bolj posledično postopki (za izdelavo nečesa, česarkoli) so – povsem naravni! In – če je VSE, kar je na nek način vključeno v doseganje nekega izdelka, naravno, potem tudi sam izdelek NE more biti NE-naraven, »umeten«!
Veš kaj bi bilo umetno? Tisto, kar bi iz dobesedno NIČESAR vzel (ker samo po sebi NE obstaja, v neki svoji materialni podobi), in bi potem takšno »tisto« obdelal z NE-obstoječimi ( = NEnaravnimi) metodami, ki bi bile posledice – NEobstoječih izvajalcev. Takšnega vsega-naštetega-»tistega« pa, preprosto, ni, in ga nikoli tudi ne bo.
 
In še en pripis…
Ne vem (nisem na tekočem), kako danes učijo o Naravi, kako njene posamične dele (po)imenujejo, pa bom to razdelitev skušal kar z lastnimi besedami izkazati, in v ta namen zapisal, da, v okviru Narave kot celote, obstajajo štirje njeni deli, štirje »svetovi«:

-          NEživa narava (vse tvarine, vsa materija, izkazovana v takšnih ali drugačnih podobah, predvsem pa v podobah nečesa-brez-lastne-volje);
-          rastlinski svet (mislim, da ni potrebno dodatnih besed, v pojasnjevanje);
-          živalski svet (svet nagonskih, NErazumskih, a tudi mislečih bitij, bitij, ki premorejo najosnovnejšo podobo mišljenja = pamet);
-          človekov svet (svet razuma, potemtakem svet najvišje podobe mišljenja, svet, v katerega sodi tudi, recimo temu tako, »urbana« narava, potemtakem v to naravo sodijo tudi vsa naselja, z velemesti vred… v katerih si zmorejo, pa če veš o tem, ali ne, tudi »divje« živali svoja domovanja poiskati, in v njih – vsakodnevno živeti).

Tako da – vse, kar obstaja, je Narava, ki drugače, kot v okvirih naravnega, sploh obstajati ne more. Niti v podobi nekega letala, rakete… kaj šele v podobi nekega antibiotika ali drugega zdravila. Vem, se zavedam tega, pameti je ta moja trditev nedosegljiva, nerazumljiva, a od pameti drugačnega tudi pričakujem ne.

Ni komentarjev:

Objavite komentar